Gerucht: EU begint onderzoek naar Microsoft om meeleveren Teams met Office

De Europese Commissie zou een onderzoek beginnen naar Microsoft om het bundelen van zijn chatsoftware Teams met kantoorpakket Office. Concurrent Slack had daarover een klacht ingediend bij de EU.

Het onderzoek zou volgende week starten, meldt Financial Times op basis van vier bronnen die bij de zaak betrokken zijn. De EU en Microsoft hebben overlegd en Microsoft heeft een concessie gedaan, maar die gaat voor de EU niet ver genoeg, zo schrijft de zakenkrant. Die concessie zou zijn om Teams niet langer te bundelen met Office.

Drie jaar geleden heeft Slack een officiële klacht ingediend tegen Microsoft bij de EC. Slack wil dat de Europese Commissie een antitrustonderzoek begint naar de praktijken van Microsoft vanwege diens dominante positie op de markt. Microsoft zou die dominantie gebruiken om concurrenten zoals Slack tegen te werken. De klacht richt zich vooral op Teams. Die chatdienst wordt standaard aan het marktdominante Office gekoppeld, zegt Slack, waardoor het door miljoenen gebruikers wordt geïnstalleerd en waarbij 'de werkelijke kosten voor zakelijke gebruikers verborgen blijven'. Teams kwam in 2017 op de markt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-07-2023 • 20:05

163 Linkedin Whatsapp

Reacties (163)

163
162
60
5
0
75
Wijzig sortering
Ik begrijp niet zo goed wat MS daar verkeerd aan doet en op welke manier Slack dit tegen werkt. Volgens mij bedienen beide verschillende doelgroepen. Wij hebben zowel Slack als Teams op het werk.
Microsoft heeft Teams "gratis" toegevoegd aan Office om snel zo veel mogelijk gebruikers binnen te halen, later hebben ze de prijzen van Office voor alle bestaande klanten verhoogd vanwege de toevoeging van Teams. Dat zou gezien kunnen worden als misbruik maken van de dominante positie van Office om nieuwe producten te lanceren.

Als bedrijven een afweging moeten maken tussen Slack of Teams, dan zal ongetwijfeld meespelen dat Teams "toch al bij Office zit", en zal de concurrentie dus, los van of Teams beter of slechter is, een moeilijkere positie hebben. Microsoft heeft hier mogelijk flink van kunnen profiteren.
Persoonlijk zie ik Teams ook echt als onderdeel van Office tegenwoordig. De samenwerking met het Office product werkt gewoon subliem. (Zeker als je naar het “modern workplace” concept kijkt waar alle producten als een geheel goed in werken)

Slack is echt geen slecht product, ik vind het als techneut ook vaak veel beter werken dan teams….
Alleen ben ik een techneut en zie ik de standaard gebruiker die ik support echt geen gebruik maken van Slack.
Slack is gewoon een hippe versie van IRC, je hebt hier en daar wat integraties met versiebeheer. Teams bediend een véél groter doelgroep daar waar Slack interessant is voor ontwikkelaars. Slack kan wel hoog springen, maar ze komen echt niet in de buurt van functionaliteiten die teams te bieden heeft.
Ja en? Dat is het issue niet. Als Microsoft concurreert door een beter produkt te leveren is iedereen blij.
Als Microsoft iets 'gratis' gaat leveren om zo concurrentie te vermorzelen en dan de prijs van het pakket gewoon verhoogd, dat willen we niet. De lessen van de browser war met Netscape
En als dat betere product gratis is? Ik mis een permutatie. Teams is geen Slack, ook al denken ze bij Slack van wel.
Minder afzet -> minder winst -> minder kunnen investeren -> slechter product.

Ga me alsjeblieft niet vertellen dat Teams van het begin af aan een veel beter product was dan Slack. Maar Microsoft kan wel meer geld er tegenaan gooien zodat ze uiteindelijk een beter product hebben en concurrentie dood is. Daarna is het, uiteraard, cashen voor Microsoft.

Wie weet hoe goed Slack had kunnen zijn als ze wel de mogelijkheid hadden om te groeien.
beide producten bestonden al jaren voor de klacht. Het is pas sinds de pandemie dat collaboration software gepiekt is in gebruik. Daarvoor heeft slack niet geklaagd, terwijl teams voor zover ik weet altijd al in office heeft gezeten (wel met een aparte installer).
Anoniem: 1959400
@michelr18 juli 2023 08:51
Als dat product beter is hadden ze vanaf het begin af aan daar een bedrag voor kunnen vragen. Dat is eerlijke concurrentie. Het mee distribueren met een oplossing die al door bijna elk bedrijf wordt gebruikt is geen eerlijke concurrentie.
Gratis producten bestaan niet. Of beter gezegd, als het niet door vrijwilligers gemaakt wordt.
Maar ook als Teams niet in Office zit hebben bedrijven er toch nog steeds baat bij om met Microsoft Teams te werken als ze al Office gebruiken? Zelfde vertrouwde serviceprovider, zelfde gebruikersaccounts. Het standaard meeleveren of los moeten aanschaffen lijkt mij geen hele grote beslissingsfactor in deze.

[Reactie gewijzigd door Verdant op 17 juli 2023 21:49]

De samenwerking met het Office product werkt gewoon subliem.
Ik heb nog nooit zo graag mijn laptop door het raam willen gooien als de keren dat ik probeerde een powerpoint of excel fatsoenlijk te delen via teams. Werkt echt voor geen meter.
Het is letterlijk beleid bij grote multinationals waar ik gezeten heb: Azure-tenzij of Microsoft beleid. Het is puur om contractmanagement makkelijker te houden, het gaat allemaal via hetzelfde contract dus ze hoeven dit niet extra bij iemand te beleggen, geen contract onderhandelingen voor uit te voeren (want Microsoft onderhandeld doorgaans niet). Alles lekker van dezelfde rekening. Wat bedrijven niet door hebben is dat dit soort tools echte time drains kunnen zijn met meetings die niet goed starten, audio die slecht is en natuurlijk Microsoft die geintjes nog steeds blijft uithalen met andere cliënts die niet werken zoals een MacBook of Linux. Het bedrijf blijft in die jaren 2000 mindset hangen.

Wat een bedrijf niet beseft is dat het een suboptimaal product met teams neemt, het integreert dan lekker met Office maar slack integreert dan weer uitstekend met Google docs wat vele malen superieur is in het samen werken aan een document. Wat ze erop in leveren is dat communicatie slecht is, veel connectie issues, je kan tijdens een meeting niet meerdere schermen delen wat slack wel kan in huddles. Daarnaast is terug zoeken gewoon zo ongelooflijk slecht, elk bericht in teams was na een maand al niet meer vindbaar.

Leuke tools als je in het verleden hangt, maar als je je organisatie het beste gunt dan gebruik je het niet. Het is wel een prima ecosysteem voor certificatie jagers. Fijn elk jaar een nieuw certificaatje opnieuw halen.
Ik mis juist nog de M$ of Micro$oft in je tekst om het compleet te maken.

Ik doe tig meetings per week via Teams. Slechte audio? Meetings die niet goed starten? Hoezo?

En dan natuurlijk het ophemelen van Slack en Google, classic. Ik heb ervaring met zowel Google Docs als Word. Wat je zegt is klinkklare onzin. Samenwerking in het office pakket loopt echt goed. Zowel in Word als in Excel. Teams integreert seamlessly binnen het Officepakket. Documenten opslaan, beheren, samenwerken,... Totaal niet te vergelijken met Slack. Wij hebben met Slack gewerkt, we hadden er geen klagen over, maar het totaalpakket (en dus de integratie in de office suite) maakt Teams voor ons vele malen interessanter. Wij zijn een paar jaar geleden dus ook overgestapt. Slack wordt door sommigen nog gebruikt als een soort IRC.

Het terugzoeken van oude berichten is dan weer wel een issue. Berichten zijn heus niet weg na een maand, zoals je beweert. Maar het is niet gebruiksvriendelijk. Daar zijn nog duidelijke stappen te zetten.

En ohja, vorige week sinds lang nog eens in een Google Meet gezeten. Geluid en beeld waren niet in sync. Dat heb ik in dat brakke Teams - met de slechte audio en de meetings die niet goed starten - nooit meegemaakt. :-)
Ik doe zelden of nooit Teams meetings, enkel als onze klant er op aandringt.

Afgelopen vrijdag nog dat de client me wilde laten inloggen, dat lukte niet want we hebben geen betaald Teams abonnement (vroeger moest dat niet, tegenwoordig wel als je binnen je bedrijf al andere licenties gebruikt). De "log in" popup bleef flikkeren (letterlijk, flikkeren) en was niet responsive.

Uiteindelijk die vreselijk irritante popup kunnen wegklikken, kon ik eindelijk in de meeting die toen al 3 minuten bezig was (dan toch zonder inloggen, als gast). Kon niemand me horen. Daar net voor nog een Zoom call gedaan, zonder probleem.

De client gelaten voor wat het was, meeting verlaten, en dan maar de webversie geprobeerd. Zowel in Safari als in Chrome geraakte ik niet verder dan de knop "lanceer de app" / "ga door via web" (exacte copy weet ik niet meer). Na daar nog 5 minuten mee te liggen klooien uiteindelijk m'n laptop dan maar herstart (want intussen liep m'n batterij leeg, volgens MacOS door Teams) en m'n iPad in de slaapkamer gaan pakken en daar Teams op geinstalleerd.

Kon ik weer langs geen kanten die meeting in zonder eerst in te loggen. Uiteindelijk met m'n privé (niet zakelijk) account ingelogd en dan de link vanaf m'n iPhone gekopieerd en geplakt in Safari op de iPad, om zo toch in de meeting te geraken.

Long story short, de eerste (dik) 15 minuten heb ik gemist en heb een paar keer dingen herhaald die blijkbaar al besproken waren voor de laatste 30 minuten van de call.

Vandaag ronde 2, zelfde klant. Teams verwijderd, opnieuw geinstalleerd, ingelogd met privé Microsoft account (want ja, zie eerste paragraaf). meeting gejoined. Lukte allemaal onmiddelijk. Audio liep vaak achter op de video of andersom, ik kreeg een grote foutmelding in beeld bij het scherm delen (iets met een wit kruis op een rode achtergrond) maar het deed het iig wel.

Teams, als niet-Windows gebruiker, is en blijft een draak van een app.

[Reactie gewijzigd door b12e op 17 juli 2023 23:51]

Gaat prima op een Mac. Verder kun je als gast prima meetings joinen, tenzij hoster van sessie allerlei restricties oplegt. Ligt niet aan platform.
Dat verklaart dan waarom het wel lukte na een paar keer proberen... /s
Ik weiger het gewoon en stuur ze een jitsy link. Nooit problemen gehad. Maar goed, ik zit in een situatie waar ik het gewoon kan maken om ‘nee’ te zeggen… En ze gaan altijd overstag trouwens. Die ‘gebruik Microsoft of anders laat maar’ houding verdampt echt waar je bij staat als ze je gewoon keihard nodig hebben…
Ik gebruik Teams al gemakkelijk 3,5 jaar op een Mac. Eerst met een intel i7, nu met een M1 processor. Nog nooit problemen mee gehad. En ik gebruik het dagelijks. Voor meetings, storen/editen documenten.
De bewaartermijn van de berichten kun je instellen en kan ook rustig een jaar zijn. Maar veel bedrijven zetten dit korter ivm privacy.
Er is veel verschil hoe de berichten werken in chat of in een team. Een normaal iemand denkt aan een manier zoals whatsapp werkt...zo werkt chat ook. Maar teams werken met threads per onderwerp, eigen kanalen etc. En dat heeft een andere leercurve. Ik denk dat beide pakketten een andere doelgroep hebben. En slack is gewoon best duur.
Wat bedrijven niet door hebben is dat dit soort tools echte time drains kunnen zijn met meetings die niet goed starten, audio die slecht is en natuurlijk Microsoft die geintjes nog steeds blijft uithalen met andere cliënts die niet werken zoals een MacBook of Linux. Het bedrijf blijft in die jaren 2000 mindset hangen.

Wat een bedrijf niet beseft is dat het een suboptimaal product met teams neemt, het integreert dan lekker met Office maar slack integreert dan weer uitstekend met Google docs wat vele malen superieur is in het samen werken aan een document. Wat ze erop in leveren is dat communicatie slecht is, veel connectie issues, je kan tijdens een meeting niet meerdere schermen delen wat slack wel kan in huddles. Daarnaast is terug zoeken gewoon zo ongelooflijk slecht, elk bericht in teams was na een maand al niet meer vindbaar.

