Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De droom komt uit: Frans Timmermans stelt zich kandidaat als lijsttrekker PvdA-GroenLinks

  •  
20-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16223 keer bekeken
  •  
ANP-465523865

Frans Timmermans heeft aan de NOS bekendgemaakt dat hij zich kandidaat stelt als lijsttrekker voor de gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks bij de parlementsverkiezingen van 22 november. Timmermans, onder meer oud-minister van Buitenlandse Zaken, is nu nog vicevoorzitter van de Europese Commissie en architect van de Green Deal, het ambitieuze plan om Europa over te laten schakelen naar een groener en duurzamer beleid. Vorige week slaagde hij er in zijn natuurherstelwet door het Europees parlement te loodsen ondanks krachtig verzet van de conservatieven en een lobby van vervuilende industrieën.

Timmermans is ook een uitgesproken bestrijder van populisme en is onder kiezers populair. In 2019 won hij tot veler verrassing in Nederland glansrijk de Europese parlementsverkiezingen. In de jongste peiling van I/O Research, gehouden voordat Timmermas zijn kandidatuur bekendmaakte, gaat de combinatie PvdA-Groenlinks aan kop, vóór de VVD en BBB.

Zijn termijn bij de Europese Commissie loopt officieel pas volgend jaar af, na de EP-verkiezingen van mei. Er hebben zich nog geen andere kandidaten gemeld voor het lijsttrekkerschap. Het is nog onduidelijk hoe de procedure verder verloopt.

Scherm­afbeelding 2023-07-20 om 11.41.04

Update 17:30

Marjolein Moorman, de populaire Amsterdamse wethouder die ook als geschikte lijsttrekker werd gezien, steunt de kandidatuur van Timmermans. In een verklaring suggereert ze dat ze ook niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer gaat staan.

Ook de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, die recent in een enquête van EenVandaag favoriet bleek onder PvdA-kiezers van het opiniepanel, schaart zich achter Timmermans. Dat meldt de regionale omroep Rijnmond:

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb stelt zichzelf niet beschikbaar als mogelijke lijsttrekker van de GroenLinks/PvdA samenvoeging voor de komende verkiezingen. Hij zegt wel Frans Timmermans te steunen, die donderdag bekend maakte de beide partijen te willen gaan leiden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.