Vanaf 2024 volgen studenten aan deze hogeschool lessen klimaatverandering

27 juli 2023 om 17:19 • Aangepast 9 augustus 2023 om 02:05
nl
Wie in 2024 aan Breda University of Applied Sciences wil studeren, krijgt er misschien wel een verplicht vak over de klimaatverandering bij. "Zo leren studenten, hopelijk, hoe ze ervoor kunnen zorgen dat er een toekomstbestendige vrijetijdssector gaat ontstaan" zegt hoofddocent Harald Buijtendijk. "Bijvoorbeeld door te leren over uitstelgedrag rondom klimaatbeleid of door creatiever na te denken over andere bestemmingen waar je niet met het vliegtuig heen hoeft."
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

Wie klimaatverandering op z'n piek wil meemaken, hoeft eigenlijk alleen een enkeltje naar Zuid-Europa te boeken. Met hagelstenen, bloedhitte en extreme droogte is er daar al jaren geen ontkomen aan. "En niet alleen in het hoogseizoen", zegt Harald Buijtendijk. "Zuid-Europa is een hotspot voor klimaatverandering geworden."

"Jongeren hebben het gevoel dat ze de wereld naar de knoppen zien gaan."

Daar wil Breda University, als kweekvijver voor jong talent in de vrijetijdssector, niet langer omheen dansen. Komend schooljaar beginnen ze met een pilot, waarbij iedere leerling les krijgt over de klimaatcrisis. En als dat aanslaan, krijgt iedereen op de hogeschool het misschien zelfs als verplicht vak.

Het stokpaardje van de lessen wordt het stukje studentenwelzijn, dat een belangrijke rol in de lessen krijgt. "We zien steeds vaker dat studenten psychologische effecten ervaren door klimaatverandering", legt Buijtendijk uit. Jongeren kunnen zich volgens hem machteloos of boos voelen, omdat ze het gevoel hebben dat ze de rotzooi van vorige generaties op moeten ruimen. "Ze hebben het gevoel dat ze de wereld naar de knoppen zien gaan", zegt de docent. "Dan moet er ruimte zijn om het expliciet bespreekbaar te maken."

"Vliegtuigmaatschappijen zijn eigenlijk slachtoffer van hun eigen succes."

Daarbij wordt ook aandacht besteed aan het gedrag van de vakantieganger en de betrokken maatschappijen in de klimaatcrisis. Jarenlang was het volgens Buijtendijk namelijk niet meer dan normaal om tijdens de welverdiende zomervakantie met het vliegtuig naar de Middellandse Zee te gaan.

"Reisorganisaties zijn, bijvoorbeeld door goedkope vluchten aan te bieden, eigenlijk slachtoffer van hun eigen succes", zegt de hoofddocent. "Die vliegvakanties zijn namelijk een synoniem geworden voor 'vakantie' in het algemeen, terwijl vliegen een van de grootste boosdoeners is als het gaat om klimaatvervuiling. Daar zouden vliegtuigmaatschappijen en reisbureaus eigenlijk op in moeten spelen, maar dat gebeurt nog maar weinig."

Buijtendijk en zijn collega's van Breda University ontwikkelen voor komend schooljaar een pilot van het vak. Als dat goed bevalt, gaat de school de lessen in 2024/2025 in het curriculum verwerken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!