icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schadeclaim tegen Avast

Beveiligingsbedrijf Avast heeft via haar populaire gratis virusscanner jarenlang privégegevens van gebruikers verzameld en doorverkocht, waaronder meer dan 5 miljoen Nederlanders. Een Nederlandse stichting start nu een massaclaim voor een schadevergoeding per gebruiker van €800 - €1100.

   Gepubliceerd op:17 juli 2023

Wat deed Avast fout?

De gratis virusscanner van Avast is zeer populair. Hij presteert ook vaak goed in onze eigen antivirustest. Een virusscanner heeft per definitie toegang tot alle uithoeken van je systeem om malware en bedreigingen te kunnen ontdekken. Eind 2019 kwam aan het licht dat Avast daar misbruik van maakte. Het bewaarde je complete online zoek- en surfgedrag, inclusief zoekopdrachten, websitebezoeken en online aankopen.

Avast verkocht die gegevens door via een dochteronderneming aan grote bedrijven, zoals techgiganten Google en Microsoft, maar ook Yelp en Pepsi. Deze bedrijven zouden miljoenen dollars hebben betaald om over datasets te mogen beschikken waarmee ze onlinegedrag van gebruikers tot in detail kunnen uitpluizen. Na alle ophef stopte Avast in 2020 met dit datagraaien.

De claim

Stichting Consumers United in Court (CUIC) wil een schadevergoeding voor Nederlandse gedupeerden wegens het schenden van de Nederlandse en Europese privacywetgeving. CUIC is een samenwerkingsverband van privacyorganisaties Privacy First en None of Your Business (NOYB). Zij willen hiermee genoegdoening voor de getroffen consumenten, maar ook een voorbeeld stellen voor alle bedrijven.

Aanmelden?

Had jij tussen mei 2015 en januari 2020 een virusscanner van Avast op je pc of mobiel, of een extensie van Avast in je browser? Dan kun je je aanmelden voor de massaclaim.

Opletten bij gratis antivirus

Dit soort dataverzamelen achter je rug om van software is en blijft helaas moeilijk te ontdekken, ook voor ons. Bij gratis virusscanners zijn er wel extra aandachtspunten om op te letten. Ze moeten op een andere manier hun geld verdienen: via reclame of aan je data.

  • Data delen: Gratis scanners slaan vaak gegevens over je gebruik op. Die kunnen ze met derden delen. De data worden weliswaar geanonimiseerd, maar omdat het om veel gegevens gaat, is het niet ondenkbaar dat personen toch te herleiden zijn. Let in ieder geval goed op tijdens de installatie als je de vraag krijgt of je data wilt delen.
  • Irritante reclame: Sommige gratis scanners worden volgehangen met reclame. Op die manier proberen ze je alsnog te verleiden om te betalen voor extra’s.
  • ‘Smart scans’: Gratis scanners voeren ‘smart scans’ uit die niet alleen op virussen controleren, maar ook op pc-fouten en privacyproblemen. Wil je hiervoor een oplossing, dan moet je betalen, terwijl het bijna altijd om onschuldige zaken gaat.