COCAÏNE

Grootste drugsvangst in Nederland ooit in Rotterdamse haven: 8000 kilo coke tussen bananen

De 8.064 kilo coke zat verstopt in een container bananen
De 8.064 kilo coke zat verstopt in een container bananen © Douane
In de Rotterdamse haven heeft de douane op 13 juli een partij drugs onderschept ter waarde van 600 miljoen euro. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag bekend gemaakt. De ruim 8000 kilo cocaïne werd gevonden in een container met een partij bananen, het is de grootste drugsvangst in Nederland ooit.
De container kwam uit Ecuador via Panama naar Rotterdam. De drugs werd gevonden tijdens een controle met drugshonden. Na een containerscan vonden de douaniers in totaal 8064 kilopakketten cocaïne.
Het Openbaar Ministerie meldt dat de vangst tot nu toe werd stilgehouden vanwege het lopende onderzoek. De drugs zijn vernietigd. Het HARC-team (Zeehavenpolitie, Openbaar Ministerie, Fiod en Douane) doet nader onderzoek naar de zaak.

Flinke slag

Directeur van de Rotterdamse douane Peter van Buijtenen noemt het goed vakmanschap van de douanemedewerkers. "We zijn er wederom in geslaagd om samen met onze HARC partners de drugscriminelen in de haven een flinke slag toe te brengen. Bij de vorige laatste grote vangst ging het om 4500 kilo, dit is bijna twee keer zoveel."
Hij noemt de recordvangst a-typisch voor dit jaar omdat de laatste tijd juist veel kleinere vangsten zijn gedaan. Het vermoeden is dat criminelen het risico spreiden. Desondanks wordt er algemeen vanuit dat 50 procent van de drugs niet gevonden wordt en ongezien de markt op komt.
In de havens van Rotterdam en Antwerpen wordt steeds meer cocaïne gevonden. Vorig jaar ging het om 160.000 kilo, waarvan 110.000 kilo in Antwerpen. Beide havensteden zijn belangrijke knooppunten in de internationale drugshandel en werken steeds nauwer bij de bestrijding.
De meeste cocaïne komt uit Colombia en Ecuador. De Nederlandse douane stuurt dit najaar een delegatie naar Ecuador om te praten over een mogelijk douaneverdrag. Ook met andere landen wordt informatie uitgewisseld over routes, terminals, rederijen en containers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl