nieuwsfiets nieuws e-bike 16 jaar cortina

E-bikes alleen voor zestien jaar en ouder?

Nieuws
2 minuten
nieuwsfiets-banner-tenways-rectangle

MAAASTRICHT – Volgens oncologisch chirurg Marjolein Smidt, van het Maastricht UMC, zouden jongeren onder de zestien jaar niet langer op elektrische fietsen moeten rijden. Dat stelde ze voor in een uitzending van EditieNL op RTL-4.

Smidt is van mening dat jongeren in plaats van een elektrische fiets beter gewone fietsen gebruiken, zodat ze een betere conditie kunnen opbouwen. Op deze manier kunnen we preventief iets doen aan overgewicht en de druk op de gezondheidszorg verminderen. “Het corrigeren van overgewicht op latere leeftijd is erg moeilijk,” aldus Smidt. Volgens de chirurg is het een goed idee is om e-bikes voor jongeren tot zestien jaar te verbieden. “Als je tien kilometer naar school moet fietsen, is dat gewoon mogelijk,” zegt ze tegen EditieNL. “Tegenwoordig heerst het idee dat je alles binnen een afstand van twee of drie kilometer moet kunnen fietsen en dat je voor langere afstanden gebruik kunt maken van elektrische fietsen.” Smidt geeft aan dat ze niet weet waar dit idee vandaan komt. “Jonge lichamen moeten simpelweg getraind worden. Elke vorm van conditie die je hebt, is een soort bonus voor de rest van je leven.”

Mensen die normaal gesproken de bus of trein zouden nemen, pakken nu de fiets

Dat fietsen zonder hulpmiddelen over het algemeen beter is wordt ook erkend door Thijs Eijvogels, fysioloog bij het Radboudumc, maar hij voegt toe dat er enige nuance nodig is. “Het beeld bestaat dat jongeren nu te lui zijn om te trappen en daardoor al op jonge leeftijd een inactieve levensstijl ontwikkelen. Tegelijkertijd is het zo dat mensen die normaal gesproken de bus of trein zouden nemen, nu de fiets pakken,” aldus Eijvogels. Hij is van mening dat het te generaliserend is om te zeggen dat jongeren beter geen elektrische fietsen kunnen gebruiken, omdat het hun conditie aantast. “Als je naast het fietsen niet veel aan sport doet, kan het wel invloed hebben op je fitheid. Maar als je bijvoorbeeld drie keer per week voetbalt, krijg je nog steeds voldoende beweging en heeft het niet zoveel impact. Daarom is het moeilijk om algemene uitspraken te doen.”Als fysioloog begrijpt hij echter dat sommige jongeren baat kunnen hebben bij een e-bike. “Bijvoorbeeld als je op het platteland woont en vaak tegenwind hebt.”

Er zijn Er zijn al veel jongeren die te zwaar zijn. En het is erg moeilijk om later overgewicht te corrigeren

Daarentegen benadrukt Smidt dat we jongeren beter moeten beschermen. “Dat is onze verantwoordelijkheid. Er zijn al veel jongeren die te zwaar zijn. En het is erg moeilijk om later overgewicht te corrigeren,” vervolgt Smidt. “De druk is al hoog en de vraag naar zorg neemt steeds verder toe. We kunnen dat niet aan. Persoonlijk denk ik dat we hier streng op moeten inzetten.”
Eijvogels nuanceert nog een keer en benadrukt dat het allemaal om balans draait. “Als je voeding en energieverbruik niet in balans zijn, heeft dat natuurlijk invloed op je lichaamssamenstelling. En dat heeft ook gevolgen voor de toekomst. Waarschijnlijk is dat ook waar de onderzoeker naar verwijst. Maar het gaat vooral om een algemene gezonde levensstijl.”
(BRON: EditieNL)

WWW.EDITIENL.NL
nieuwsfiets-banner-tenways-leaderboard

7 reacties.

  • Flauwekul dit. Je kunt net zo goed stellen, dat we terug moeten naar paard en wagen.

  • George Portier
    3 juli 2023 14:57

    Tja, het is gewoon zo dat de jongelui van tegenwoordig ontzettend lui zijn als het gaat om lichaamsbeweging. Daarnaast helpt het ook niet als ouders voor hun kids ebikes kopen, vandaar dat er overgewicht is onder kids met alle gevolgen van dien voor de zorg in de toekomst.

    Iedereen moet trouwens zelf weten of je wilt fietsen op een e-bike of dat jij je kids wilt laten fietsen op een e-bike. Maar ga niet klagen later….

  • ik rij 1000km / maand op een koga zonder ondersteunig , dat is mijn sportschool en ben van 1948 ! en hoop daarmee fit te blijven, zonder overgewicht

  • Nou Markt, boven de 60 ben je nog lang niet bejaard. Sterker nog, ik wed dat je me niet bijhoudt op de fiets……🤣

  • Waar gaat dit heen met de betutteling van Nederland! Ongelukken gebeuren nou eenmaal. Dat hoort bij het leven. Als je geen doden meer in het verkeer wil moet je iedereen opsluiten in hun huis!
    Laat die kinderen (en ouderen) lekker op hun Ebike fietsen. Dan komen ze tenminste nog ergens i.p.v. thuis op hun mobieltje zitten!

  • Helemaal mee eens met een boven limiet van 60 jaar. Veel te gevaarlijk voor de jongeren onder de 16 en de bejaarden boven de 60 kunnen de snelheid niet inschatten

    • MarkT het is te hopen dat jij (die volgens jou) bejaarden leeftijd ooit mag bereiken!

Reacties zijn gesloten.

nieuwsfiets-banner-tenways-rectangle
nieuwsfiets-banner-cyclesoftware-rectangl

Op de hoogte blijven over het laatste fiets nieuws?

Meld je aan voor de BrancheUpdate. Je ontvangt gratis drie keer per week het laatste nieuws uit de industrie in je mailbox.