Steeds vaker in file: op deze wegen in de buurt sta je het meest vast

© John van der Tol
REGIO - Heb je het idee dat je tegenwoordig steeds vaker in de file staat? Nou, dat kan kloppen. Volgens de ANWB is de filezwaarte in de regio de afgelopen zes maanden flink toegenomen. Meerdere wegen uit de regio komen voor in de top 10 files. Ook op de N-wegen sta je steeds vaker en langer in de file.
Volgens de ANWB is het effect van thuiswerken en buiten de spits reizen niet of nauwelijks meer zichtbaar. Het aantal files tijdens de ochtendspits steeg met 13 procent en in de avondspits met 9 procent. De A4 van Den Haag naar Rotterdam bij het stuk tussen Den Haag-Zuid en de Ketheltunnel behoort tot de ergste files in de avondspits. Dit stuk staat op plek nummer vijf van alle files in Nederland.
Zowel tijdens de ochtend- als avondspits staat er vaak file op de A4. In de top tien files tijdens de ochtendspits behaalde de A4 van Den Haag naar Amsterdam de vierde plek. Hier gaat het tussen Leidschendam en Zoeterwoude.

Ook op N-wegen vaker file

Wie in de avondspits in de regio naar huis rijdt kan beter de A4 en A20 vermijden. Op nummer twee in de top tien avondspitsfiles staat de A4 van Amsterdam naar Den Haag. Daar gaat het om het stuk tussen Roelofarendsveen en Zoeterwoude. Onder aan het lijstje staat de A20 tussen Gouda en Hoek van Holland tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en knooppunt Terbregseplein.
Ook op de N-wegen staat steeds vaker file. N-wegen worden vaak gebruikt als 'tussendoorweg' om file te vermijden, maar de afgelopen zes maanden werd dat dus steeds lastiger. In onze regio behoort maar één stuk tot de ergste files op N-wegen, daar gaat het om de N206 tussen Katwijk en Zoetermeer bij Leiden.
De ANWB maakt een top tien van de wegen met de meeste filezwaarte de afgelopen maanden. Een aparte top tien werd gemaakt voor de ochtend- en avondspits en de N-wegen. De filezwaarte wordt gemeten door de lengte van de file te vermenigvuldigen met de duur van de file.