Rellen Frankrijk: Onderzoek voor poging tot moord na aanval op woning burgemeester

De woning van Vincent Jeanbrun, de burgemeester van L’Haÿ-les-Roses en woordvoerder van de Republikeinen, werd zaterdagnacht aangevallen door relschoppers. Een brandende auto ramde zijn woning. Er is een onderzoek geopend voor poging tot moord.

Belga, vdr
Bron: Le Figaro

Hoewel de ordediensten zaterdagnacht bestempelden als ‘eerder kalm’, werd de burgemeester van L’Haÿ-les-Roses, een zuidelijke voorstad van Parijs, op een boude manier geviseerd door relschoppers. Dat schrijft onder meer Le Figaro. Volgens die krant was Vincent Jeanbrun, die ook woordvoerder is van de Republikeinen in Frankrijk, zelf nog aan het werk in het stadhuis toen relschoppers met een brandende ramauto zijn huis aanvielen. De gerechtelijke politie behandelt het onderzoek voor poging tot moord.

Nadat de rellen in Frankrijk vijf dagen geleden begonnen, werd het gemeentehuis zwaar beveiligd. Er waren sinds de derde relnacht al verschillende aanvallen geweest tegen gemeentelijke gebouwen. De woning van de burgemeester was, echter, niet beveiligd. Nadat relschoppers de poort van Jeanbruns woning met een auto geramd hadden, staken ze die auto in brand. Jeanbruns echtgenote sloeg met de kinderen op de vlucht. De vrouw raakte gewond aan haar knie en ligt momenteel in het ziekenhuis, een van de kinderen raakte lichtgewond, vertelde de entourage van de burgemeester aan het Franse persagentschap AFP.

‘Vannacht werd een nieuw niveau van gruwel en schande bereikt. Terwijl mijn prioriteit vandaag bij de zorg voor mijn gezin ligt, is mijn vastberadenheid om de Republiek te beschermen en te dienen groter dan ooit’, stelt Jeanbrun in een persbericht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De rellen hebben nu ook Zwitserland bereikt. In de stad Lausanne, vlakbij de grens met Frankrijk, heeft de politie zaterdagavond zeven mensen opgepakt. Volgens de politie verzamelden zich in Lausanne meer dan honderd jongeren als reactie op de rellen in Frankrijk. Ze brachten schade toe aan winkels.

In Frankrijk omschrijven de ordediensten de vijfde protestnacht als ‘eerder kalm’. In de nacht van zaterdag op zondag werden 719 personen opgepakt. De rellen waren minder hevig dan de voorgaande nachten. Dat blijkt uit een voorlopige balans die het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vrijgegeven. Er werden kleinere incidenten gesignaleerd op de Champs-Élysées in Parijs, en in onder andere Marseille en Lyon.

De autoriteiten hadden ook hun voorzorgen genomen en er stonden opnieuw 45.000 agenten paraat om in te grijpen. ‘Eerder kalme nacht dankzij de kordate acties van onze ordediensten’, merkte Gérald Darmanin via Twitter op.

De rellen in het land braken uit na de dood van een Franse tiener bij een politiecontrole in Nanterre dinsdag. De 17-jarige Nahel werd zaterdag begraven.

Aangeboden door onze partners

Niet te missen

Meest gelezen

Hoofdpunten

DS Shop & Acties

Meest recent