NOS NieuwsAangepast

Regels referenda Ohio niet veranderd, overwinning pro-abortus-organisaties

In de Amerikaanse staat Ohio hebben de voorstanders van het recht op abortus een overwinning geboekt. Een wetswijziging waarmee het moeilijker zou worden om het recht op abortus te regelen, is door de kiezers weggestemd.

De Republikeinen in de staat hadden een wetswijziging voorgesteld die inhield dat bij een referendum 60 procent van de kiezers voor een voorstel moet stemmen om dat voorstel in te voeren. Nu is de drempel een gewone meerderheid, 50 procent van de stemmen plus één.

In november wordt in Ohio gestemd over een voorstel waarin het recht op abortus in de staat wordt geregeld. De bevolking kan dan stemmen over het opnemen van abortusrechten in de grondwet van de staat. De Republikeinen hadden dat met de strengere referendumregels moeilijker willen maken.

Hoewel nog niet alle stemmen geteld zijn, is al duidelijk dat een meerderheid van de kiezers in Ohio ervoor heeft gekozen om de gewone meerderheid in stand te houden. Vooral in stedelijke gebieden werd massaal tegen de wijziging gestemd en daarmee is de uitslag een opsteker voor voorstanders van het recht op abortus.

Abortusregels per staat geregeld

Het Amerikaanse Hooggerechtshof vernietigde vorig jaar het grondwettelijk beschermde landelijke recht op abortus. Sindsdien kan iedere individuele staat oordelen over abortus. In Ohio zijn de Republikeinen bang dat het recht op abortus daar ook wettelijk wordt vastgelegd.

President Biden reageerde opgelucht op de uitslag. Hij zei in een eerste reactie dat de bevolking van Ohio "luid en duidelijk" gesproken heeft en dat "de democratie heeft gewonnen". "Deze maatregel was een schaamteloze poging om de stemmen van kiezers te verzwakken en de vrijheid van vrouwen om hun eigen gezondheidskeuzes te maken verder in te perken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl