Verkiezingen 2023: een haast onvoorspelbare omwenteling

Uittocht der gladiatoren

Titelfoto bij artikel Verkiezingen 2023: een haast onvoorspelbare omwenteling Freek van beetz opiniez

Foto:

In de Tweede Kamer is een uittocht van gladiatoren gaande, die het gezicht van politieke partijen aanmerkelijk zal veranderen. Van Omtzigt met zijn grote aanhang is nog niet bekend wat hij precies gaat doen en BBB is nog op zoek naar een MP-kandidaat. Er is dus heel veel ongewis, zodat peilingen meer dan ooit slechts een dagkoers zijn. Ondertussen is het zaak om een pas op de plaats te maken en geen nieuwe onuitvoerbare regelgeving te verzinnen, in afwachting van nieuwe realistische perspectieven. Een column van Freek van Beetz.

Alhoewel het nog wel even duurt voordat de echte stembusstrijd losbarst, is het nu wel duidelijk dat de komende verkiezingen in november 2023 de bestaande politieke verhoudingen behoorlijk zullen doen opschudden. In hun recente podcast Betrouwbare Bronnen (362) maken Jaap Jansen en P.G. Kroeger een opmerkelijke vergelijking met wat zij noemen ‘het omwentelingsjaar 2002’. Nu ben ik het lang niet in alles eens met hun analyse en hun stellingnames (zij hebben bijvoorbeeld duidelijk geen kaas gegeten van demografie en immigratiestudies), maar hun verwijzing naar de politiek zo tumultueuze periode van ruim twintig jaar geleden opent inderdaad een interessante blik op wat ons de komende maanden te wachten staat.

 

Uittocht

Net als toen zijn er nu geopolitieke en interne (partij-)politieke ontwikkelingen die de uitkomsten van die verkiezingen volstrekt onvoorspelbaar maken. De wekelijkse peilingen zijn, zeker nu, niet meer dan dagkoersen. Er kan nog van alles veranderen.

Want ga maar eens na: de samenstelling van de meeste lijsten is meer dan ooit ongewis, zeker nu oude vertrouwde, vaak ‘gezichtsbepalende’ parlementariërs het politieke toneel verlaten. En aan die uittocht lijkt nog geen einde te zijn gekomen: elke dag kondigt weer een parlementariër zijn of haar vertrek aan.

Van de meeste partijen zijn nog niet eens de lijsttrekkers bekend. We weten zelfs op dit moment nog niet eens of, en zo ja met wie Pieter Omtzigt aan de verkiezingen mee gaat doen, ook al scoort hij torenhoog in die peilingen. BBB is nog bezig met de zoektocht naar een overtuigende kandidaat-MP; kortom, er zijn veel te veel onzekere factoren om nu al te kunnen varen op een kompas, terwijl de (potentiële) kiezer de koers straks, in november, nog moet gaan uitzetten.

 

Kandidaten en incidenten

Maar zelfs als eind deze maand bekend zal zijn dat Omtzigt met een eigen lijst zal meedoen en hij daarvoor aansprekende Kamerkandidaten heeft weten te verzamelen en als Caroline van der Plas voor BBB een geschikte, respectabele kandidaat, eentje zonder vliegangst en met een passende garderobe, voor het torentje heeft weten te vinden en als de PvdA-GroenLinks-combinatie erin zal slagen om zonder veel geruzie, gemor en desertie met een evenwichtig samengestelde lijst met Kamerkandidaten te komen, dan nog zal vanaf dat moment het oordeel van de kiezer bepaald gaan worden door incidenten, mediaoptredens en -debatten.

Wie herinnert zich nog de afgang van de destijds gedoodverfde premierskandidaten Melkert, Cohen en Roemer na een voor hen desastreus verlopen TV-gesprek? Melkert wist zich in 2002 geen raad (en zich geen houding te geven) met de uitbundigheid van een zegevierende Pim Fortuyn, Emile Roemer zag in 2012 zijn lange mars naar het torentje sneven in een talkshow en de ambities van de PvdA naar dezelfde begeerde werkplek in 2010 gingen verloren toen Job Cohen de prijs van een halfje wit maar niet te binnen wilde schieten.

 

Wie stopt de gekte?

Maar dan hebben we het alleen nog over ‘de poppetjes’. Ik heb al vaker in deze kolommen geschreven over de veelheid van beleidsimpasses, die dringend om een oplossing vragen en die met de bestaande politiek-bestuurlijke instrumenten nauwelijks opgelost kunnen worden.

