Nieuws

Streep door plan evenementenhal Zwolle, sloop IJsselhallen gaat wel door

Impressie van The Wave
© Urban Climate Architects en KCAP
Er komt voorlopig nog geen opvolger voor de te slopen IJsselhallen in Zwolle. Het plan dat de enige overgebleven partij had ingediend voor een nieuwe evenementenhal, voldoet niet aan alle eisen en kent te veel risico’s, oordeelt het college van Zwolle. Hoewel de wens voor een indoor evenementenlocatie blijft, gaat de sloop van de IJsselhallen gewoon volgens planning door.
Met het oog op de sluiting en sloop van de IJsselhallen begin 2024 is de gemeente eind 2021 een verkoopprocedure gestart voor twee kavels in Voorsterpoort-Oost. Oorspronkelijk was het de bedoeling de verkoop vorig jaar zomer al geregeld te hebben, maar tot tweemaal toe werd besloten extra tijd te nemen om geïnteresseerden de kans te geven aan alle eisen te voldoen.

Concertzaal voor 7000 man

Er was nog een plan voor, namelijk dat van Paul Stiekema, oud-directeur van de Heineken Musical Hal, nu de AFAS Live. Een concertzaal voor zevenduizend bezoekers, was de bedoeling. Met ook ruimte voor congressen, game-evenementen, Netflix-documentaires en een hotel. Het plan voor de bouw van 'The Wave' was zeer concreet, geldschieters stonden al klaar.
"Er is waardering voor het plan, maar er is onvoldoende vertrouwen dat de aanbieder de gepresenteerde ambities kan waarmaken", laat het college weten. Daarom heeft het besloten de hiervoor gereserveerde grond niet te verkopen.
Het college betreurt het dat het niet gelukt is tot verkoop over te gaan, want het vindt nog steeds dat er een nieuwe indoor evenementenlocatie moet komen in Zwolle om het gat van de IJsselhallen in te vullen.

Sloop gaat door

Zwolle gaat zich nu beraden op de vraag hoe dan wel tot die gewenste voorziening te komen. Het college wil de gemeenteraad daarvoor later dit jaar een voorstel voorleggen. Daarbij neemt het ook de mogelijkheden voor tijdelijke voorzieningen mee.
Het stoppen van de verkoop van de grond betekent niet dat de IJsselhallen langer open zullen blijven. Het contract loopt af op 1 januari 2024 en de woningbouwplannen voor de invulling van de Nieuwe Veemarkt zijn volgens het college vergevorderd.
"Daarbij is er aandacht voor de gebruikers van de IJsselhallen en het naastgelegen terrein die nog geen nieuw onderkomen hebben gevonden. De gemeente blijft actief meedenken over (tijdelijke) alternatieve oplossingen voor deze gebruikers", laat het college weten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.