Duitse hoogleraar pleit voor benzineprijs van 100 euro per liter: “Autorijden moet pijn doen”

Klimaat, natuur en milieu
woensdag, 02 augustus 2023 om 11:16
anp 474652656
Zie je het al voor je dat je 4000 euro moet afrekenen bij de pomp? De Duitse rechtenprofessor Gregor Bachmann van de Duitse Humboldt Universiteit in ieder geval wel. Hij pleitte op Twitter voor een benzineprijs van 100 euro per liter. Volgens hem is dat de prijs van klimaatbescherming.
'Autorijden moet pijn doen'
“Pas als een liter 100 euro of meer kost, gaan onze medeburgers langzaam nadenken of we misschien toch zonder auto kunnen. De allerarmsten hier kunnen zich nu al geen auto veroorloven. Iedereen die auto rijdt, is al bevoorrecht – dus de maatregel zal vooral de lagere middenklasse treffen. Autorijden moet pijn doen om de overstap naar meer CO2-vriendelijke vervoermiddelen te forceren”, schreef Bachmann op Twitter.
Tegen de Duitse krant Bild zei hij: “Dat is helaas de prijs die je moet betalen voor klimaatbescherming. Het probleem met de mobiliteitsomslag is dat we gewend zijn geraakt aan welvaart voor iedereen. Deze is echter alleen door iedereen te financieren omdat het ten koste gaat van de planeet en dus van derden.”
Handjes af van de Duitser zijn bier en auto
De rechtenprofessor vindt Duitse automobilisten maar lui. Zeker op het platteland zijn ze te afhankelijk van hun auto. Waarom pakken ze niet eens wat vaker de bus, trein of fiets? “Er zijn ook bussen en treinen op het platteland. Natuurlijk rijden ze er niet elke vijf minuten heen, maar dat is de prijs als je je een huis op het platteland wilt veroorloven”, legt hij uit.
Zijn bericht werd totaal met de grond gelijk gemaakt op Twitter. Hij krabbelde even later terug en verwijderde het originele bericht. “Natuurlijk is 100 euro verre van realistisch. Maar het is duidelijk dat de CO2-prijs zeer hoog moet zijn. Van de Duitsers kun je kennelijk alles afnemen, maar blijf van hun bier en auto af”, twittert de hoogleraar met een knipoog.
Bron(nen): AD