Naast de bekende, vaak ook nog samenhangende, hoofdpijndossiers als immigratie, toeslagen, Groningen, klimaat, volkshuisvesting (woningbouw) en energietransitie, kwam er afgelopen week een uitspraak van de Raad van State dat bij de isolatie van woningen voortaan nog beter gekeken moet worden naar de aanwezigheid van vleermuizen in spouwmuren. Nog meer werk voor ecologen. Want die zijn daarbij kennelijk onmisbaar. Maar er zijn er nu al te weinig ecologen, omdat de onderzoekers uit deze beroepsgroep ook aan de hand van modellen (!) moeten nagaan of de effecten van de theoretisch berekende stikstofuitstoot (!) op een Natura 2000-natuurgebied wel eens tot aantasting van de gewenste (!) biodiversiteit zouden kunnen leiden.

 

Rapportenschrijvers

Toch gaat de overheid hardnekkig door met deze vorm van werkverschaffing voor rapportenschrijvers, juristen en ecologen. Maar gelukkig zijn er wel genoeg leerkrachten, politieagenten en zorgverleners…Oh wacht…

Heeft dit land de prioriteiten eigenlijk wel op orde? Kun je de belangen van de samenleving wel overlaten aan rechters? Ik riep wel eens vaker in wanhoop: Wie stopt de gekte?

 

Impasses

Ik schreef al eens dat de politiek gedomineerd is geraakt door thema’s die bij Tweede Kamerverkiezingen nauwelijks of geen rol speelden, waar de burgers zich dus nooit over hebben kunnen uitspreken en die bekokstoofd werden in kongsi’s tussen gedreven beleidsmakers, sympathiserende ambtenaren en lobbyisten van door dezelfde overheid vaak ook nog royaal gesubsidieerde NGO’s en actiegroepen.

Het klimaat- en stikstofbeleid zijn daar voorbeelden van, maar ook op terreinen als openbare veiligheid (waarom zijn we eigenlijk aanslagen op woningen en bedrijfspanden en messentrekkende ‘tieners’ gewoon gaan vinden?), migratie en volkshuisvesting doemt een beeld op van bestuurlijk onvermogen: van tomeloze ambities en onbereikbare doelen, van gebrekkige uitvoering, gebrek aan samenhang, te complexe en moeilijk uitvoerbare regelgeving. Hoe kunnen die impasses worden doorbroken?

In elk geval een tijdje geen opeenstapeling van nieuw beleid, schreef ik in navolging van de oud-voorzitter van de Algemene Rekenkamer Arno Visser.

 

Pas op de plaats

Volgens Visser zou iedereen in het openbaar bestuur een pas op de plaats moeten maken en het bestuur en de bestuurscultuur eens kritisch tegen het licht moeten houden: een moratorium op nieuw beleid, op nieuwe rapporten.
Het zou een verademing zijn als de uitslag van de verkiezingen in november tot nieuwe politieke verhoudingen leidt, tot een frisse blik op vastgelopen beleidsthema’s en tot een beleidskoers die niet met cijfers tot achter de komma vastgelegd is in tientallen pagina’s dichtgetimmerde regeerakkoorden, maar die de resultante is van een nuchtere analyse. Zou er dan ruimte zijn voor zo’n moratorium, voor zo’n pas op de plaats? Is er dan gelegenheid voor bezinning op hoe het openbaar bestuur voor de burger toegankelijk en inzichtelijk, kan functioneren?

 

Dichtgetimmerd

Met ‘nieuwkomers’ als Omtzigt en Van der Plas kunnen zich nieuwe perspectieven aandienen, bijvoorbeeld een minderheidskabinet dat naar wisselende bondgenootschappen in de (vernieuwde) Kamer zoekt. In Scandinavië heeft men daar ruime ervaring mee en dat schijnt daar te werken.

Ik hoop in elk geval dat de tijd van dichtgetimmerde regeerakkoorden, de ijzeren ring van fractiediscipline en irreële beleidsdoelen dan voorbij is. Dat er tijd en gelegenheid is voor het herijken van die doelen, voor het verzetten van bakens en voor een bestuurscultuur met het besef, dat de burger er niet alleen is om eens in de vier jaar een stem uit te brengen: een bestuur voor en met de burger, niet over hen.

 

Events

Er is, op weg naar november, nog heel veel ongewis. Zoals ik al schreef, kan in de aanloop naar de dag van de verkiezingen nog van alles veranderen. Gevraagd naar wat voor een politicus de grootste uitdaging was, schijnt de Britse oud-premier Harold Macmillan ooit geantwoord te hebben: “Events, dear boy, events“.

Ik vermoed dat ons de komende maanden nog veel onverwachte gebeurtenissen te wachten staan.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Freek van Beetz via pinchas.backme.org.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Vergeefse Moeite ( roman,2023),Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).www.freekvanbeetz.nl

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
41 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang de EU (Brussel/Berlijn) , het WEF, Navo,, WHO enz de ware machthebbers zijn zal er geen serieuze omwenteling plaatsvinden, maar slechts gerommel in marge. Daarnaast is de bemoeienis met het WEF enz van Maxima onwettig.
Leve de Republiek der vrije Nederlanden, Nexit!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

U heeft gelijk, maar gerommel in de marge kan wel het prille begin inzetten van een omwenteling. En je moet érgens beginnen. Wij als burgers kunnen ons niet terugtrekken uit krankzinnige verdragen en schimmige organisaties. Diegenen die als bestuurders worden gekozen wel. Daarom zou dat een uiterst belangrijke 1e stap kunnen zijn.
Laten we vooral voor een massale verkiezingsopkomst pleiten, de enige manier om nog iets aan invloed t kunnen uitoefenen.

Jos
Jos
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Laten we hopen dat meerdere partijen Nexit in het programma hebben staan of op zijn minst een bindend referendum m.b.t. Nexit.
En referenda naar Zwitsers model, gekozen Burgmeesters enz.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Zwitserland is de enige echte democratie.

Gussel
Gussel
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zelf daar rommelt het.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Nederland is in elk geval geen echte democratie, zeker niet sinds ook de raadgevende referenda zijn afgeschaft door D66. Vroeger stond al in mijn schoolagenda ‘democratie is de dictatuur van de meerderheid’ als 51 voor iets stemmen en 49 tegen, dan is het voor mij nog niet meteen democratisch als je iets er zo maar doorjast. De bijna net zo grote minderheid kan je niet helemaal aan de kant schuiven, maar dan moet je motivatie van een beslissing wel goed op orde en onderbouw zijn.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ook ik heb soms het gevoel dat ‘de meeste stemmen gelden’ niet altijd voor een goede, redelijke uitkomst zorgt. Zeker niet in ons land, waar ‘links’ massaal gaat stemmen, en ‘rechts’ de stembus links laat liggen. Letterlijk.
Is dat nog democratisch te noemen?

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

ja, referenda naar Zwitsers model en inderdaad gekozen burgemeesters. En minder macht naar de EU. Nexit misschien, maar in elk geval eisen dat je meer zelf kan beslissen als land.

Henri
Henri
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Volgens mij rommelt de marge al geruime tijd, zeker de laatste maanden nu veel politici het hazenpad kiezen: zij zien hun lijk al drijven als ze in de nabije toekomst verantwoording moeten afleggen voor het wanbeleid van meer dan een decennium. En anderen mogen natuurlijk de kastanjes uit het vuur halen!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Na mij de zondvloed, mijn schaapjes heb ik al op het droge.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

je bedoelt te zeggen dat dat de insteek gedachte is van de politici die het hazenpad kiezen, neem ik aan. Of heb je het over jezelf?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dat 1e. Uiteraard. Dat 2e? Was het maar waar.
Ik zou het wel eens interessant vinden als onderzoeksjournalisten in de buitenlandse beleggingen, bankrekeningen, huizen e.d. van politici duiken. Niet om ze eventueel aan de schandpaal te nagelen hoor, maar om duidelijk te krijgen hoe ze zelf echt tegen het door hen vormgegeven ‘open, gaaf, veilig, welvarend NL’ aankijken.

Bernardo A.
Bernardo A.
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

De genoemde instanties zijn slechts de ware machthebbers in die landen, die slaafs hun bevelen opvolgen. In de EU doet ieder waar die zin in heeft (Clubmed, Oostblokkers) WEF…? Als Wilders premier wordt o.i.d. heeft het WEF geen invloed meer in Nederland.

Het is eerder dat ons land, zich als debiel-Jantje gretig door iedereen in de luren laat leggen.

cor
cor
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Freek, een aantal zinsneden in uw artikel ben ik het niet mee eens of u moet dit met enige sarcasme hebben geschreven, als voorbeeld: De politici die nu hun vertrek aankondigen te benoemen als gladiatoren, dat gaat er bij echt niet in. Voor mij zijn het een stel puppets die door een hogere macht zijn gebruikt om alle gecreerde crisissen die in Nederland bestaan in te voeren en te onderhouden. Het zijn een stel C acteurs die in mijn ogen met veel ongeloof en onbetrouwbaarheid hun standpunten hebben verdedigd. En dan nog niet eens met feiten maar alleen onderbouwd met emotie en leugens.
Ik heb het gevoel dat ze de politieke arena verlaten doordat er iets groots bekend wordt gemaakt wat hun in deze positie kan schaden.
En waar ze uiteindelijk verantwoordelijk voor moeten zijn.
BBB en Omtzigt is niet veel anders dan de zittende politiek, kijk naar hun stemgedrag wat niet veel anders is dan met huidige politiek.

Er kan een verandering komen als het politieke systeem drastisch veranderd, door een zakenkabinet in te voeren en de democratie weer in ere te herstellen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  cor

Nee, gladiatoren is te veel eer, dat ben ik met u eens.
Die vergelijking zou nog kunnen opgaan, als die politici de moed hadden gehad in de afgelopen jaren om op hun eigen morele kompas te varen ipv op de rigide kadaverpartijdiscipline. Als dissidenten, maar die zijn blijkbaar uitgeroeid.
Het gaat in alle debatten heel veel over ‘verantwoordelijkheid’ nemen, maar dat is nu juist wat men in de regeringspartijen niet heeft gedaan. Anders zouden we nu niet met legio schandalen zitten, die de ‘verantwoordelijken’ gewoon hebben laten dooretteren.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

mee eens.

Anna
Anna
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  cor

Ik zie deze gladiatoren, als voormalige helden die nu met bebloede koppen en gehavende harnassen en gebroken zwaarden afdruipen naar de katacomben van hun voormalige kasteel.
Overigens een goed artikel.

cor
cor
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Bedankt Freek had ik het toch goed ingeschat.

Bernardo A.
Bernardo A.
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Bij deze aftocht moet ik eerder aan Dolle Dinsdag denken. Mooi spektakel destijds, maar die luidde -in tegenstelling tot de verwachting- niet de volledige bevrijding van Nederland in.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Frederik P. van Beetz

Ik weet niet zo veel van gladiatoren, bedoelde de moed (misschien der wanhoop).

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Met de oproep voor een beleidsmoratorium ben ik het van harte eens. Heb daar al vaker voor gepleit.
Al zal er nu eindelijk wel beleid moeten komen op demografie.
Er is m.i. te veel ad hoc gereageerd, in plaats van geregeerd. Als regeren betekent vooruitzien, is er dringend behoefte aan het doorredenéren van plannen met al hun mogelijke consequenties in de toekomst. Nu worden plannen doorgerékend, maar mogelijk desastreuze gevolgen blijkbaar genegeerd.
Eerst maar eens de bezem en de mattenklopper er door in eigen huis, en het aantal beleidspersonen halveren. Al die extra in het leven geroepen ministerietjes zijn er alleen maar goed voor gebleken om de ‘verantwoordelijkheden’ voor vervelende consequenties van beleid af te schuiven, tot sintjuttemis.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als er een kans is om iets wezenlijk te veranderen is het nu.
Of het lijkt er in ieder geval op. Het lijkt of er ideologisch iets aan het veranderen is maar het kan ook de wachtgeld zijn die misschien ook al onder de druk staat gezien het aantal wachtgeld kandidaten. Dus geen gladiatoren. Op een kant lijkt het of de linkse ideologie de handdoek in het ring heeft gegooid op andere kant probeert links een front te smeden wat rechts helaas helemaal niet doet. Of moet Omtzigt stilletjes bezig zijn om iets groots te bouwen waardoor ook verschillende lieden hun partijen verlaten. Zonder eenheid lukt het niet. Maar waar staan Omtzigt en BBB eigenlijk voor?
Wie gaat nog Wilders weigeren na de verkiezingen als je de migratie wil aanpakken? Maar de uittocht is wel een teken voor de
veranderende arena. De politiek van Rutte en Kaag heeft afgedaan. De levenstandaard holde versneld achteruit op alle gebieden.
De referendum moet in ieder geval terug komen. De werkende burger moet wat te vertellen hebben en niet alleen zwijgzaam dokken. De EU moet ook een andere koers varen. De algemene gekte moet stoppen. De IPCC lijkt ook bereid te zijn om af te stappen van het angst aanjagen en dat zou weer een stap terug kunnen betekenen voor de krankzinnige GreenDeal. Migratie dendert nog steeds door maar het publiek is niet meer helemaal stil. En dat is nodig.
Verschijnt de redelijkheid nu aan de horizon? Er is nog niets zichtbaar maar de hoop lijkt iets reëler.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Ni28
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Misschien hebben we als NL inderdaad nu een kans, en dat zou wel eens de laatste kunnen zijn, voor een omwenteling naar politiek realisme voor het landsbelang.
Als we de stembussen weer grotendeels aan de progressieven, linksen, klimadepten en globalisten overlaten, is het met een (soort van) democratie in NL sowieso voorbij.
Daarom roep ik iedereen met of zonder een podium op om het belang van tóch te gaan stemmen zo breed mogelijk te verspreiden.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Verkiezingen zijn nog ver weg en ik ben bang dat er veel weer verwaterd tot die tijd. Ook dat er veel stemmen verloren gaan in de verdeling voor vele partijen die nog zouden kunnen meetellen in de strijd tegen links. En wie sluit weer wie uit? Dat devalueert de verkiezingen.
De huidige exodus suggereert ideologische verandering maar dat zal te hoog gegrepen zijn.

Bernardo A.
Bernardo A.
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De wezenlijke verandering gaat niet van boven (de regenten) naar beneden (de burgers). Die verandering neemt de tegengestelde route; zodra het de burgers zodanig te gek wordt dat de regenten inzien dat hun positie onmogelijk begint te worden treedt die wezenlijke verandering langzaam in. Op dit moment lijkt het erop dat het besef bij de regenten begint door te dringen, dat hun tijd niet zo gek lang meer zal duren.

Of de komende verkiezingen daar die verandering in brengen is maar de vraag.
JA21 valt uit elkaar, maar wat doen die kiezers? Idem BVNL. Dan heb je BBB en Omtzigt. Maar 2 fonkelnieuwe partijen zonder enig track-record, die enkel op basis van een goede daad van nul aan gaan regeren…?
Als je daarin gelooft moet je als kiezer een geblindoekte optimist zijn; Hoe gaan ze zich gedragen? Hoelang duurt het voordat dáár de pleuris uitbreekt? etc. etc.

Ik mag het niet hardop schrijven, maar de enige partij die nu wel voldoende gerijpt is en vaardige politici aan boord heeft is de PVV. Niet de partij van mijn voorkeur, maar wel de enige die voldoende solide is om die taak uit te voeren.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Bernardo A.
Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Ik kan niet anders dan uw woorden beamen. Hoelang duurt het voordat men het zat is en durft hardop te reageren. Wij zijn op weg naar die punt maar nog niet zover, vrees ik. De enige partij waar je van weet wat ie echt wil is de PVV. Durft men dat aan? Blijven zij uitgesloten? De gang naar rechts is ingezet in Europa maar zal dat genoeg zijn om de EU te laten inzien dat het anders moet? Een nieuwe 1848 is nodig om de goede koers in te gaan. Zoals nu kan het niet langer.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

zo is het. Ik ben reuze benieuwd hoe de campagne gevoerd wordt en best spannend de verkiezingen.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Slechts twee zaken zijn van belang voor verkiezingen van de 2e Kamer, het liefst die van aanstaande november:

1. Er moet binnen de nieuw te ontwikkelen politiek nu eindelijk eens ruim ingezet worden op het voor de gemiddelde kiezer inzichtelijk maken van de huidige machinaties in de wereldpolitiek, met name die in Europa. Dit betekent dat MSM, met name de NOS, het initiatief tot politieke voorlichting uit handen moet worden geslagen. De Nederlander moet nu eindelijk eens wakker worden uit die hypnose.

2. De kiezer moet duidelijk gemaakt worden dat de democratie feitelijk niet meer werkt: een Kamerlid moet zijn grip op wetgeving terughalen van de Europese Commissie. Momenteel kan dit alleen via de premier, die daarmee vrijwel ongelimiteerde macht krijgt. Met name de verdragen van Lissabon, Rome en Maastricht zijn hieraan debet. Deze moeten dan ook ongedaan gemaakt worden.

Hoofddoel van komende verkiezingen moet dan ook zijn deze verdragen ongedaan te maken: hervorming dus, eerder dan dat voorgestaan zou worden uit de EU te treden.

Dit betekent dat de komende verkiezing het karakter moet krijgen van een groots aangepakt referendum, waarbij een zo groot mogelijk aantal partijen dit agendapunt nummer één maken. Mocht een dergelijke coalitie de meerderheid verkrijgen, dan dient eerst voor Nederland bovengenoemde verdragen op non-actief worden gesteld. Zie het als een constituerende vergadering, waarna opnieuw landelijke verkiezingen worden uitgeschreven op basis van een voorlopig opgeschort EU-lidmaatschap (totdat ook de overige lidstaten herziening van bovengenoemde verdragen onderschrijven).

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Marc Bouwman
Marc Bouwman
Marc Bouwman
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Een derde punt wat de kiezer in november onder ogen moet zien is de totale leegloop in de politieke top. Mensen zouden zich moeten afvragen wat er hier aan de hand is. Wellicht begint bij deze vertrekkende politieke elite het licht te dagen dat de hele EU, NAVO en one-polar-world-scenario van de VS een grootse mislukking is? Maakt de elite zich uit de voeten?

Wat mij opvalt is dat het gewone publiek in het geheel niet reageert op dit bewijs dat de elite van de laatste vijftien jaar zijn conclusies trekt uit hun mislukte projecten. Het valt mij ook op dat dit zelfs in alternatieve media eigenlijk niet belicht wordt.

Terwijl eigenlijk code dieprood voor onze samenleving afgegeven zou moeten worden, gaan mensen gewoon door met hun dagelijks leven! ?????

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Marc Bouwman
Peter
Peter
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Uit ‘Lof der Zotheid’ van Erasmus:

“De Zotheid bracht vrolijkheid en geluk.
Het leven was zo’n ellende dat de mens zich er beter niet bewust van kon zijn.
Op dat moment kwam de Zotheid te hulp met een aangename dwaling van het verstand.

Zotheid steunde op onwetendheid, onnadenkendheid, vergetelheid, genot, vreugde, hoop, verbeelding, fabels, meningen, vergissingen en bedrog.

De zotten volgden hun natuurlijke instincten, werden geleid door hun hartstochten en dachten er niet bij na.

Ze waren daar tevreden en gelukkig mee, want zotheid lag in hun aard”.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Beste Peter,

Dat is natuurlijk helemaal waar. Maar zoals eens in de zoveel honderdduizenden jaren de noord- en zuidpool van plaats wisselen, zo vervangt BRICS op dit moment de G7, als reacties op de machinaties vanuit Washington en onze corrupte elite. Die verandering zal onze samenlevingen keihard raken: werkelijk niets zal hetzelfde blijven.

Wellicht kan de gewone man dit niet verwerken, maar hij zal toch moeten.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Marc Bouwman
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Brood en spelen, of, even kort door de bocht, bier en voetbal.
Uiteraard mag er plezier in het leven zijn, graag en veel zelfs. Maar als dat alles is wat mensen nog interesseert en waarmee ze zich tevreden (laten) stellen, heeft zelfs een verkiezing geen enkel nut meer.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

nou, daar ben ik het wel van harte mee eens.

Marien
Marien
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Helemaal mee eens.

Cro Magnon
Cro Magnon
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Er komt geen omwenteling, alleen nieuwe gladiatoren. Het systeem is door en door rot door de infiltratie van het kartel in de lagen van bestuur en het weggeven van onze souvereiniteit aan de ambenaren van de EU.

Alex Delarge
Alex Delarge
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte en Kaag zitten er nog steeds.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Alex Delarge

En zullen hun machtspositie zo lang mogelijk ge- of misbruiken.

Kees
Kees
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Rechts heeft ook een probleem: Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink stappen op bij JA21.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Waarmee je die partij kan vergeten.

s.f.hoekstra
s.f.hoekstra
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

ik hoop ook op een omwenteling , basis hiervan zal zijn het gehalte van de deelnemers in de 2-de Kamer . Hoe selecteer je een succesvolle deelnemer ?! Er zijn 3 vragen te beantwoorden :
wil de kandidaat het
kan de kandidaat het
heeft de kandidaat een constante ontwikkeling doorgemaakt
en uiteraard moet hij zij passen in een Kamer met 1/3 bèta ’s op er zelf een zijn

41
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x