Direct naar artikelinhoud
Trump president VS

John Oliver sabelt Trumpcare neer: "Wettelijk equivalent van 'Pirates of the Carriban 5'"

John Oliver in 'Last Week Tonight'.

"Je wil er niet van weten, het ziet er afschuwelijk uit, maar toch is het er." Met die catchphrase en vergelijking met Pirates of the Carribean 5 vatte komiek en Last Week Tonight-presentator John Oliver het Republikeinse voorstel voor de hervorming van Obamacare gisteren snedig samen. 

Onder Trumps voorstel, de American Health Care Act (ACHA), zou er niet meer met subsidies gewerkt worden zoals onder Obamacare, maar met belastingkortingen. Dat zou vooral ten goede komen van de rijkere middenklasse. Bovendien, zo vrezen tegenstanders, zullen besparingen in het Medicaid-programma ervoor zorgen dat tot 15 miljoen arme Amerikanen geen toegang meer krijgen tot basisgezondheidsdiensten. 

'Het is alsof de inwoners van Pompeii voor de vulkaan zouden stemmen'
John Oliver

Ironisch, aldus Oliver, dat de besparingen vooral diegenen treffen die in grote mate voor Trump hebben gestemd. De besparingen zijn voor de presentator eigenlijk niets anders dan "afnemen van de armen en geven aan de rijken, een soort omgekeerde Bernie Sanders". "Het is alsof de inwoners van Pompeii voor de vulkaan zouden stemmen."

Weinig enthousiasme

Met de gedetailleerde data en cijfers in de hand maakte Oliver het Republikeinse voorstel een kwartier lang met de grond gelijk. Bijvoorbeeld: een 60-jarige uit Oklahoma die 50.000 dollar per jaar verdient, zou onder Obamacare 13.350 dollar uitgekeerd krijgen bij ziekte. Door het nieuwe voorstel zou dat bedrag dalen naar 4.000 dollar. 

De Republikeinse partij legde vorige week het voorstel neer dat het systeem van gezondheidszorg dat onder president Obama werd ingevoerd, grondig moet aanpassen. Maar veel enthousiastelingen kent het niet. Niet alleen de Democraten hebben er geen goed woord voor over, ook veel Republikeinen vinden het plan maar niets en vragen grondige wijzigingen. Oliver: "De wet wordt universeel gehaat in Washington. Hij is een beetje de Ted Cruz van de gezondheidszorg."