Veehandelaar die koeien mishandelde mag weer beginnen, de NVWA legt het uit

2 augustus 2023 om 16:11 • Aangepast 12 augustus 2023 om 02:00
nl
Veehandelaar Dane en Zoon uit Oudemolen bij Fijnaart mag de draad weer oppakken. Het bedrijf werd in april stilgelegd toen uit geheime opnames bleek dat koeien daar mishandeld werden. Het bedrijf leverde sindsdien drie verbeterplannen in bij de NVWA en mag dieren sinds juli weer vervoeren. De veehandelaar staat wel onder verscherpt toezicht. Hoe bepaalt de NVWA dat een bedrijf weer aan de slag kan? En hoe wordt gecontroleerd of alles dit keer volgens de regels gaat?
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Dane en Zoon is een verzamelpunt waar vee uit heel Nederland naartoe wordt gebracht. Het bedrijf transporteert de dieren vervolgens naar vooral slachterijen. Voordat dieren worden vervoerd, controleren dierenartsen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of de dieren geschikt zijn voor transport en of ze dat aankunnen.

Dierenbeschermingsorganisatie Ongehoord maakte in april geheime opnames bij het bedrijf. Op beelden was te zien hoe de koeien met stroomstootapparaten en rieken in een vrachtwagen werden gedreven. Het ging om zieke en verzwakte dieren die eigenlijk niet vervoerd mochten worden.

De NVWA schorste de erkenning van het bedrijf, waardoor het geen dieren meer mocht transporteren. "Verzamelplekken hebben, net als slachthuizen, een erkenning nodig om hun werk te mogen doen", legt woordvoerder Bjorn Elsebrock uit. "Op de beelden van Ongehoord zagen we dat ze 's nachts, buiten toezicht om, slechte dieren transporteerden. De dieren waren halfdood, dat ging echt te ver."

"Ze hadden een aantal grote stappen gezet."

Het schorsen van de erkenning van een bedrijf is de zwaarste straf die de NVWA kan opleggen. Een bedrijf wordt dan tijdelijk stilgelegd. "We zeggen dan tegen een bedrijf dat ze eerst maar eens moeten laten zien hoe ze denken het dierenwelzijn te garanderen, voordat ze weer aan de slag mogen. Maar we kunnen een bedrijf niet sluiten. Dat is aan een rechter", zegt Elsebrock.

Firma Dane en Zoon leverde de afgelopen maanden drie keer een plan van aanpak in bij de overheidsdienst, waarin verschillende verbeteringen stonden. Bij het derde plan ging de NVWA akkoord. "We hadden toen genoeg vertrouwen om te zeggen dat ze weer aan de slag mochten. Ze hadden een aantal grote stappen gezet."

"We gaan onaangekondigde inspecties doen."

Over wat er precies in het plan staat, kan Elsebrock niet al te veel zeggen. "Ze hebben in ieder geval camera's opgehangen, waardoor we ze dag en nacht in de gaten kunnen houden. Daarnaast staan er voorstellen in over bijvoorbeeld het opleiden van medewerkers."

Nu het verzamelcentrum weer aan de slag mag, ligt het wel onder een vergrootglas. De NVWA controleert of het bedrijf zich aan de afspraken houdt. "We gaan bijvoorbeeld onaangekondigde inspecties doen."

De mogelijkheden van de overheidsdienst zijn daarin niet eindeloos. "We kunnen geen blik dierenartsen opentrekken en ieder bedrijf permanent controleren. Maar dankzij de camera's die het bedrijf heeft opgehangen, kunnen we wel op ieder tijdstip controleren. Dus we hebben zo voldoende middelen om de situatie in de gaten te houden", zegt Elsebrock.

Firma Dane en Zoon wil niet reageren.

LEES OOK: Koeien met stroomstootwapens en rieken mishandeld: NVWA legt bedrijf stil

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!