Bouw van 's werelds grootste windpark op zee van start

De bouw van het Britse windpark Dogger Bank gaat dit weekend van start. Het windpark, te vinden in het Britse deel van de Noordzee (een flink stuk boven Nederland), krijgt een capaciteit van 3,6 gigawatt en wordt daarmee het grootste windpark op zee ter wereld.

Voltaire loaded at Able Seaton 1st Aug 23 c DBWF 31 A7334 2048x1365
Dit is de Voltaire, het schip dat de eerste windturbine zal installeren. | Credit: Windpark Dogger Bank

Windpark Dogger Bank bestaat uit drie onderdelen: Dogger Bank A, B en C. Elk onderdeel krijgt een capaciteit van 1,2 gigawatt. Als het windpark eenmaal klaar is, zal het in staat zijn om jaarlijks 6 miljoen Britse huishoudens van stroom te voorzien.

In de toekomst wordt het windpark wellicht nóg verder uitgebreid. Dogger Bank D zou nog eens 1,8 gigawatt kunnen toevoegen aan het windpark. Maar met de huidige capaciteit van 3,6 gigawatt is windpark Dogger Bank al de grootste in zijn soort.

Gigantische windturbines

Dit weekend starten de eerste werkzaamheden aan het enorme offshore windpark en wordt de eerste windturbine geplaatst. Het gaat om de gigantische Haliade-X. Deze windmolen heeft een hoogte van maar liefst 260 meter en een capaciteit van 13 megawatt. De wieken van de windturbine zijn maar liefst 107 meter lang. Als die één keer ronddraaien, wekt dat genoeg energie op om een gemiddeld Brits huishouden twee dagen lang van stroom te voorzien.

De windturbine wordt vervoerd en geïnstalleerd met behulp van de Voltaire (zie header-afbeelding), het grootste windturbine-installatieschip ter wereld.

Net zo groot als Groot-Londen

Dogger Bank is een zeebedding dat in een ver verleden het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa met elkaar verbond. Als het windpark eenmaal klaar is, zal het ongeveer net zoveel oppervlakte beslaan als de regio Groot-Londen: ruim 1.500 vierkante kilometer.

Lees ook:

Change Inc.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil jij iedere ochtend rond 7 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan!

Schrijf je nu in

Nieuws & Verhalen

Changemakers

Bedrijven

Events


Producten & Diensten


Lidmaatschap

Inloggen

Nieuwsbrief & Memberships


Over Change Inc.

Over ons

Waarom Change Inc.

Team

Partnerships & Adverteren

Werken bij Change Inc.

Pers & media

Onze partners

Contact

Start

Artikelen

Changemakers

Bedrijven

Menu