De Fransman Hedi mist een deel van zijn schedel door een LBD-kogel
NOS NieuwsAangepast

Franse man toont zijn misvormde schedel, vier agenten verdacht van schieten

Een Franse man is naar buiten gekomen met een video waarin te zien is hoe zijn schedel misvormd is geraakt, nadat hij eerder deze maand werd geraakt door een LBD-kogel (ook wel flashball genoemd) van de politie. De 22-jarige Hedi werd opgenomen op de intensive care, en lag daar tot de volgende dag in coma. Daarna werd een stuk van zijn schedel verwijderd.

Hedi liep de verwondingen op tijdens rellen in Marseille, die werden gehouden naar aanleiding van de dood van de 17-jarige Nahel. Die werd eind juni doodgeschoten door een politieagent. Hedi zegt zelf niet mee te hebben gedaan aan de rellen.

"Ik viel op de grond en toen ik wilde opstaan, in een hoek gesleurd en geslagen. Er werd nooit gevraagd naar mijn legitimatie of wat ik er deed", verklaart Hedi in de video, die te zien is op de Franse nieuwssite Konbini. Naast zijn schedelverwondingen heeft hij ook oogletsel opgelopen.

Politiewoede

Vier agenten worden ervan verdacht van dichtbij met een 'flashball' op de man geschoten te hebben. Een van hen zit nu in voorarrest. Vooral in Marseille, maar ook op andere plekken in het land, hebben politieagenten zich ziekgemeld als vorm van protest tegen het voorarrest.

"De collega's zijn solidair naar hun collega die nu vastzit in Marseille, ik voel woede bij de politie sinds de rellen", zegt een politieofficier in de Franse krant Le Figaro. "We willen die woede reguleren met ziekteverlof."

In Marseille is justitie ook een onderzoek begonnen naar de betrokkenheid van de politie bij de dood van een 27-jarige man. Hij zou zijn overleden door een schok op zijn borst, ook veroorzaakt door een 'flashball'. Deze munitie wordt gebruikt door politieagenten, maar het is nog onduidelijk of zij verantwoordelijk zijn voor zijn dood.

Onvrede in buitenwijken

Franse jongeren gingen in verschillende steden, met name in de buitenwijken, massaal de straat op afgelopen maand. Sommige van hen staken auto's in brand, staken vuurwerk af en bekogelden agenten. In heel Frankrijk werden tienduizenden agenten ingezet.

Er is veel woede over politiegeweld in Frankrijk. Onderzoek van persbureau Reuters laat zien dat de meerderheid van slachtoffers van politiegeweld een Afrikaanse en islamitische achtergrond heeft. Twee weken voor de dood Nahel, die van Algerijnse komaf was, werd nog een man met Guineese wortels doodgeschoten door de politie.

Veel lokale politici in de buitenwijken hopen dat de ophef en geweldplegingen na de dood van Nahel voor verandering zullen zorgen in de landelijke politiek. Inwoners van de banlieues bestempelen het beleid van Macron als een mislukking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl