NOS Voetbal

Oranje praat in 'belangrijkste trainingsblok' over haka-ophef: 'Gebeurt niet meer'

Oranje praat in 'belangrijkste trainingsblok' ook over haka-ophef

Volgens bondscoach Andries Jonker zijn de Oranjevoetbalsters bezig aan "het belangrijkste trainingsblokje" richting het WK, dat volgende week begint. En toen was daar ineens ophef over een vermeende haka-imitatie.

Merel van Dongen komt er nog een keer op terug: "Ik heb helemaal niet bedoeld om enigszins te spotten met de haka, dat is nooit de intentie geweest", vertelde ze na de training van vrijdag.

Het deed flink wat stof opwaaien in Nieuw-Zeeland, samen met Australië de organisator van het WK voetbal. In een door de KNVB op social media geplaatste video leken Sherida Spitse en Van Dongen de indruk te wekken dat ze de spot dreven met de haka, de ceremoniële dans van de Maori. Van Dongen riep daarbij ook: "Haka! Nieuw-Zeeland!"

Oranje onder vuur na trainingsoefening waarbij 'haka!' geroepen werd

Van Dongen: "Ik heb mij ingelezen over de haka en gekeken waarom het wel iets heeft gedaan met de mensen in Nieuw-Zeeland. Mochten wij als team of ik persoonlijk daar mensen mee gekwetst hebben dan spijt dat mij. Het zal absoluut niet meer gebeuren."

Ook Jonker kwam nog even terug op het incident. "Als we iemand pijn hebben gedaan of beledigd, dan bieden we daar onze excuses voor aan, maar het was volkomen onbedoeld. We hopen op de steun van de bevolking daar, het zou wel heel dom zijn om de mensen dan eerst op hun tenen te gaan staan."

Voor bondscoach Jonker staan deze dagen in het teken van toewerken naar de vorm en fitheid die hij van zijn team verwacht op het toernooi. Via trainingsblokken in Horst en Zeist en een moment van aanpassen in Sydney, waar Oranje nu verblijft, gaat het nu om fitheid en tactische discipline.

"Dit blokje is misschien wel het belangrijkste blokje. Nu moeten we naar het niveau toe dat we straks in de wedstrijd willen laten zien. Ik denk dat we vandaag een goede start hebben gehad daarmee", aldus de bondscoach.

Portugal eerste tegenstander

Portugal is volgende week zondag de eerste tegenstander in het Forsyth Barr stadion in Nieuw-Zeeland. Daarvoor oefent Oranje aankomende zondag nog tegen Zuid-Korea. Jonker is er alles aan gelegen om zijn speelsters zo fit mogelijk te hebben wanneer het toernooi begint, hij zit er kort op bij zijn selectie.

"Dat moet ook, ik kan nu eisen stellen. Het is heel hard werken en veel opofferen, maar dat is inherent aan topsport. Zonder pijn en tranen geen succes. Je moet er alles voor doen en dat doen ze."

Van Dongen, die opgaat voor haar derde WK, erkent dat zij en haar medespeelsters flink worden getest. "We moeten hard trainen en hard rusten", aldus de verdedigster, die bij dit WK een andere rol heeft dan vier jaar geleden in Frankrijk en acht jaar geleden in Canada.

Daar maakte ze veel minuten, maar dit WK lijkt het erop dat ze zal moeten hopen op speeltijd als invaller. "Ik denk dat ik er helemaal klaar voor ben, mocht ik nodig zijn. Ik voel mij er ook echt klaar voor om iets toe te voegen op het veld."

"Maar als iedereen fit blijft, dan ziet het ernaar uit dat het misschien wel alleen buiten het veld zou kunnen gaan gebeuren. Die rol vul ik met veel eer in. Wat ik ook moet doen, ik vind het een enorme eer om hier te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl