RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Vakantie in eigen land? Ook daar betaal je nu de hoofdprijs voor

De opbouw van strandhuisjes bij IJmuiden. Beeld © Archieffoto / ANP / Remko de Waal

Op vakantie gaan is duurder dan ooit. Maar wie denkt geld te besparen door in eigen land te blijven, komt van een koude kermis thuis. De vraag naar vakantiehuisjes en hotelkamers is zo groot dat er de hoofdprijs voor betaald moet worden.

Dat blijkt uit data van vergelijkingssite Parkvakanties, van Laurens Taekema. Hij houdt continu de prijzen van vakantiehuisjes in de gaten. En voor wie een huisje zoekt heeft hij slecht nieuws.

"Die prijzen liegen er niet om, dat klopt. Dat heeft alles te maken met een stukje marktwerking. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug bij de vliegtickets. Waar veel vraag is, zie je dat de prijzen omhoog gaan", legt Taekema uit. 

Prijsstijgingen corona blijvertje

In coronatijd schoten de prijzen voor vakantiehuisjes al omhoog, omdat we massaal in eigen land op vakantie gingen. De hoop was dat de prijzen daarna omlaag zouden gaan, maar dat gebeurde niet.

"De prijzen zijn inderdaad nog steeds op hetzelfde niveau, omdat de kosten in het algemeen ook zijn toegenomen", verklaart Taekema. 

Dure zomervakantie

Hij laat ons twee voorbeelden zien van vakantiehuisjes. Parknamen wil Taekema niet noemen, maar het eerste huisje staat op Texel. We kijken naar de prijzen voor een week in de zomervakantie.

Het tweede huisje staat in Noord-Brabant en we vergelijken de prijzen voor een midweek in de zomervakantie.

Hotelkamer ook duur

Dan maar naar een hotelletje? Je bent niet de enige, ziet onderzoeker Ewout Hoogendoorn van Horwath HTL. Dat bedrijf houdt zich bezig met onderzoek naar hotels en toerisme.

"Maar ik vrees dat ze dezelfde ervaring hebben als ze bij de bakker staan of bij de slager. Dat is niet veel anders", vertelt Hoogendoorn. 

Zwarte
Lees ook:
Zwarte zaterdag en andere verkeersellende: 'Vertrek niet 's nachts'

In tegenstelling tot vakantiehuisjes gingen de prijzen van hotelkamers in coronatijd hard omlaag. Zakenreizigers bleven weg, net als buitenlandse toeristen. Maar van die dip van toen is niets meer te zien.

Coronadip compenseren

De coronadip is ook een van de redenen dat hotels zo veel geld vragen voor een kamer. Ze hopen daarmee de misgelopen omzet van toen goed te maken. Maar ook zij hebben last van de gestegen kosten voor bijvoorbeeld energie en personeel.

"Zeker energiekosten zijn met 15 à 20 procent gestegen. Personeelskosten ook, personeel is heel lastig op dit moment. Dat zie je in alle branches natuurlijk, in de hotellerie ook", vertelt Hoogendoorn. 

Uitstellen dan maar?

Voor wie wil wachten tot het naseizoen heeft Hoogendoorn ook slecht nieuws. Hij verwacht niet dat de kamerprijzen voorlopig omlaag gaan. Integendeel, hij verwacht dat het alleen maar duurder wordt. 

Bekijk ook: nooit eerder zoveel Duitse toeristen in ons land

01:32
Duitsers willen graag dichter bij huis op vakantie, en daarom komen ze massaal naar ons land. Vooral onze kustprovincies profiteren daarvan.