Leuke tools als je in het verleden hangt, maar als je je organisatie het beste gunt dan gebruik je het niet. Het is wel een prima ecosysteem voor certificatie jagers. Fijn elk jaar een nieuw certificaatje opnieuw halen.
Wat een hoop onzin. Je bent duidelijk anti MS producten en hebt geen idee waar je over spreekt. Ik heb hier met een flinke lading docenten te maken. Als er mensen zijn die niet technisch zijn dan is het wel het overgrote deel van docenten. Toch hebben we zonder problemen teams na een week van trainen aan het begin van de corona geïntroduceerd. Anders dan dat iedereen er even aan moest wennen is er zonder problemen les gegeven op deze manier.

Als er producten niet blijft hangen in het oude dan zijn het wel de 365 producten van Microsoft. Het is eerder dat het een uitdaging is om de continu veranderende applicaties en admin dashboards bij te houden
Slack is toch totaal wat anders dan Teams? Slack gebruik ik intern voor berichten, Teams voor videobellen (intern en dan extern).
Teams kost gewoon geld. Wij moeten bijbetalen als we Teams zouden activeren.
Slack was eerst ook gratis, later moest je betalen voor extra features.
Niet alleen dat het er toch al bij zit, maar een andere oplossing kiezen kost domweg meer tijd. En het is maar de vraag of een andere oplossing zoveel beter is dat de extra investering om het te implementeren en te integreren in de werkprocessen ooit terugverdiend gaat worden.
Dat is zeker waar, en als je al gebruik maakt van één van beide apps kan je dat argument ook voor beide apps gebruiken.

Het wordt anders als je op dit moment geen gebruik maakt van soortgelijke apps, of dat je gebruik maakt van iets anders dan Slack of Teams. De keuze voor Teams kan dan snel gemaakt zijn omdat het bedrijf al gebruik maakt van Office (*365): iedere werknemer heeft Teams waarschijnlijk toch al automatisch op zijn of haar apparaat gekregen, en als je al een beetje 365 abbonement hebt voor je werknemers zit Teams waarschijnlijk al bij de licentie. Specifiek dit soort scenario's zijn ongunstig voor Slack: ook al zouden ze meer functionaliteit, een betere prijs en misschien wel betere ondersteuning bieden: ze kunnen onmogelijk concurreren met het totale Office pakket van Microsoft.
Dat Teams is toegevoegd is aan de Office suite is wellicht een bewuste keus geweest niet alleen puur om zoveel mogelijk gebruikers binnen te krijgen. Ik weet niet wat Microsoft's lange termijn plan is, maar mij zou het niet verbazen als Outlook op den duur verdwijnt en al die functionaliteiten in Teams wordt opgenomen. Alle communicatie (berichten, overleg, conference, bellen, agenda) in een programma.
Ik begrijp niet zo goed wat MS daar verkeerd aan doet
Het gaat eigenlijk niet om wat MS goed of fout doet. Het gaat om wat voor gevolgen het heeft voor de wereld. Het is een beetje als een olifant als huisdier houden in een normaal Nederlands rijtjeshuis.
Iedere stap die dat beest doet gaan er dingen stuk. Een olifant is gewoon veel te groot voor een rijtjeshuis. Het gaat niet om de vraag of die olifant iets fout doet of slechte bedoelingen heeft.
Het is domweg een geval van "dit past niet en kan alleen maar fout gaan".

Een aantal techbedrijven is zo groot geworden dat ze niks meer kunnen doen zonder dat de hele wereld meebeweegt op golven die ze veroorzaken. Er zijn altijd slachtoffers, wat ze ook doen. Het heeft niks te maken met eerlijk, boze opzet of wat dan ook. Daarmee zeg ik nog niet dat die bedrijven nooit iets verkeerd doet, natuurlijk wel, overal worden fouten gemaakt en dat komt er nog eens bij, maar dat is niet echt het probleem. Gerelateerd hier aan is het verschijnsel dat die grote bedrijven geen consequenties ondervinden van slechte beslissingen. Ze zijn zo dominant dat hun product toch wel verkoopt, of het nu goed is of niet. Er zijn weinig alternatieven of overstappen is zo duur/moeilijk dat het eigenlijk geen invloed heeft op de beslissingen van de leverancier.

In mijn ogen is het punt bereikt dat deze bedrijven zo groot zijn dat het aan alle kanten knelt en klemt. Ze kunnen niks meer doen zonder een golf van woede en protest, ofwel van de klanten, ofwel van hun leveranciers, ofwel van hun concurrenten. Ik denk dat er alleen maar meer van dit soort rechtszaken gaan komen. Voor de ontwikkeling en vooruitgang van de IT-sector lijkt me dat funest.

Volgens mij is het daarom voor iedereen beter om deze grote bedrijven op te splitsen zodat de nieuwe dochters weer bewegingsvrijheid hebben. Nu zit er een olifant klem in de woonkamer die niet meer via de deur naar buiten kan. Dat kost een bak geld aan voer, overal ligt stront en opruimen gaat niet want je wordt verpletterd zodra de olifant een poot probeert te verzetten. Laten we niet wachten tot die olifant van ouderdom dood neer valt.
Soort van koppelverkoop.
Office is een grote koppelverkoop, het is namelijk een bundel van meerdere software producten. Waaronder Word, Excel, Outlook en PowerPoint. En afhankelijk van het abonnement dat je bedrijf neemt komen er steeds meer producten bij.

Voor geen van deze producten betaal je los, dus waarom mogen ze Teams dan niet bundelen. Dat zit ook geïntegreerd bij de abonnement versie in outlook.
Office is een grote koppelverkoop, het is namelijk een bundel van meerdere software producten. Waaronder Word, Excel, Outlook en PowerPoint. En afhankelijk van het abonnement dat je bedrijf neemt komen er steeds meer producten bij.

Voor geen van deze producten betaal je los, dus waarom mogen ze Teams dan niet bundelen. Dat zit ook geïntegreerd bij de abonnement versie in outlook.
Omdat ze Teams er gratis bij hebben gedaan tegen een nulprijs en daardoor hun aandeel in de bestaande Office-software markt misbruikt hebben om de concurrentie in een andere markt, die voor team-based communicatie, de pas af te snijden.

Pas maanden later, toen de adoptie van Teams door het dak was gegaan en bedrijven links en rechts van het betaalde Slack en andere oplossingen naar het quote-unquote 'gratis' aan hun Office-portfolio toegevoegde Teams overgegaan waren, werden de prijzen van het Office pakket voor iedereen verhoogt om de meerwaarde van Teams te representeren.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 17 juli 2023 23:15]

Teams is in basis een deel van deze producten samengevoegd.
Het oude skype voor business. En link was ook voor bedrijven toegevoegd. Skype was gratis voor de gebruiker. Teams rust op exchange voor chat, SharePoint voor delen en teams en skype voor het bellen. En natuurlijk je agenda en powerapps.
Het is 'te begrijpen' dat de vervanger van bestaande producten, ook bij het pakket van dezelfde producten zit.
Zeker als het een verlengstuk is.
Voor slack is niet onmogelijk te integreren met deze producten.
In het begin was teams eigenlijk ook gewoon zeer matig en zijn geld niet waard. En de prijs van office in 10 jaar omhoog gaat valt misschien ook wel te verdedigen.
Maar natuurlijk denk ik dat slack in de groei met corona achter is gaan lopen. Maar ik denk dat deze tool ook binnem enkele maanden niet zo omhoog had kunnen schalen is MSFT. En dat we toe best gematst zijn. En ja gebundeld of niet we moesten en kant op en voor Teams hoofde je weinig te fixen
Voor slack is niet onmogelijk te integreren met deze producten.
Niet onmogelijk maar wel vrijwel onmogelijk. Microsoft heeft een standaard manier van 'treiteren' waardoor zo concurrenten continue 'ontmoedigen'. Voorbeeld is je default browser niet kunnen aanpassen voor enige tijd (Windows 11). Ze winnen ze de luie gebruiker die het maar zo laat staan. Zo hebben ze ook de markt veroverd met Internet Explorer.

Teams is op een heel slinkse manier geïntroduceerd. Iedere gebruiker in Office 365 kreeg zonder overleg een Microsoft Teams Exploratory license. Dit doen ze altijd met nieuwe producten binnen Office 365.
https://learn.microsoft.c...ftteams/teams-exploratory
Systeembeheerders konden het niet eens fatsoenlijk beheren (dat kwam pas later). Zeker Office 365 omgevingen die niet correct zijn ingericht of beheerd (de meeste) kregen dus plots Teams erbij. Deze licentie was 12 maanden geldig en daarna mag je betalen. Je data uit Teams halen is nog steeds complex dus het is weer ouderwets vendor-lockin.

Anyway, ik heb geen echt probleem met hun methodes maar het is zeker concurrentieverstorend.
Maat, niemand gebruikt internet explorer meer want het is een shit product, niemand gebruikt Edge omdat hun nog altijd shit is ook al hebben ze geprobeerd het imago te resetten door het een ander naampje te geven.

Teams is niet op een slinkse manier geïntroduceerd, het is ter vervanging gekomen voor het verouderde Skype, zoals de poster voor jou ook al heeft gezegd. Skype was ook een slecht, niet werkend product op een jaar of 2 na.

Wat wil je dan? Dat Microsoft stopt met het ontwikkelen en aanbieden van verbeterde of betere vervangende producten?

Ik niet. En ik vind Teams een meer dan prima werkend programma voor een MKB.
Laten we elkaar niet voor de gek houden... betere producten winnen uiteindelijk altijd. Internet Explorer is daar het beste voorbeeld van. Van grootste markt aandeel naar discontinued zijn binnen 10 jaar omdat het gewoon een poep product was.
Maat, niemand gebruikt internet explorer meer want het is een shit product, niemand gebruikt Edge omdat hun nog altijd shit is ook al hebben ze geprobeerd het imago te resetten door het een ander naampje te geven.
Edge is tegenwoordig een afgeleidde van Chromium. Dus de kern is lang zo 'shit' niet meer als het was.
Anoniem: 1322
@Conflixx19 juli 2023 14:13
Maat, niemand gebruikt internet explorer meer want het is een shit product,
Ik mag het hopen van niet, gezien Microsoft het letterlijk heeft geblokkeerd met een update en vervangen heeft met Edge.

niemand gebruikt Edge
Ik weet dat in het bedrijfsleven deze browser veelal als standaard gepushed wordt (vanwege beheer en Office 365 integratie). Daarbij zie ik hier regelmatig fanboy reacties voorbij komen. Dus het is zeker meer mensen dan 'niemand' ;)

Teams is niet op een slinkse manier geïntroduceerd,
Teams werd initieel gedistribueerd samen met Office 365. Dit is pas later veranderd naar losse distributie gezien Microsoft natte tenen kreeg. Man, het is zelfs ingebouwd in je taakbalk in Windows 11.... Als je de vergelijking met Internet Explorer wilt maken, hier is het...

het is ter vervanging gekomen voor het verouderde Skype, zoals de poster voor jou ook al heeft gezegd. Skype was ook een slecht, niet werkend product op een jaar of 2 na.
Skype en Skype for Business (Lync) zijn andere producten. Teams is zeker niet 'de vervanger', het is veel meer dan enkel dat. Het is onderliggend ook gebouwd op Exchange, Lync en Sharepoint. Het is alsof je zegt dat een vrachtwagen de opvolger is van een mini cooper.

Wat wil je dan? Dat Microsoft stopt met het ontwikkelen en aanbieden van verbeterde of betere vervangende producten?
Niemand zegt dat. Maar het zou wel fijn zijn als interoperabiliteit afgedwongen wordt zodat er iets van een markt kan ontstaan. Geen concurrentie is slecht voor iedereen. Zeker jouw portomonee.

Laten we elkaar niet voor de gek houden... betere producten winnen uiteindelijk altijd.
Dit is letterlijk nog nooit het geval geweest? Van VHS tot letterlijk Windows.... _/-\o_

Internet Explorer is daar het beste voorbeeld van. Van grootste markt aandeel naar discontinued zijn binnen 10 jaar omdat het gewoon een poep product was.
Man, man... Ik word blijkbaar echt oud. Weet je dan niets van de geschiedenis van IE?
Binnen 10 jaar? nieuws: Internet Explorer bestaat 15 jaar
IE was een poepproduct maar is niet verdwenen omdat het een slecht product was... Het was omdat de EU en overheden begonnen in te grijpen: https://en.wikipedia.org/...nited_States_v._Microsoft

Een monopoly creëren is niet een goed product maken. Het is een afhankelijkheid inbouwen zodat je er niet vanaf kan komen.
Heeft Microsoft dit op deze wijze naar buiten gebracht? Volgens mij heeft Google ook wel eens G suite (of Workspace zoals het inmiddels heet) in prijs verhoogd.

