Nieuws

Rondtrekkende bende slaat met speciale tas toe bij Kruidvat-filialen

Plaats Delict
Plaats Delict © Plaats Delict
De ene dag jatten ze van alles in de ene stad, een dag later doen ze het vrolijk nog eens in een andere plaats. Vooral supermarkten en drogisterijen hebben veel last van mobiel banditisme. Beelden in Plaats Delict uit onder meer Steenwijk.
De buit per winkel is doorgaans honderden euro’s. Maar sommige winkels treffen het slechter. Een vestiging van Kruidvat werd door drie bandieten voor 1500 euro gedupeerd. Ze gooiden hun tassen vol met spullen van Biodemal, L’Oréal en met opzetborstels van Philips.
De bende is duidelijk op rondreis, zo worden ze gezocht in onder meer Hattem, Dalfsen en Steenwijk.

Verblijf op campings

Mogelijk verbleven ze in die tijd op campings of vakantieparken. De politie vraagt recreatie-ondernemers beelden goed te bestuderen en zich te melden als ze informatie over de mannen hebben.
Deze rondtrekkende bendes dragen bij aan het groeiend aantal winkeldiefstallen. Vorig jaar steeg dat aantal hard. In 2021 werd in Oost-Nederland 5267 keer aangifte gedaan van winkeldiefstal, vorig jaar was dit 6389 keer. Een stijging van maar liefst 21 procent.
René Middag, landelijk teamleider mobiel banditisme.
René Middag, landelijk teamleider mobiel banditisme. © Plaats Delict

Aanpak bendes is lastig

Leg waardevolle producten op plekken waar je ze als middenstander goed kunt zien, zegt René Middag van de politie, gespecialiseerd in de aanpak van mobiel banditisme. “De spullen die ze stelen verhandelen ze in Nederland. Dat doen ze op markten. Maar ook op het internet. Ze worden doorverkocht.”
Wie in een winkel getuige is van diefstal krijgt van Middag het advies meteen het winkelpersoneel te waarschuwen. "Personeel kan dan de politie bellen, vaak hebben ze een direct nummer.”
De aanpak van mobiel banditisme is lastig, erkent Middag. “Ze doen dit de hele dag door, ze zijn goed voorbereid, hebben geprepareerde tassen bij zich, apparatuur om de poortjes uit te schakelen. Wie voor het eerst steelt, vindt het spannend, vertoont opvallend gedrag en valt sneller op.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.