Chipsoft noemt werknemer asociaal, verongelijkt en nors en moet nu bijna twee ton betalen

Het hoofdkantoor van Chipsoft in Amsterdam.

Het hoofdkantoor van Chipsoft in Amsterdam. Foto: ANP

Het ontkennen van een arbeidsconflict en weigeren van bemiddeling komt Chipsoft duur te staan. Het zorgsoftwarebedrijf moet een oud-werkneemster ruim 184.000 euro aan ontslagvergoedingen, achterstallig salaris en bonussen betalen.

Dit blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, die onlangs openbaar is gemaakt. Het bedrijf, in 1986 opgericht door vader en zoon Gerrit en Hans Mulder uit Heerenveen, heeft vestigingen in de hoofdstad, Heerenveen, Hoogeveen en Antwerpen.

De kantonrechter oordeelde hard over hoe Chipsoft, dat software ontwikkelt voor de zorg, de 44-jarige werkneemster behandelde na een vlekkeloos dienstverband van meer dan 20 jaar.

‘Ik kan het zo langer niet volhouden’

De vrouw gaf leiding aan de afdeling personeelszaken en was assistente van de directeur. Het ging mis toen zij in augustus 2021 terugkwam van vakantie, met druk op de borst, hoofdpijn en duizelingen. ‘Ik had 4000 mailtjes vanmorgen in mijn mailbox’, schreef ze aan de directeur. ‘Ik vind het vreselijk, maar ik zie even door de bomen het bos niet meer en kan het zo langer niet volhouden.’

Ze bleek overbelast te zijn en in november 2021 werd een plan bedacht voor re-integratie op de werkvloer. Al gauw bleek er verschil in visie op de toekomst van de werkneemster. De bedrijfsarts adviseerde bemiddeling om de ‘toename van ervaren spanning’ in te dammen.

‘Verongelijkte en norse uitdrukking’

Herhaaldelijk wilde de vrouw weten of zij na haar terugkeer louter assistente zou zijn of ook andere taken zou krijgen. De directeur weigerde externe bemiddeling en vond dat de vrouw eerst aan haar houding moest werken. ‘Op dit moment zit je met een verongelijkte en norse uitdrukking achter je bureau en communiceer je niet of nauwelijks met je collega’s’, schreef hij op 23 januari 2022 in een mail.

Ze meldde zich opnieuw ziek, waarop de bedrijfsarts wederom een dringend verzoek deed tot het aanstellen van een casemanager en mediator. Chipsoft wilde eerst weten over welke punten die gesprekken dan moesten gaan, ook omdat de vrouw volgens de werkgever ‘zelf haar re-integratie belemmert door een negatieve, onhebbelijke houding’.

Conflict ontkennen

De werkgever ontkende via mails en brieven stelselmatig dat er enig sprake was van een conflict en liet in niet mis te verstane bewoordingen weten dat - ondanks aandringen van de bedrijfsarts om dat wel te doen - van mediation geen sprake kon zijn. Men vond namelijk de genoemde conflictpunten niet iets wat via bemiddeling moest worden opgelost.

Het lag, aldus Chipsoft in een brief, vooral aan de werkneemster: ‘U weigert op een normale manier met uw collega’s te communiceren. Het asociale gedrag dat u vertoont is onaanvaardbaar. Dit probleem kunt alleen u oplossen.’

Toen het bedrijf haar bonus niet meer betaalde en haar salaris met 30 procent verlaagde en zij haar bedrijfsauto moest inleveren, deed de vrouw een verzoek tot het ontbinden van de arbeidsovereenkomst. Daar ging het bedrijf niet op in. De vrouw stapte vervolgens naar de rechter.

‘Botte weigering’

De kantonrechter veegde vervolgens de vloer aan met Chipsoft en repte van een ‘botte weigering om bemiddeling in te zetten’ en noemde dat ‘ernstig verwijtbaar’. Er was, aldus de rechter, zeker wel sprake van een arbeidsconflict en Chipsoft had het advies van de bedrijfsarts niet mogen negeren.

Dat de onderlinge verhouding verslechterde, had de softwarereus kunnen voorkomen door tijdig op te treden, in plaats van loonmaatregelen in te stellen. Volgens de rechter wilde het bedrijf de ‘verhoudingen verder op scherp zetten om zo de kansen op een beëindiging van het dienstverband te vergroten’.

Afschrikwekkende werking

Omdat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en zich volgens de rechter ‘moet realiseren dat zij haar werknemers niet zo mag behandelen’, krijgt de vrouw naast een ontslagvergoeding van bijna 79.000 euro een schadevergoeding van 45.000 euro mee. Daar moet een afschrikwekkende werking van uitgaan. Ook moet het bedrijf nog ruim 60.000 euro betalen aan salarissen en bonussen die onterecht zijn ingehouden.