Sterker nog, MS heeft de prijzen dit jaar weer verhoogd. Dit ivm de sterk wisselende koersen en inflatie.

Ik zeg niet dat MS heilig is, maar Slack loopt ook vooral aan tegen het feit dat zij integraties met 3rd parties moeten doen, daar waar Google en MS zelf een volledige stack hebben.

Een beetje hetzelfde voordeel dat Apple ook heeft met een nauwe integratie van soft- en hardware, daar waar Windows juist op elke broodrooster zou moeten kunnen draaien. Of moet Apple ook per se geld vragen voor macOS?

[Reactie gewijzigd door Qlimaxxx op 18 juli 2023 01:11]

De olifant vergelijking van @CAPSLOCK2000 is wel goed hier - CAPSLOCK2000 in 'Gerucht: EU begint onderzoek naar Microsoft om meeleveren Teams met Office'

Apple is gewoon geen olifant in de desktop of office markt - dus mogen ze meer dan Microsoft. Net zoals het bij telefoons andersom is (Microsoft zou wel producten mogen bundelen met Windows Phone, Apple krijgt nu juist druk over dingen als de app store).

Die prijsverhogingen hebben natuurlijk niets te maken met koersen en inflatie, he, tenminste - dat zijn redenen die je aan kunt geven, maar de kosten zijn zoveel lager dan de prijs dat het eigenlijk irrelevant is. Ze vragen wat ze er voor kunnen vragen. Op zich best, natuurlijk, maar laten we er wel graag helder over zijn ;-)
Je kunt het ook omdraaien: in plaats van dat ze de prijsverhoging doorgevoerd is ten tijde van het toevoegen van Teams hebben ze dat een poos later pas gedaan.

Hoeveel providers geven wel niet de eerste x maanden korting? In principe hebben ze niks verkeerd gedaan. Je kunt ze hooguit een gebrek aan transparantie verwijten.
Oh, zeker, ik zeg niet dat het allemaal niet kan. Wel dat het marktverstorend werkt natuurlijk - hoe je het ook wend of keert, ze gebruiken hier de macht die ze op de desktop en office markt hebben om andere producten zoals file sync en chat/video call er door te drukken.

Als je een kleine speler bent is dat leuk, je kunt er net 5% sterker mee staan ofzo. Maar als je 95% van de office markt of 75% van de desktop markt in handen hebt betekend het natuurlijk dat je vrijwel zeker gaat winnen, bijna ongeacht prijs of kwaliteit. En dit betekend dat de consument meer betaald dan nodig is, en minder innovatie krijgt dan anders het geval was geweest.

En dat is waar de mededingingsauthoriteiten dan iets aan moeten doen. Jammergenoeg zijn die traag en ineffectief ;-) Google maar eens op "Handelsblatt covers the dark side of Microsoft" - het duurt allemaal jaren en jaren, want MS heeft uitstekende lobbyisten en veel advocaten.
Ik snap je punt. Ik speelde ook een beetje voor advocaat van de duivel.

Echter, er is geen enkele suite die zo goed geïntegreerd is als M365. Vroeger was Google daarin het beste, maar recentelijk is het echt Microsoft die home runs aan het slaan is. Of het nou om Planner gaat, Teams, Sharepoint etc.

Gooi daar binnenkort nog eens bovenop dat ook Chat GPT dat nog eens een flinke duw in de rug zal geven.

Als je Microsoft dusdanig beperkt, heb je mogelijk, en naar mijn mening zeer waarschijnlijk, een minder goed eindproduct. En de vraag is of je zo’n goede integratie kan aanbieden als je veel beperkingen opgelegd krijgt in hoe je dit integreert en op de markt zet.

Daarentegen moeten we natuurlijk oppassen dat Microsoft niet dusdanig succesvol wordt dat ze als enige overblijven. Het is immers concurrentie dat ze dwingt om te innoveren. Helemaal vrij spel geven in deze is dan ook geen optie, denk ik.

Als ondernemer ben ik dan ook wel weer gecharmeerd van het principe “loon na werken”. Als je goed presteert hoort daar ook wat tegenover te staan.

Even een metafoor:
Het is prima als je wat losser speelt met poker omdat je een grote stapel geld hebt. Dat je meegaat met een blind waar je met een kleine stack misschien zou folden. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bij elke hand je tegenstander, die bijna blut is, dwingt all in te gaan of te folden.

(Nu maar hopen dat iedereen kan pokeren :+)

[Reactie gewijzigd door Qlimaxxx op 19 juli 2023 00:07]

Ben niet van de poker tafel maar ben het wel met je eens dat de beste er ook wat aan mag verdienen hoor. En dat het product beter wordt als het meer geïntegreerd is - dat is bij ons product ook een groot voordeel. Je moet daar als mededingingsautoriteit een tussenweg in vinden hè… maar we hebben met Internet Explorer 6 precies gezien wat de kosten zijn van Microsoft die de concurrentie de nek om heeft gedraaid en stopt met innoveren - dat heeft het hele internet gewoon vast gezet. Ik wed dat als je dat uitrekent (voor zover dat kan) het de maatschappij makkelijk tientallen tot hinderden miljarden heeft gekost aan innovatie, opportunity coat maar ook gewoon directe kosten (projecten die direct duurder waren omdat de browser slecht was). Vraag een web developer uit die tijd 😅
Zou een werkbare optie zijn als Microsoft de kosten splitst? Dus bijvoorbeeld €4,50 voor business basic en €1,10 voor Teams? Dan kost het alsnog €5,60 voor het hele pakket, maar is het transparanter?

Dan staat ze trouwens nog steeds niks in de weg om een soort pakketkorting te geven. Apps for business kost immers ook €9,80, business basic kost €5,60. Business standard (in feite een combinatie van apps en basic) kost echter €11,70.
Ja, dat is een factor en kan helpen. Ze zouden ook apis open moeten gooien, zodat iedereen kan integreren.
Teams zit heus in de prijs verdisconteerd, zie ook de Advanced Communications SKU.
Een officepakket is geen koppelverkoop. Dat je de onderdelen niet los kan kopen maakt het juridisch nog geen koppelverkoop.
Je kunt ze wel allemaal als aparte gratis apps installeren.
Maar je kan nog steeds de onderdelen los kopen.
Word / excel / enz enz er bestaan losse licenties.

