Korte broek kan uit de kast, er is beter weer op komst. 'Mogelijk tropische temperaturen'

Het was vrijdag al stukken beter weer dan de afgelopen tijd, zo was ook te zien aan het aantal bezoekers op Egmond aan Zee.

Het was vrijdag al stukken beter weer dan de afgelopen tijd, zo was ook te zien aan het aantal bezoekers op Egmond aan Zee.

Nederlanders die in eigen land de regen zat zijn en hoopvol uitzien naar de zon opgelet. „Er zijn volop zomerse taferelen op komst”, belooft Floris Lafeber van Weeronline. Het wordt warmer en misschien staan er later deze week zelfs nog tropische temperaturen op het programma.

Het is zaterdagochtend nog even doorbijten met veel regen en bewolking, zoals de afgelopen tijd al het geval was. „Er volgt een vrij zonnige middag in een groot deel van het land. Het wordt 21 tot 24 graden. De dagen daarna verlopen vaak droog met een mix van wolken en zon”, aldus de meteoroloog. „We hebben te maken met vrij rustig Hollands zomerweer met de eerste dagen van de nieuwe week overdag gemiddeld 24 of 25 graden.”

In de loop van de week kan de korte broek uit de kast. Vanaf vrijdag wordt het na weken van regen ’duidelijk warmer’ vanwege hitte die overwaait vanuit het Oost-Europa. „De temperatuur laat vanaf dan een duidelijk stijgende trend zien. Donderdag is het op grote schaal 23 tot 27 graden en vrijdag stijgt de temperatuur naar 26 tot lokaal 30 graden.”

Vooral in het zuiden en zuidoosten van het land loopt de temperatuur op, met volgende week zaterdag als hoogtepunt richting de 30 graden. „De dagen verlopen vaak droog met veel ruimte voor de zon.”

Volgens het weerstation valt zelfs een regionale hittegolf niet uit te sluiten. Daarvan is sprake bij een aaneengesloten periode van minimaal vijf dagen met 25 graden of meer, waarvan het op drie dagen minimaal 30 graden is. Het is alweer meer dan een maand geleden dat het überhaupt 30 graden in Nederland was.