RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

GroenLinks-leider Klaver wordt lid van PvdA voor 'intensievere samenwerking'

Klaver eerder deze week tijdens het debat over de val van het kabinet. Beeld © ANP / Peter Hilz

GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver is lid geworden van de PvdA. Hij onderstreept daarmee zijn steun voor de 'intensieve samenwerking' met de PvdA. Beide partijen willen bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen een lijstverbinding aangaan.

Klaver maakte zijn lidmaatschap van de PvdA bekend in een opinieartikel in De Volkskrant. De politiek leider van GroenLinks hoopt dat zijn partijgenoten een verdergaande samenwerking tussen beide partijen steunen. "Ik hoop dat iedereen die de noodzaak ziet van een progressieve doorbraak dit de komende tijd meehelpt mogelijk te maken."

Ieder-voor-zich-mentaliteit

PvdA en GroenLinks werken al langer samen. De twee partijen willen samen de Tweede Kamerverkiezingen in, met een gedeeld verkiezingsprogramma en een gezamenlijke kandidatenlijst. Leden kunnen tot zondag daarover stemmen. Dat betekent ook dat er dan één lijsttrekker komt.

Volgens Klaver is onder de afgelopen kabinetten van Rutte een ieder-voor-zich-mentaliteit ontstaan. En dat moet veranderen, vindt hij. Daarvoor is een 'progressieve doorbraak' nodig. "Daarom roep ik de leden van GroenLinks en de PvdA op deze week volmondig ‘ja’ te zeggen tegen intensieve samenwerking."

Reuzenstap
Lees ook:
Reuzenstap naar fusie: referendum PvdA en GroenLinks voor één lijst bij verkiezingen

"In het verleden werden de sociaaldemocratie en de groene beweging nog weleens tegenover elkaar uitgespeeld: nu tegenover straks, mensen tegenover natuur. Of grappend: het eind van de wereld tegenover het eind van de maand", schrijft Klaver, die vindt dat de urgentie voor een links-progressieve samenwerking enorm groot is. "De sociale strijd - de strijd om het kapitalisme te beteugelen en te temmen - valt nu samen met de strijd tegen de klimaatcrisis."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS