Direct naar artikelinhoud

Amsterdamse vrouwen krijgen oorkonde voor smokkelen Joodse kinderen

Sieny Cohen-Kattenburg en Betty Goudsmit-Oudkerk (beiden 92) kregen donderdag een Amerikaans-Joodse oorkonde voor het redden van honderden Joodse kinderen uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in 1943.

Sieny Cohen-Kattenburg en Betty Goudsmit-Oudkerk tijdens de uitreiking in het Nationaal Holocaust Museum.Beeld Hanneloes Pen

De destijds achttienjarige Joodse vrouwen werkten in de oorlog als kinderverzorgsters in de crèche en smokkelden met andere medewerkers in totaal zeshonderd baby's weg die samen met hun ouders op transport naar de kampen zouden gaan.

De oorkondes - Jews rescued Jews - van de organisatie Bnai Brith, die inmiddels 150 oorkondes aan mensen uit het Joodse verzet heeft verstrekt, werden uitgereikt in het Nationaal Holocaust Museum in de voormalige Hervormde Kweekschool. Daarvandaan gingen de kinderen destijds naar buiten om vervolgens aan het verzet te worden overhandigd.

Uit de crèche gesmokkeld
Op de bijeenkomst, in aanwezigheid van burgemeester Eberhard van der Laan, was ook de 73-jarige Robert Hompes. Hij zat als zeven weken oude baby in mei 1943 in de crèche. "Mijn moeder was met mijn twee oudere broertjes opgepakt in Amsterdam. Zij gingen op transport naar Sobibor. Ik werd uit de crèche gesmokkeld, waarschijnlijk door Sieny of Betty. Zij gingen over de kleine kinderen," zegt Hompes.

Uw leven is er een van uitersten: van verdriet tot moed
Burgemeester Van der Laan over Betty Goudsmit-Oudkerk

Ook voor hem is het een mooie bijeenkomst. "De cirkel is rond," zegt hij geëmotioneerd. Over Betty Goudsmit-Oudkerk verscheen donderdag eveneens een biografie waarin ze voor de eerste keer over haar verzetsactiviteiten vertelt. "Uw leven is er een van uitersten: van verdriet tot moed," zei burgemeester Van der Laan.

Zwijgen
Betty heeft nooit over de oorlog willen praten. Haar zoon David Goudsmit: "Mijn moeder had verdriet en woede maar sprak er niet over. Wilde ze ons sparen of dacht ze aan al die kinderen die ze niet heeft kunnen redden?" Pas na het verschijnen van de film Süskind in 2012 verbrak ze het zwijgen.

"Ze zat redelijk stoïcijns bij de film. De waarheid was veel erger, zei ze. Toen begon ze te vertellen en raakte niet meer uitgesproken." Het boek 'Betty. Een Joodse kinderverzorgster in verzet 'van Esther Göbel en Henk Meulenbeld is donderdag verschenen.

Lees ook: Betty Oudkerk smokkelde kinderen uit Hollandsche Schouwburg: 'Angst kende ik niet' [+]