[Reactie gewijzigd door leonbong op 17 juli 2023 21:16]

Dan is het dus een keuze om Office aan te schaffen en geen gedwongen koppelverkoop. Maar waarom zou je office pakketten van verschillende leveranciers willen? Ik denk dat veruit de meeste gebruikers alle pakketten wel eens gebruiken. Ik ken niemand die of alleen Word of alleen Excel etc nodig heeft.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 18 juli 2023 12:53]

Zelfde als destijds het meeleveren van Internet Explorer. MS zou trouwens Teams niet meer meeleveren, volgens dit bericht... https://www.emerce.nl/nie...rd-meer-meeleveren-office
Klopt, daarom ook dat het Tweakers-artikel nadere uitleg verschaft:
De EU en Microsoft hebben overlegd en Microsoft heeft een concessie gedaan, maar die gaat voor de EU niet ver genoeg, zo schrijft de zakenkrant. Die concessie zou zijn om Teams niet langer te bundelen met Office.
Belachelijk, je moet meegaan met je tijd.
Google Chat/Meet is ook onderdeel van Google Workspace.

Een modern office pakket moet die functies gewoon hebben want we werken nu eenmaal online samen.

De samenstelling van MS Office veranderd af en toe zoals MS denkt dat dat nodig is.
Dat is het punt niet. Het gaat erom dat niet iedereen online samen werkt. Als het een betaalde keuze optie was dan was het geen issue.
Nu wordt het 'gratis' geleverd en daarmee bij iedereen geinstalleerd en betaal je achteraf via een prijsverhoging van het Office pakket. Ongeacht of je Teams gebruikt.
Door die truuk wordt het betaalde Slack brodeloos.
Precies hoe ze het destijds met Netscape deden.
... en wat ze doen met OneDrive tegen Dropbox, Nextcloud en andere file sync & share producten. Waar ook een aanklacht tegen loopt. Kennelijk weet @arnoudwokke dat niet, hopelijk weet ie het nu want dit werdt afgelopen vrijdag nog gecovered in Handelsblatt ;-)
Even serieus blijven.
Google Meet werkt perfect samen met Google Worksuite
Teams werkt perfect samen met MS Office
Slack kan op geen enkele degelijke manier de functie van Teams overnemen.

Ter info, Windows komt tegenwoordig met een eigen antivirus en ondanks IE is Chrome marktleider.
En stop ook eens met dat zielig verhaaltje van Netscape. In realiteit was Netscape 4 gewoon een draak met veel bugs. IE4 was gewoon beter en iedereen in mijn omgeving schakelde spontaan over...
Maar MS heeft het inderdaad slim gespeeld, net zoals Google dat gedaan heeft met hun popups "Chrome is beter, download nu".
Het gaat om markt misbruik. Zodra een fabrikant een gigantisch marktaandeel heeft op de desktop OS markt of in de Office markt, dan kan die concurrenten heel eenvoudig om zeep helpen door 'gratis' producten te gaan bundelen.

Heeft niks met zielig te maken maar is gewoon marktmisbruik. Een 'gratis' service pack uitbrengen voor Windows NT met een gratis Internet server erin. Ja dan gaat Netscape onderuit want die verkochten Internet servers. Net zoals ineens je browser koppelen met je OS en dan beweren, ja kan er echt niet uit, is een integraal onderdeel van het OS. Wie installeert er dan nog een andere browser als er al een default browser is?

Antivirus zelfde laken een pak. Net zoals personal firewalls. Dat waren betaalde producten. Maar dan ineens 'gratis' bij het OS van Microsoft. Gek dat een paar jaar later alle anti-virus fabrikanten praktisch omgevallen zijn. Dat personal firewalls niet meer bestaan.

Maar gratis bestaat helemaal niet, het wordt gewoon omgeslagen bij de volgende prijs verhoging van de Microsoft producten.

En dat is hier weer het geval. Het gaat er niet om of je Teams zoveel beter vind dan Slack, het gaat erom dat Slack een betaald product was en Teams 'gratis' uitgerold wordt naar het Office pakket.

Dan heeft Slack geen kans meer, iedereen gaat het 'gratis' Teams gebruiken. Scheelt weer licentie kosten totdat de volgende prijsverhoging van Office om de hoek komt kijken.

De EU wil dat niet. Zo ontstaat er een monopoly en uiteindelijk zijn de klanten de dupe. Net zoals destijds na het onderuitgaan van Netscape we jarenlang ineens met een halfbakken IE6 zaten. Want ineens is innovatie niet belangrijk meer. Ja we kregen nog Silverlight want Adobe leverde nog wat concurrentie met Flash. Flash weg en wat gebeurde er met Silverlight, werd ineens overbodig.
Heb zelf ook al vaker gemerkt dat het handmatig geïnstalleerd moet worden met een clean install van Windows
Met alle Office365 en Microsoft365 abo's wordt het nog gewoon meegeleverd met alle pakketten.

En dit verkoopt Microsoft veel meer dan de standalone office versie (en dat willen ze ook).

Het probleem is, als ze Teams uit het pakket halen, gaan heel veel bestaande gebruikers natuurlijk meteen stuiteren want die willen niet extra gaan betalen.
Office365 kan je de optie Teams geven met een aangepaste prijs indien je daar voor kiest.
Microsoft heeft Teams speciaal opgetuigd omdat ze zich zorgen gingen maken om Slack.

Voor jou als gebruiker is Slack misschien vooral een handig communicatietool om met collega's te chatten, achter de schermen kan het veel meer en wil het veel meer zijn. Zeker omdat er allerlei integraties zijn en komen met allemaal Business Information systemen etc. Voor je het weet is Slack een soort ERP geworden.

Slack wil graag de spil van het bedrijf worden en dat is precies datgene wat Microsoft grotendeels al is en nog veel meer wil worden. Ik kan me dus prima voorstellen dat als MS Slack als directe concurrent zag, dat Slack dan ook wel wat voorbeelden kan vinden waarin MS haar dominante positie gebruikt om concurrentie te dwarsbomen.
Maar andersom bekeken: waarom zou je als bedrijf iets als Slack zelf gaan integreren als er al iets is wat geintegreerd is? Daar zou alleen maar een BC voor zijn als Slack unieke functionaliteit heeft waar je als organisatie concurrerender wordt of domweg als het meer omzet genereerd.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 18 juli 2023 12:55]

Wij gebruiken Slack nou juist niet alleen om te chatten. De integraties met bijvoorbeeld Atlassian zijn handig.
En nog veel belangrijker voordat er teams had je ook al skype for business als meegeleverd chat programma. Dus zelfs dat is niet nieuw.
Is natuurlijk ook raar, een zakelijk kantoor programma meeleveren met een eh zakelijke kantoor suite
Als dat al heel lang zo was was het waarschijnlijk een andere zaak geweest, maar er was een andere partij marktleider op dit gebied. Als jij dan een soortgelijk product gaat integreren en gratis gaat meeleveren is dat wel een dingetje natuurlijk. Dat is wat er gebeurd is. De anderen zijn gewoon weggedrukt i.p.v. beconcurreerd.
Moeten ze dan een addon office leveren?
Als ik nu een Office suite koop, verwacht ik daar alle moderne office spullen in.
Maar het gaat er niet om wat jij als klant verwacht. Dit is iets tussen leveranciers onderling en of dat eerlijk gaat.
Maar moesten ze dit niet gedaan hebben dan zou Slack nog steeds een monopoliepositie hebben op de markt. Zo een beetje slecht als je doet en slecht als je niet doet.

Slack is dus ook niet weggedrukt, Slack heeft een totaal andere markt. Even een Teams opzetten tussen bedrijven werkt niet, Slack kanalen kunnen dit wel.

En Microsoft had dit product al sinds de jaren 90, alhoewel onder een andere naam, maar chat+video zat vroeger in Office met NetMeeting, daarna Lync en daarna Skype for Business.
T ams is groot geworden door videobellen. Slack kan dat niet eens. Heb nog nooit een agenda verzoek gekregen met een Slack link.
Natuurlijk kun je videobellen in Slack, wat is dit nou weer voor een rare reactie.
Office 2007 Pro Plus en Enterprise kwamen ook al met een licentie om Office Communicator 2007 te mogen installeren, dus eigenlijk bestaat deze combinatie al heel erg lang. En voor die tijd was de integratie ook best uitgebreid: onenote voor meeting notities, presence op SharePoint pagina's, integratie met Outlook, mogelijkheid om bots te bouwen, dial-in functies. Ik zie Teams echt meer als een doorontwikkeling van OCS.
Een licentie om te mogen installeren is nog altijd iets anders dan standaard installeren en opstarten wanneer je MS Office installeert. Daar zit hem juist het verschil. Bij De browser-oorlog was het meeleveren geen probleem. De standaardkeuze voor IE was het probleem.
Het gaat in het bericht (en de reacties van jou en boven jou) toch echt over het meeleveren van Teams, niet over het default installeren en instellen als default. En Office Communicator 2007 werd toch echt meegeleverd met bepaalde versies van Office 2010.
De klacht van Slack luidt: “ Microsoft bouwt een zwak, nagemaakt product en koppelt dat aan hun eigen dominante Office-product, dwingt gebruikers het te installeren en blokkeert het verwijderen ervan”
Slack heeft ook geen super sterke zaak omdat natuurlijk skype for business ook al bestond en al jaren meegeleverd werd met de office suite. Verder waren de meeste van de functies van teams (agenda, taken lijst, chat, file sharing, samen documenten editten, versie beheer) allemaal al jaren aanwezig in Office.
Alleen de teams client brengt deze zaken op een goede manier bij elkaar en krijgt dan door de pandemie opeens een gigantische boost omdat iedereen remote moest werken.

Ik heb trouwens voor wat betreft geluidskwaliteit en video kwaliteit de omgekeerde ervaring van velen hier teams werkt vrijwel altijd perfect en met Zoom en Google meet regelmatig problemen.
Denk dat dit een heel goed punt is. Microsoft heeft heel slim Teams naar voren weten te schuiven via Office365 (of hoe het tegenwoordig heet).

Helemaal tijdens de pandemietijd.

Wat dat betreft is het bijna een klassieker van gebruik van een sterke markt dominantie om andere producten te schuiven.

De enige vraag die blijft: is de dominantie van Microsoft groot genoeg om het anti-competitief te maken?
Volgens mij was het juist Zoom die gigantisch hard groeide in de Corona tijd. Microsoft heeft in die tijd aardig de zeilen moeten hijsen om bij te blijven in functies om niet nog meer mensen kwijt te raken.

En nu nog, voor de primaire functie van vergaderen is er nog steeds veel concurrentie van Zoom en zelfs Webex lijkt terug te komen.

Ik snap Slack wel een beetje omdat de chat functie van Teams vast een enorme druk zet op Slack. Maar ik denk dat dit meer komt omdat Slack daar gewoon minder unieke features in heeft. Daar hebben Zoom en Webex minder last van omdat die gewoon nog features hebben die verkopen. Slack biedt te weinig meerwaarde om de aankoop buiten een MS E3 of E5 te verantwoorden.
Begin van de pandemie had Microsoft pakweg 32 miljoen dagelijkse gebruikers (maart 2020).
13 maanden later waren dat er *iets* mee, namelijk 145 miljoen dagelijkse gebruikers.
bron.
Microsoft heeft tijdens de pandemie zelfs even een stop op nieuwe azure diensten moeten zetten, omdat O365 en Teams zo snel groeide qua gebruik.
Ja en Zoom ging van 10 miljoen naar 300 miljoen deelnemers aan meetings in de eerste maanden van corona. Webex heeft een toename van meer dan 300% gezien in een half jaar in 2020. Zo gek zijn de getallen van Teams dan niet?

bron en bron .
Ik heb de groeicijfers van Slack er even bij genomen tijdens Covid.
8.7 miljoen actieve gebruikers in 2019 en 25.7 miljoen actieve gebruikers in 2022.
bron

Microsoft is dan wel de grootste groeier in het stel (met ruim 400% groei), maar Slack is dus net zo hard gegroeid als Webex (namelijk 300%).

Bij zoom zijn het geen dagelijkse unieke gebruikers, maar dagelijkse deelnemers in een chat. Dus iemand die 8 zoom meetings heeft op een dag, wordt dan 8 keer meegerekend.
uit je bron
Zoom later deleted these references from the original blog post, and now claims “300 million daily Zoom meeting participants.”
Helaas heeft Zoom nooit een Daily Active Users count uitgegeven, dus is het geen eerlijk vergelijk.
Het groeide niet alleen qua hoeveelheid gebruikers, maar ook wat betreft functionaliteit. De Sharepoint backend is gigantisch gegroeid in die periode. Ik was met een O365 migratie bezig en die Teams migratie duurde echt dagen ipv uren. Ik weet niet of ze dit ondertussen al geoptimaliseerd is, maar toen was dit echt een probleem.
Volgens mij was het juist Zoom die gigantisch hard groeide in de Corona tijd. Microsoft heeft in die tijd aardig de zeilen moeten hijsen om bij te blijven in functies om niet nog meer mensen kwijt te raken.
Kwijtraken valt wel mee. Teams was toen nog niet nieuw. Het was juist alle hens aan dek om het op tijd klaar te krijgen voor de pandemie (en dat merkte je ook behoorlijk aan de stabiliteit en performance, die nog steeds niet echt geweldig is).

Maar voor iedereen die Office 365 heeft, is het gewoon een no-brainer. Waarom geld uitgeven voor iets anders? Zelfs als je op Zoom of Webex zat, dan vliegt dat er bij de volgende bezuinigingsronde meteen uit.

Ondanks dat de concurrerende produkten vaak behoorlijke pluspunten hebben. Maar in de enterprise markt tikken dat soort bedragen keihard aan tot miljoenen.
Er zijn meer dan voldoende alternatieven die ieder op zich een aanzienlijk deel van de markt hebben. Mijn vermoeden is dat het niet gaat lukken MS hierop aan te pakken.
Het is natuurlijk ook zo dat bestaande Office-klanten, en dan kijk ik vooral naar de iets grotere/professionelere bedrijven, bijna verwachtten dat MS hun tijdens de pandemie verder zou helpen met het product dat ze al aan het ontwikkelen waren en er al wat versies van uitgekomen waren en wat de opvolger zou zijn van het product dat ze al gebruikten, Skype.
Ja, sommigen zijn alsnog begonnen met slack, of zoom als ze vooral videoconferencing nodig hadden.
Maar een applicatie als teams dat al dit zou bieden, en daarenboven een mooie integratie met de office-applicaties en evt Sharepoint, dat is toch iets anders.
Ik heb ondertussen bij enkele klanten projecten gedaan waar ze Teams zijn beginnen gaan gebruiken, en na enkele kleinere gebrekjes, vooral in eerdere versies, zijn ze wel allemaal zeer tevreden van Teams en zouden ze met iets als slack zeker niet voldoende hebben gehad. En met enkel zoom of webex ook niet.
Nu gebruiken we teams voor de Daily stand-ups, voor meetings met klanten, voor het organiseren en delen van allerhande project-bestanden, en voor het integreren met build- en deploysystemen,...
Voor wat ik mij zo kan herinneren kan je bij installatie van Office kiezen wat je wel en wat je niet wilt installeren. Kan mij daarbij eerlijk gezegd even niet meer herinneren of Teams nu wel of niet standaard mee geinstalleerd werd.

Tja, eerlijk gezegd denk ik wel dat als je het Office pakket van Microsoft gaat installeren dat je dan er vanuit kan gaan dat ze ook hun eigen Teams chatprogramma erin zetten. Uiteindelijk hoef je Teams niet te gebruiken en staat het je vrij om een ander chatprogramma te installeren.

Maar oke, evenzogoed, Microsoft heeft natuurlijk wel een dominantie positie als het om Windows gaat en ze wel erg veel van hun zelf proberen door te duwen. Hoe vaak dat ik Bing al tegengekomen ben terwijl ik die standaard altijd uitschakel.
Correct, maar ik verbaas me er altijd over dat telkens MS iets extra toevoegt/weggeeft dit altijd als een groot en oneerlijk probleem gezien wordt, maar van alles waarmee Apple wegkomt hoor je amper iets. Je eigen HW met alleen je eigen OS erop als mogelijkheid, en daarop staan dan al tientallen applicaties, zoals Garageband en Safari en facetime en wat nog, en dit is allemaal ok en zeker geen concurrentieel voordeel!? How even????
Ja inderdaad, andere OSsen doen in feite hetzelfde en promoten ook vaak het meest hun eigen software. Als je naar Android kijkt dan zit dat ook net zo goed bomvol met Google eigen software net als IOS.
Dan zouden Zoho en Webex evengoed de klacht van Slack kunnen onderschrijven. Die hebben ook online vergaderapps. Webex wordt trouwens in Defensiekringen vaak gebruikt.
Cisco is net een samenwerking met MS aangegaan om hun Webex-hardware native Teams te laten ondersteunen. Ik denk dat meedoen aan deze aanklacht die relatie zou torpederen.
Webex is aan het begin van de coronaperiode gekozen als standaardproduct binnen de Rijksoverheid.
Ik sta hier dubbel in. Ik merk wel dat het er gemakkelijk is als je een alles in één pakket zo aangeboden krijgt. De basisschool en middelbare school van mijn kinderen gebruiken het office pakket in hun online thuis omgeving en gedurende de Corona was Teams een no brainer. Klik vanuit de Outlook agenda en draaien. Niet opnieuw inloggen etc.
Een aparte app voor alles is dan uiteraard minder gebruiksvriendelijk.
Vreemd dat Slack hierover een bezwaar heeft ingediend. Ze hebben zelf aangegeven dat Teams geen competitor is:

https://www.theverge.com/...wart-butterfield-comments

Ik snap de CEO helemaal omdat Teams veel meer is dan alleen Slack dus ander product.
Teams is volgens mij ook voorgeïnstalleerd bij Windows 11, gaan ze dat ook meenemen in het onderzoek?
dat is een consumenten versie, en eigenlijk de opvolger van Skype.
Ze hebben al video call software in hun pakket gehad eerst lync daarna skype for business, en nu alles bij elkaar als teams… Dat verschil zal dus ook niet gaan werken.
Slack dient een klacht in en wil dat MS ophoudt met het meeleveren van teams bij office
EU zegt daarop, als je teams niet automatisch meelevert dan starten wij geen onderzoek
MS zegt, als jullie dat willen dan houden wij op met het meeleveren van teams bij office
Slack zegt dat gaat niet ver genoeg
EU zegt wij starten een onderzoek

Snapt u het nog? Ik namelijk niet.
Stelletje kleine kleuters daar bij Slack. Stampvoeten omdat ze hun zin niet krijgen. Zorg eerst maar voor een degelijk product, zodat mensen niet iets anders willen.
Wat een onzin toch weer, voor remote werken is een pakket als Teams gewoon een noodzaak, en daarmee behoort het gewoon tot "office", ofwel een pakket aan applicaties om kantoorzaken af te kunnen handelen. Net zoals een OS gewoon tegenwoordig een standaard browser en mediaplayer behoort te hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee