Forse winstgroei bekritiseerde huisartsketen Co-Med

Huisartsen hebben het vaak druk. © iStock
De commerciële huisartsketen Co-Med Zorg, met hoofdkantoor in Maastricht, groeit als kool. De winst is vorig jaar bijna verdriedubbeld. Tegelijkertijd neemt het aantal verhalen toe over problemen in de praktijken van Co-Med. Het bedrijf maakt noodgedwongen pas op de plaats.
Landelijk is een aantal particuliere bedrijven ingesprongen op het groeiend tekort aan huisartsen. Co-Med Zorg is een van die bedrijven, opgericht door drie Limburgse ondernemers (Guy Vroemen, Guy Schulpen en Caro van Uden). Sinds drie jaar koopt het bedrijf huisartspraktijken in het hele land, bijvoorbeeld als een huisarts met pensioen gaat.

Grote winststijging

Dat lijkt financieel een lucratieve zaak. Uit stukken bij de Kamer van Koophandel blijkt dat de winst vorig jaar is uitgekomen op 1,2 miljoen euro, een stijging van 170 procent vergeleken met een jaar eerder. Bij Co-Med Zorg stonden eind vorig jaar slechts 36 vaste medewerkers op de loonlijst. Er wordt vooral gewerkt met zzp'ers.
Om niet in acute geldproblemen te komen (liquiditeitsprobleem) heeft Co-Med wel gebruik moeten maken van de coronamaatregel waarbij bedrijven hun belastingschuld over meerdere jaren mogen uitsmeren. Zo kan Co-Med geleidelijk 600.000 euro aan achterstallige belasting wegwerken.
Nog niet in Limburg
Op dit moment is het Maastrichtse bedrijf eigenaar van 15 huisartspraktijken, samen goed voor een kleine 60.000 patiënten. Het gaat om praktijken in bijvoorbeeld Breda, Den Haag, Eindhoven, Amsterdam en Helmond. Hoewel het hoofdkantoor in Maastricht staat, bezit het bedrijf in Limburg nog geen huisartspraktijken. De snelle groei van de onderneming gaat niet zonder problemen.

Het bedrijfsmodel van Co-Med gaat uit van schaalvoordelen. Door praktijken centraal te managen kunnen ondersteunende zaken, zoals personeelsbeleid, administratie, digitalisering en inkoop materialen, goedkoper worden uitgevoerd. De huisarts heeft dan meer tijd om zich bezig te houden met zorgverlening, zo is de redenering van Co-Med. Het schaalvoordeel levert voor Co-Med zelf ook inkomsten op.

Zorgen over kwaliteit

De laatste maanden verschijnen berichten over problemen bij huisartsen van Co-Med. Zo zou de bereikbaarheid en de kwaliteit van de zorg op sommige plekken onvoldoende zijn geborgd.
In Waalwijk ging vorige maand een praktijk van Co-Med opeens dicht omdat er geen huisarts beschikbaar was. Inmiddels is er een oplossing gevonden, maar volgens het Brabants Dagblad is het onduidelijk of die arts er na augustus ook nog is. Huisartsen in Breda slepen Co-Med voor de rechter vanwege een zakelijk geschil. In Zwolle werd de Co-Med arts uit de regionale spoedpost gezet omdat verplichtingen niet werden nagekomen. En bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd zijn tientallen klachten binnen gekomen.

Groeistuipen

Een woordvoerder geeft toe dat het bedrijf last heeft van groeistuipen. "Bij Co-Med gaat heel veel goed, maar helaas niet alles. Dat laatste is een gevolg van de snelle groei waardoor er een grote druk op de interne organisatie is komen te liggen."
Co-Med heeft deze week besloten om gesprekken over nieuwe overnames voorlopig uit te stellen. Drie lopende overnames worden wel nog afgerond. "Daardoor krijgt Co-Med de tijd en ruimte om de interne organisatie verder uit te bouwen", aldus de woordvoerder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!