Nieuws

Bananen groeien 'gewoon' bij Toon uit Delden in de tuin: "Echte blikvanger"

Bij Toon uit Delden groeien voor het eerst in vijf jaar bananen aan zijn bananenplant
Bij Toon uit Delden groeien voor het eerst in vijf jaar bananen aan zijn bananenplant © RTV Oost
In het najaar wil hij op de streekmarkt staan, met zijn eigen kraam met echte Deldense bananen. Bij Toon Nijland uit Delden groeien namelijk voor het eerst in vijf jaar bananen aan de bananenplant in zijn achtertuin. Er hangen inmiddels vijf trossen met aan elke tros ongeveer 24 bananen. "Ze zijn nu nog klein, maar als we goed weer blijven houden, hoop ik dat ze verder doorgroeien."
Vijf jaar geleden kreeg Nijland een bananenplant cadeau. "Toen was hij een halve meter hoog. Ik heb hem destijds in een border gezet, maar na een tijdje heb ik hem in het midden van de tuin geplant. Daarna ging het snel en inmiddels is hij ongeveer zes meter hoog."
Toon uit Delden heeft bananen aan zijn boom
Dat groeien gaat niet vanzelf. Bij droog weer gooit Nijland er elke dag dertig liter water op. "In de winter pak ik hem helemaal in. Ik doe er gaas omheen en van al het blad dat van de andere bomen in mijn tuin valt maak ik een deken van blad. Daar plastic omheen, een dak erbovenop en dan kan de bananenplant overwinteren."
Toon Nijland is apetrots dat er voor het eerst bananen aan de plant groeien. "Het is een echte blikvanger in mijn tuin. Ik kan het iedereen aanraden die een beetje een grote tuin heeft. Over drie maanden, rond begin september, hoop ik dat de bananen rijp en eetbaar zijn.
Er groeien bananen in een achtertuin in Delden
Er groeien bananen in een achtertuin in Delden © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.