Hagelstenen zo groot als tennisballen aan het Gardameer: 'Een soort oorlogsgebied'

Kevin Mallie uit Maassluis laat de hagelstenen zien die onder meer de stacaravan en zijn auto zwaar hebben beschadigd. „Het klonk alsof er werd geknald met wapens, een soort oorlogsgebied.”

Kevin Mallie uit Maassluis laat de hagelstenen zien die onder meer de stacaravan en zijn auto zwaar hebben beschadigd. „Het klonk alsof er werd geknald met wapens, een soort oorlogsgebied.”

Het ene moment zit je zorgeloos te genieten van je zomervakantie, een paar uur later word je bekogeld met hagelstenen zo groot als tennisballen. Het overkomt Nederlandse vakantiegangers bij het Gardameer. „Zo’n noodweer heb ik nog nooit meegemaakt.”

Maandagavond begint het om een uur of tien te spoken rond het Gardameer, vertelt Kevin Mallie uit Maassluis. „We zaten op het terras en ik zag de wolken best raar doen, met flitsen en onweer. Het zag er mooi uit, ik maakte er nog foto’s van. Tot het onze kant op kwam en het in een keer helemaal los ging. Het klonk alsof er werd geknald met wapens, een soort oorlogsgebied.”

Met zijn vrouw, moeder en zijn twee jonge kinderen rennen ze naar hun stacaravan om te schuilen. „We zijn onder de tafel gaan zitten en onder het bed. We hoorden het gerinkel van glas en zagen hoe de ramen van de caravan eruit werden geslagen. Het weer was echt heel heftig. We hebben nog nooit zoiets meegemaakt.”

’Voorruit gebarsten’

Zijn familie maakt het goed, hoewel geschrokken van de helse nacht. „Maar ik zag ook een mevrouw die zo’n hagelbal op haar hoofd kreeg en direct flauwviel. Bij de receptie zaten allemaal gewonden met doeken om hun hoofd; een aantal van hen moest naar het ziekenhuis.”

De materiële schade is groot. „Er is geen stacaravan hier die nog ramen heeft. Mijn auto is voorlopig niet te gebruiken, vrees ik. De voorruit is gebarsten, er zitten een stuk of vijf tennisbalafdrukken aan de zijkant, de koplampen en spiegels zijn eraf geknald.” Zijn 8-jarige dochter onderbreekt het gesprek: „Zijn mijn boekjes wel droog gebleven?”

’Geslapen in noodopvang’

Even verderop ging het eveneens flink los. „De vakantie is uitgelopen op een nachtmerrie”, zegt Natascha van Beek uit Zoetermeer. Ze zit met haar man en twee kinderen op een camping in Lazise. „Onze caravan is kapot en nat vanbinnen. De luifel is kapot en de achterruit van de auto eruit. We krijgen de verzekeringsmaatschappij maar niet aan de telefoon. We hebben vannacht in de noodopvang geslapen die de camping had opgericht. Waar we vanavond slapen, weet ik nog niet.”

Weerorganisatie Estofex had ’extreem gevaarlijk noodweer’ voorspeld voor delen van Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Naast de grote hagelstenen liepen straten van Milaan onder en overleed iemand door een omvallende boom. Het noodweer is zeer lokaal en vakantiegangers die net aan de andere kant van het Gardameer zaten, hebben nergens last van gehad.

’Huilende mensen’

„Vrienden van ons zitten op een park een paar kilometer verderop en die hadden alleen wat wind. Bij ons in Lazise: noodweer zoals we het nog nooit hebben gezien”, vertelt Daan Duinhoven uit Laren, die met zijn vrouw en drie kinderen op pad is.

„Mijn Tesla, waarop ik altijd zo zuinig was, is zwaar beschadigd. Maar dat zijn gelukkig maar spullen, we hebben mazzel gehad dat we geen hagelsteen op ons hoofd hebben gehad. Het was een trieste situatie: overal huilende mensen, een komen en gaan van ambulances. Het geluid van de alarmdiensten hoor ik trouwens nog steeds om me heen.”

Voor Duinhoven en veel anderen is het nu wachten op hulp van de verzekering bij het vinden van vervangend vervoer. Tot die tijd probeert hij zoveel mogelijk ’gewoon’ vakantie te gaan vieren. „We zijn niet voor niets dat hele eind hierheen gereden en als het zonnetje gaat schijnen, helpt dat al een hoop. Maar of ik nog een keer naar het Gardameer zou gaan... dat kun je me nu beter niet vragen.”