Terug naar de krant

Man overleden tijdens rellen in Marseille, vermoedelijk na rubberkogel van politie

Leeslijst Nieuws
Politiegeweld Het incident vond plaats toen in Marseille, net als in veel andere Franse steden, mensen de straat op gingen om hun woede te uiten nadat een agent Nahel doodschoot.
Leeslijst

Terwijl de rellen in Frankrijk na de dood van Nahel door een politiekogel afnemen, is er dinsdag een onderzoek geopend naar de dood van een andere, 27-jarige man. Hij zou tijdens protesten in Marseille door een rubberkogel van de politie zijn geraakt. Zijn lichaam werd gevonden in een deel van de stad waar veel mensen protesteerden, maar of de man zelf ook meedeed is nog onduidelijk volgens Franse media. Het slachtoffer reed waarschijnlijk op een scooter door Marseille.

De exacte doodsoorzaak wordt nog onderzocht. Het slachtoffer kreeg vermoedelijk een rubberkogel van de politie tegen zijn borst, met een hartstilstand als gevolg.

Rubberkogels zijn in principe niet bedoeld om mee te doden en kunnen de huid niet doordringen. Ze worden ingezet om bijvoorbeeld een menigte uit elkaar te drijven. Maar in Frankrijk is al langer kritiek op het gebruik ervan, omdat mensen door de kogels hun ogen kunnen verliezen en hoofdletsel kunnen oplopen.

Molotovcocktails, vuurwerk en stenen

Het incident vond plaats toen in Marseille, net als in veel andere Franse steden, mensen de straat op gingen om hun woede te uiten nadat een agent de 17-jarige Nahel had doodgeschoten. Demonstranten staken vorige week tijdens meerdere gewelddadige nachten bussen, auto’s en vuilnisbakken in brand en bekogelden politieagenten met molotovcocktails, vuurwerk en stenen. Honderden mensen werden gearresteerd.

Afgelopen nacht waren er slechts zestien arrestaties van demonstranten in heel Frankrijk, wat aangeeft dat de piek van de onrust voorbij lijkt. Het is nog afwachten of dit nieuwe onderzoek olie op het uitdovende vuur gooit.

Lees ook Onrust op straat in Frankrijk: grote protesten na doodschieten tienerjongen door politie
Jongeren uitten hun woede op straat in Nanterre.

In de Parijse voorstad Nanterre hielden twee motoragenten vorige week dinsdag Nahel aan in zijn auto, omdat hij meerdere verkeersregels zou hebben overtreden. Toen de auto van de tiener daarna plots wegreed, schoot de agent met zijn vuurwapen door het zijraampje. De auto eindigde tientallen meters verderop tegen een paal. De jongen overleed vrijwel meteen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in