Reddit tegen moderators: gesloten subreddits 'zullen niet privé blijven'

Reddit zet druk op protesterende moderators om hun subreddits weer openbaar te maken. Dat blijkt uit berichten die zijn ingezien door The Verge. Het bedrijf legt deadlines op voor moderators om hun plannen voor heropening bekend te maken.

"Deze community kan niet gesloten blijven voor haar [miljoenen] leden." Dat schreef Reddit-medewerker ModCodeofConduct volgens The Verge in een bericht aan de moderators van een grote subreddit. Het bedrijf verwijst daarbij naar een deadline die eerder werd gecommuniceerd; Reddit vroeg deze week aan protesterende community's om binnen 48 uur te laten weten of ze weer gaan heropenen.

Na een reactie van een moderator, reageerde de Reddit-admin: "[Miljoenen] leden hebben volledige toegang tot deze community verloren en dat kan niet doorgaan. De tijd willen nemen om na te denken over toekomstige moderatieplannen is prima, maar dat moet gebeuren in ten minste een 'beperkte' setting", schrijft de medewerker. "Deze community zal niet privé blijven na het tijdsbestek dat we hebben toegestaan."

In een gesprek met een andere subreddit vertelde dezelfde Reddit-medewerker aan moderators dat hun protest in strijd is met de gedragscode voor Reddit-moderators. De admin verwijst daarbij naar regel 4, die moderators oproept om 'actief en betrokken' te zijn. "Voortdurende schending van regel 4 in de komende 31 uur zal leiden tot verdere actie", schreef ModCodeofConduct. Deze subreddit is inmiddels weer openbaar, zij het in een archiefmodus waarbij nieuwe berichten automatisch worden verwijderd.

Reddit dringt er al langer op aan dat protesterende subreddits weer opengaan. Het bedrijf zou eerder bepaalde moderators verwijderd hebben bij protesterende community's, hoewel de mods van zeker één subreddit later hun positie weer terugkregen.

Moderators van verschillende community's protesteren momenteel tegen de api-wijzigingen die Reddit op 1 juli doorvoert. Daarmee wordt gratis toegang tot de api stopgezet. Verschillende thirdpartyclients voor Reddit hebben aangegeven dat ze moeten stoppen door de wijzigingen, omdat toegang tot de api niet rendabel is. De maker van populaire Reddit-app Apollo zou 20 miljoen dollar per jaar moeten betalen om de app draaiend te kunnen houden. Bepaalde community's vinden de bedragen die Reddit vraagt voor api-toegang te hoog en gingen daarom op zwart.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

29-06-2023 • 09:08

307 Linkedin Whatsapp

Lees meer

Reacties (307)

307
289
101
2
0
115
Wijzig sortering
Reddit schiet zichzelf ontzettend in de voet. Ja, het is hun platform en ze mogen er mee doen wat ze willen. Dus ze hebben het recht om de moderators aan de kant te schuiven en subreddits geforceerd te heropenen. Maar is dit een goed idee?

Als platform is Reddit volledig afhankelijk van de gebruikers. Zodra die weglopen, dan kun je de boel wel opdoeken. En zoals zo vaak het geval is, zijn het de meest fanatieke gebruikers die de grootste impact hebben. En veel moderators zullen tot die groep behoren. Evenals mensen die third party apps gebruiken.

Jaag je die weg, dan zul je wellicht niet meteen de gevolgen zien, maar met de tijd wordt duidelijk dat de kwaliteit en kwantiteit van de bijdragen daalt, waardoor het voor de overgebleven gebruikers minder interessant wordt om de website te bezoeken.

Een social media platform dat de oorlog verklaart aan de eigen gebruikers. Wie denkt dat dit een goed idee is?
Men loopt zomaar niet weg hoor, dat zag je wel bij Twitter en Whatsapp.
Omdat bijna iedereen op deze platformen blijft hangen. Ik heb Signal een kans gegeven maar zelfs mijn vriendin kreeg ik niet zover om mij via Signal te berichten.
Ik heb mijn Meta accounts gewoon compleet verwijderd, dus ze moesten wel. Het was kiezen tussen Signal of goeie ouwe SMS om mij nog te bereiken en de meeste mensen hebben dan toch ook maar Signal op hun telefoon gezet.
Kan mij niet voorstellen hoe jij makkelijk met mensen kan communiceren zonder whatsapp. Werk groepen, vrienden groepen, etc. etc. Misschien geef je er ook niets om en dat is een prima keuze maar ik weet zeker dat je minder mogelijkheden tot sociaal contact hebt hierdoor.

Edit: ja we weten jij hebt geen behoefte aan dit soort sociale contact of jij hebt een speciaal groepje vrienden die wel telegram/signal gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 29 juni 2023 10:58]

Er bestaat ook nog een optie om te bellen ;)

Signal werkt prima. het is puur de gewenning dat van whatsapp dat erin gesleten is.
Daarnaast worden er voor werk gerelateerde werkgroepen vaak nog wel andere opties gebruikt.

Zeggen dat we niet zonder whatsapp kunnen is een beetje overdreven.
Er bestaat ook nog een optie om te bellen ;)
Je gaat voorbij aan het hele probleem dat het *anderen* dus extra moeite kost om met jou in contact te komen. Hoe je het ook wendt of keert zul je bij sommige dingen niet meer worden betrokken, of niet meer op de hoogte zijn van bepaalde zaken. Dat kun je accepteren, maar niet iedereen is daar even blij mee.
Dan hebben ze pech als ze geen contact met me kunnen krijgen.

Dan moeten anderen maar signal installeren als ze perse mij zo belangrijk vinden.

Voor werk weiger ik ook WhatsApp.
Dan hebben ze pech als ze geen contact met me kunnen krijgen.
Je mist het punt. *Jij* hebt pech omdat je belangrijke informatie mist. Bijvoorbeeld voor de klas van je kind. Of een initiatief in de wijk. Informatie die mensen gewoon delen met iedereen, in plaats van specifiek met jou, en dus geen rekening houden met het feit dat jij niet wenst gebruik te maken van het de facto communicatiekanaal voor dat soort dingen (en het vervolgens dus ook *jouw* verantwoordelijkheid is om daar op een alternatieve manier achter te komen)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 29 juni 2023 11:36]

Wij mogen voor werk niet eens WhatsApp gebruiken, vanwege de dubieuze eigenaar, En wat de verantwoordelijkheid betreft van het krijgen van informatie, is het ook aan de deler om te zorgen dat hij zijn doelgroep kan benaderen. Dus als het belangrijk is dat "ik" het weet, heb "jij" een verantwoordelijkheid om het tot mij te doen komen op een manier die voor mij werkt. Verdere berichtgeving kun je vinden in mijn app "BelangrijkNieuws". Aan jou de verantwoordelijkheid om het te halen.
Lol, lekker egocentrisch geredeneerd. Er staat je toch niets in de weg om whatsapp te gebruiken, behalve je eigen ideologie? :) Ik wil niet zeggen dat het een goed uitgangspunt is dat overal maar Whatsapp voor gebruikt wordt, maar het is in de praktijk nou eenmaal wel het geval, en de realiteit is dat je er gewoon buiten valt als je er niet aan meedoet. Kun je wel met je armen over elkaar gaan zitten nukken dat mensen je maar op een andere manier moeten inlichten, maar mensen gaan zich toch echt niet speciaal voor jou aanpassen. Zal je kind ook goed doen, dat het nooit meedoet aan het cadeautje van de leerkracht omdat jij als ouder te eigenwijs bent ;)

@inorde Ja precies dat dus :)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 29 juni 2023 13:48]

Ja dit dus. Het is makkelijker gezegd dan gedaan als je daadwerkelijk verenigingen/scholen/werk hebt waar alles gaat via WhatsApp. Ik ga mijn kinderen niet van sport/hobby halen of eisen dat ze mij benaderen via een ander platform. Het eerste wat er bij activiteiten en events gebeurt is een WhatsApp groep opzetten. Makkelijk en praktisch, wie ben ik dan om te gaan preken en zaniken dat iedereen mij op een andere manier moet inlichten.

Reactie was op .oisyn

[Reactie gewijzigd door inorde op 29 juni 2023 13:09]

"Voor werk weiger ik ook WhatsApp. "
waarom?
Ik zeg nergens dat het niet mogelijk is. Ik zeg duidelijk "minder makkelijk" dus bijv. bellen (dus ook geen mogelijkheden om foto's en dergelijke makkelijk te delen).

[Reactie gewijzigd door Mirved op 29 juni 2023 12:05]

Maar dit, en precies hetzelfde kan ook met signal?
Wat bijna niemand gebruikt. Nergens wordt gezegd dat het niet ook kan via een ander platform. Enkel gebruikt bijna niemand dat en dus is je mogelijkheid tot contact beperkter.
gek, bijna al mijn kennisen zitten op signal, ik kan met niet voorstellen hoe ik met die mensen zou moeten kletsen via whatsapp,. dat hebben ze niet.
Grappig. Zo zie je maar weer dat het heel afhankelijk is van de sector waarin je werkzaam bent/waar je vrienden affiniteit mee hebben. Ik heb eigenlijk geen techy vrienden die kijken mij al gek aan als ik Signal zou noemen.
Ik vraag me eerlijk gezegd ook altijd af wie dan die grote groep mensen is die (puur en alleen) op Signal/Telegram zit.

Mijn omgeving (en ja, de wereld is enorm veel groter dan dat) ken ik niemand die geen Whatsapp heeft. Ook niemand die concreet heeft gezegd, ik stop met Whatsapp en stap over op Signal of Telegram. Ja, een paar hebben Signal/Telegram naast Whatsapp.
En ik zou durven stellen dat ik een vrij groot en divers sociaal netwerk heb (familie, goede vrienden, veel bekenden, veel collega's, techies, niet techies, verschillende sociale klassen) en niet één bepaalde sociale groep.

Ze zullen er zeker genoeg zijn, maar ik heb ze nog niet gevonden (en daarmee dus ook geen reden om van Whatsapp af te stappen).

Oké, maar dit is wel erg offtopic aan het worden.

[Reactie gewijzigd door Malfoi op 29 juni 2023 11:20]

Ik zit niet in de tech hoek en ken helemaal niemand die signal of telegram gebruikt.
Hier hetzelfde verhaal. Het gekke is: bij tweakers mag men heel graag N=1 en dat soort statistische dingen roepen. Maar als het gaat over de verhouding signal-whatsapp-telegram-gebruikers dan dient men heel trots te roepen "mijn vriendenkring is helemaal over" en dat men statistisch gezien een minderheid is, blijkt helemaal niet meer interessant. Maar het kan enger: Ooit sprak ik op een feestje iemand die supertrots was dat hij met facebook gestopt was. hij vond zich daarmee een heel interessant mens. Who cares? Al ben je lid van de Bobo.
Ja, Signal heeft in de basis exact dezelfde mogelijkheden als Whatsapp.
Het grootste verschil waar je tegenaan loopt is als je van toestel switchet, is dat je je geschiedenis kwijt bent als je niet over je oude toestel beschikt of deze niet meer werkt.
Soms loopt Whatsapp iets voor in een feature, soms Signal. Maar basically ga je het verschil niet merken in dagelijks gebruik.
Je kunt prima een backup meenemen.
Je kunt prima een backup meenemen.
Alleen met toegang tot je toestel. Misschien nog als je regelmatig een backup maakt en deze verplaatst. Signal zelf geeft het volgende aan:
Message restoration or account transfers are not currently supported, if you:
  • do not have your old device or lost your phone.
  • cleared your phone.
  • uninstalled Signal on your iPhone or iPad.
  • accidentally deleted a message or chat.
  • switched between Android and iOS.
  • changed your number.
  • have a linked iPad or Desktop
.
Er is uiteraard ook nog de halve-eeuw oude en betrouwbare manier van "e-mail". Werkt perfect. Heb zelf al bijna 10 jaar (sinds overname door FB) geen FB/Meta accounts, dus ook geen Whatsapp. Heb er nog nooit hinder op ondervonden. Ene helft vd vriendengroepen werkt via Signal, andere helft via Telegram. De rest gewoon via SMS.

Er is geen enkele reden om bij een bepaald chatplatform zoals Whatsapp te blijven, anders dan "Ik wil niet veranderen." Als je simpelweg Whatsapp verwijderd is het probleem ook opgelost.
Klopt zo kun je nog tig methodes noemen hoe het ook kan. Alleen zoals ik al zei werkt dat minder makkelijk. Het feit dat je niet weet wat je mist betekend niet dat je niks mist. Kan mij niet voorstellen dat al je vrienden en familie telegram/signal hebben. Zo zal je tante die geen Signal/telegram heeft bijvoorbeeld minder snel een foto aan je doorsturen van je neefje omdat ze dan een e-mail moet gaan opstellen. Ipv whatsapp waar ze binnen 1 seconde dat voor elkaar heeft. Of een ander voorbeeld als er een vrijgezellenfeest wordt georganiseerd voor een vriend van je via een whatsapp groepchat. Jij zal niet kunnen deelnemen. Nu is dat iets wat je misschien niet boeit en je niet mist (en dat is prima). Maar je bent wel degelijk meer afgesloten van het reguliere dagelijkse sociale communicatie.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 29 juni 2023 13:11]

Wij spreken alles wat belangrijk is af, via Signal hoor. Het lijkt wel of WhatsApp de enig mogelijke manier van communiceren is geworden.
Als ik je zo hoor levert Whatsapp voornamelijk irritante non-informatie op. Omdat het zo makkelijk is om grote groepen te bereiken wordt er teveel spam de wereld in gestuurd waar niemand waarde aan hecht. Ik hoef geen foto's te ontvangen van m'n tante. Als die echt wat belangrijks te melden heeft wat het opstellen van een email waard is, praten we verder.

Teveel mensen zijn bang om iets te "missen", terwijl er eigenlijk weinig is om te missen. Het is allemaal zinloze afleiding die voornamelijk alleen voor drukte in je hoofd zorgt. Ik heb nooit Whatsapp gehad en heb ook niet het idee dat ik iets mis. Ik heb wel ooit Facebook gehad, maar al opgezegd rond 2014 en wat een opluchting was dat. Geen nutteloze notificaties over random onzin meer.

@Malfoi Ik ben dus zo iemand die alleen op Telegram zit. Al m'n vrienden zitten daar ook op. Ook omdat het een nerd groep is en eigenlijk niemand een hoge pet op heeft van Meta en hun spyware. Sommigen hebben wel Whatsapp (ook niet allemaal), maar ze vonden het waardevol om met mij te kunnen communiceren en ik ben er altijd duidelijk in geweest: geen Google en geen Meta. Dus hebben we allemaal Telegram geïnstalleerd.
Ik heb ook nog iMessage en zou willen dat Apple een Android versie uit zou brengen. Nu gebruik ik dat alleen met m'n vrouw, aangezien de rest geen Apple heeft.
Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar ik heb mijn vriendenkring volledig over op Signal, en dat geldt ook voor mijn familie en mijn collegae. Heb ze ruim te voren gewaarschuwd dat WA van mijn Phone zou verdwijnen. Blijkbaar vinden ze me aardig genoeg dat ze toch contact wilden houden. Voor mijn werk (ziekenhuis) mag toch al bijna niks over de app, hooguit een mededeling van ik ben even niet bereikbaar, maar wat via de app toegestaan is zou ook nog via SMS kunnen.
Je bedoelt ze gebruiken Signal erbij. Kan mij niet voorstellen dat deze mensen allemaal WA niet meer gebruiken.
Dat is het punt. Iedereen van de directe familie of vrienden waar ik regelmatig contact mee heb, hebben Telegram of Signal. Als ze je niet anders kunnen contacten, gaan ze over.
En zodra er meerderen over gaan (in mijn geval mijn broer, een oom, mijn oma en 2 tantes binnen 3 maanden) is het al helemaal makkelijk.
Dat zou in mijn geval betekenen dat ik niet meer op de hoogte ben van gebeurtenissen in de buurt, bij de sportclub, bij het team (vd sportclub), bij een aantal vriendengroepen, bij de informele collegagroep, etc. Ja, ik kan ervoor kiezen om whatsapp te verwijderen (ik gebruik vrijwel uitsluitend signal voor berichten), maar dan mis ik al die informatie, want ik krijg meer dan honderd mensen, waarvan ik er een aantal niet echt ken, echt niet zover om over te stappen.
Er is geen enkele reden om bij een bepaald chatplatform zoals Whatsapp te blijven, anders dan "Ik wil niet veranderen." Als je simpelweg Whatsapp verwijderd is het probleem ook opgelost.
Maar die is er wel. Als je onderdeel bent van een groep, een sportvereniging, ouders van kinderen op school etc. dan kun je als individu maar beperkt sturen. Dus je kan met alle recht van de wereld vinden dat er niet via WhatsApp gecommuniceerd mag worden, als de rest dat doet ben jij de persoon die niet mee doet en niet op de hoogte is. Dan kun je er voor kiezen niet meer mee te gaan op het jaarlijkse uitje van je badmintonvereniging, of je kind zonder verkleedkleren naar school sturen, maar dan ben jij de persoon die besluit zichzelf af te sluiten van sociale activiteiten, omdat je gelijk hebben belangrijker vindt dan meedoen.
En ook voor elke poep en zucht een berichtje. Laat me met rust! :'(
De gemeente, wijkagent, een webshop, de klantenservice van HP Instant Ink. En ga zo maar door. Het is erg gemakkelijk en snel via Whatsapp. Dat komt er ook nog bij. Whatsapp is te veel ingeburgerd in ons land, je moet er haast wel iets mee doen.
Whatsapp is te veel ingeburgerd in ons land, je moet er haast wel iets mee doen.
Ik heb geen WhatsApp, heb dat nooit gehad, en weiger categorisch om daar ooit iets mee te doen.

Heeft geen enkel nadelig effect op mij.
Bij mijn nieuwe werkgever gebruiken collega’s juist Signal in plaats van Whatsapp. Dus ja, werkgroepen gaan prima zonder Whatsapp. Ook op de scholengemeenschap van onze kinderen zijn ze sinds dit jaar overgestapt naar Signal.

Vrienden en familie zijn inmiddels ook grotendeels Signalgebruikers. Die paar vrienden die alleen Whatsapp blijven gebruiken, heb ik gewoon berichtcontact mee via de sms.

Dat jij het niet kan voorstellen dat je gewoon goed contact kan hebben via iets anders dan Whatsapp, ligt aan jou en je omgeving. Het is heel goed mogelijk.
Wat een onzin is dit! Jij gebruikt dus WhatsApp omdat je je daartoe verplicht voelt omdat anderen het gebruiken? Waarom zouden die anderen belangrijker zijn dan dat jij bent?

De meeste smartphones staan volgeladen met allerlei (spionerende) onzinnige apps. Is het nu echt zo moeilijk voor die mensen die contact willen met je om daar ook Signal bij te zetten? Een app die heel wat veiliger is in gebruik dan WhatsApp.

Het gaat er niet om of je al dan niet behoefte hebt aan dit soort sociale contacten. Het gaat er om dat je als individu niet alles maar hoeft te volgen zoals iemand anders dat wil.

Dan maar niet meer in werk groepen, vrienden groepen, etc., etc. Want die zijn dan blijkbaar niet belangrijk en niet echte vrienden.

Het gemakzucht dat iedereen zich maar moet voegen aan een meerderheid is iets wat we met ons allen ook eens af moeten leren.
Ik snap je punt en ben het deels met je eens. Als je een vriendengroep hebt van een man of 10 kun je nog wel de strijd gaan voeren om ze allemaal over te krijgen naar signal. In de meeste gevallen zal dat uiteindelijk ook nog wel lukken ook. Maar om te zeggen dat mensen je niet belangrijk vinden of je vrienden geen echte vrienden zijn vind ik behoorlijk kort door de bocht.

Wij hebben bijvoorbeeld met de buurt een (whats)appgroep met zo'n 160 mensen erin. Deze app wordt enkel gebruikt om verdachte zaken aan te geven, een soort buurtwacht zeg maar. Ik kan mezelf nog zó ontzettend belangrijk vinden, maar het is niet realistisch om te denken dat ik die 160 mensen over ga krijgen naar signal zonder daar enorm veel tijd en moeite in te moeten gaan steken. Dus ja, dan is de keuze om daar wel in te blijven (en dus whatsapp te blijven gebruiken) of om daar uit te stappen (en alleen signal nog te gebruiken). Persoonlijk vind ik het wel prettig om te weten als er ongure types door de wijk rond aan het doen zijn ofzo, dus kies ik er voor om whatsapp te blijven gebruiken.

Ook is het zo dat wanneer er een nieuwe (whats)appgroep aangemaakt wordt dat dat vrijwel altijd whatsapp zal zijn. Als die groep dan aangemaakt wordt door iemand die je maar vaag kent (ouder van een klasgenootje van je kind ofzo) dan weten die niet dat ik signal gebruik ipv whatsapp.

Helaas is whatsapp hierin tot standaard verheven en zul je toch regelmatig dingen missen als je ervoor kiest om whatsapp helemaal niet meer te gebruiken.

Je leven gaat overigens wel gewoon door als je geen whatsapp meer gebruik, dus het kan inderdaad wel gewoon.
Maar juist in jouw voorbeeld is het onbegrijpelijk dat er een product gebruikt wordt dat vrolijk al jouw gegevens blijft verzamelen en doorpompen naar wie weet wat.

Ook hier blijft het toch echt aan de mensen zelf om hun privacy niet op te geven voor zoiets.

Het is in mijn ogen ontzettend dom van mensen om zoiets te willen blijven gebruiken, ongeacht de kosten voor je privacy. Je weet niet wat ze weten, wat ze verzamelen en wat ze ermee doen... Bizar.

Ik heb een keer bij een bedrijf gewerkt waar ze een eigen app hadden om iedereen van het personeel op de hoogte te houden. Aangezien mij niet duidelijk was wat die app deed, heb ik die ook geweigerd. Ook dat is iets wat mensen zullen moeten leren: "nee" zeggen tegen zoiets.
Ik heb het ook gedaan. Mijn vrouw, familie en ik zitten nu op verschillende groepen op Signal. En nee, ik ervaar geen minder sociaal contact hierdoor maar simpelweg rust. Ik was eerst tegen whatsapp maar ik wil ook niet dat iedereen ineens over gaat op Signal.

Een van de redenen waarom ik weg ga bij (sommige) grote platformen is omdat je weer veel te veel prikkels krijgt door de hoeveelheid onzin dat langs komt. Het is erg afleidend (voor mij).

Even voor de goede orde, 13-15 jaar geleden belden wij elkaar gewoon of stuurden wij (een kort en bondig) sms om contact te zoeken :P. Ik zie geen verschil met whatsapp behalve dat je nu makkelijker en meer foto's kan sturen (en helaas ook meer spam).
De keuze om minder blootgesteld worden aan die prikkels is prima. Maar het zijn wel sociale berichten die je nu niet krijgt. Of die iets toevoegen is een tweede. Ik zelf heb ook niet behoefte aan al die onzin berichtjes overigens. Maar ben mij wel bewust dat als ik geen whatsapp zou hebben dat ik minder snel een foto of iets dergelijks doorgestuurd krijg. Zoals gezegd of dat waardevol is is voor iedereen persoonlijk.
Als ik het contact met familie, vrienden etc "signal-only" zou maken raak ik heel men familie kwijt, een groot deel aan vrienden en waarschijnlijk zelfs men vriendin

Heb ik dat er voor over? Ik ben er nog niet over uit
Euhm. Dat is een hele ongezonde situatie om in te zitten hoor.

Als al mijn relaties afhankelijk zouden zijn van Whatsapp dan zou ik daar ernstige vraagtekens bij gaan zetten.
Kwijt is misschien iets te letterlijk genomen. Ik neem aan dat hij bedoelt dat hij dan een stuk minder sociaal contact met deze mensen heeft.
Ja dat bedoelde ik, dan spreek ik ze hooguit op verjaardagen en dat is als ik ervan uitga dat ze me een uitnodiging sturen, want die worden altijd, je raad het al, via whatsapp gestuurd.

Het contact met de familie, vrienden etc zal wel enorm afnemen. Men vriendin is een aparte situatie, 'lange' afstand, voornamelijk contact via social media, + ze wil Signal niet puur en alleen voor mij in gebruik nemen.

Denk dat als het om vrienden gaat ik er hooguit 2/3 over zou houden als ik puur via Signal zou communiceren en daar heb ik geen problemen mee, de mensen die ik over houd zijn juist de mensen waar ik van op aan kan (en vice versa natuurlijk)

Mijn excuses, ik was hier niet heel duidelijk over
Beetje off topic, maar als antwoord hierop: Volledig afhankelijk zal wel wat overdreven zijn, maar ik snap joey wel. Ik heb al decennium meerdere chat-apps en het is wel een gedoe. Vroeger had je msn, icq, yahoo chat, aol. (al was dat vaker nog door je emailadres). Dan werd het fb messenger, google hangouts en whatsapp. En altijd had je wel iemand die enkel via X bereikt wil worden. En ik vergeet nog een paar tussenstappen sowieso.

Maar het is wel wat om het allemaal bij te houden. Als heel je familie en vrienden allemaal whatsapp gebruiken om in contact te blijven en jij bent de enige die naar bv signal of telegram wil, moet je gewoon overwegen of je dat de moeite vindt.
Oké je kan bellen, mailen, ... Als jij 30 man gaat dwingen om van chatapp te veranderen gewoon omdat enkel jij dat wil, is dat toch wel een serieuze impact voor iedereen, zeker als zij ook andere mensen enkel via whatsapp benaderen. Het resultaat is dat het contact mogelijk verwatert omdat het voor hun nu wel eenmaal te veel moeite is om al die aparte apps te gebruiken (en ik denk niet dat er nog een trillian achtige app bestaat om alles te combineren en zelfs dat is misschien al te veel moeite).

Wij hebben ook een whatsappgroep voor een lokale bestuursgroep, en er is ook 1 die weigerde om whatsapp te gebruiken, ook al was het voor redenen die in de EU helemaal niet gelden. Nu kan je inderdaad de vraag stellen of meta zich er aan houdt in EU of gewoon de boetes willen betalen maar dat is een andere discussie. We hebben het even geprobeerd met signal, maar de niet-digibeten hadden er moeite mee. Uiteindelijk wou 12 man whatsapp en 1 signal. Het is dus whatsapp geworden, waarbij iemand telkens de belangrijke info doorstuurde via signal naar de laatste. Je ziet ook wel hoe dit na een paar maand gestopt is en de man nu niet meer in het bestuur zit.

Dus ja, het lijkt misschien ongezond dat iedereen afhankelijk is van whatsapp, maar iedereen dwingen naar een ander platform als jij de enige bent, vind ik persoonlijk ook een ongezonde situatie.

En bij reddit is dit ook zo, het is heel groot. Wil niet zeggen dat het niet kan, maar veel mensen gebruiken het gewoon nog altijd zoals vroeger. En je moet een goed alternatief hebben wat door de meerderheid aanvaard wordt - of in jouw niche sterk staat - alvorens je iedereen mee krijgt.
Hier ben ik het dus ook volledig mee eens, leuk dat ik privacy bewust bent en Meta volledig uit men leven wil bannen maar ik kan niet verwachten dat iedereen mij blindelings volgt in mijn keuze puur omdat IK dat wil en IK dat zeg. Mezelf afzonderen en iedereen ontwijken die niet hetzelfde doet als ik is niet alleen ongezond maar ook erg egoistisch. Mensen bepalen zelf wat ze doen met hun telefoon, laptop etc en als ze Signal niet willen gebruiken hoeft dat niet. Maakt het voor mij alleen wel moeilijker om dan contact te houden maar waar een wil is is een weg, daar vind ik vast wel iets op.

Reddit kan ik ook niet mee stoppen, ik heb mee gedaan met de 2 dagen blackout en daarna merkte ik toch dat elke keer als ik problemen had met men homelab ik uit kwam bij... je raad het al: Reddit.

Gezocht, gezocht en gezocht en op Google niks te vinden. Reddit daarintegen had wel een antwoord op men probleem. Dit vind ik ook het gevaarlijke van de situatie nu. Veel mensen gebruiken Reddit als informatiebron en als Reddit vol staat met NSFW of de subs op zwart staan, hoe komen hun dan aan informatie die op Reddit vaak wel te vinden is en op Google niet of moeilijker

[Reactie gewijzigd door joeyhelmond0492 op 29 juni 2023 14:47]

Als je mensen "kwijt" raakt omdat ze niet via een app kan communiceren met ze, zou ik mij toch serieus afvragen hoe "echt en eerlijk" die relatie is.

Mijn mening tho.
Werk hoort niet thuis op mijn privetelefoon, dus daar doe ik sowieso niet aan mee zelfs als had ik nog wel Whatsapp.

De rest kan bij bellen, mailen of SMS'en, zo simpel is het. Geen last hebben van FOMO doet ook veel.
Ik heb Facebook en WhatsApp al jaren geleden gedag gezegd. Ja het sociale contact is wel anders geworden maar voel mij er beter bij dat ik die diensten niet meer gebruik.
maar ik weet zeker dat je minder mogelijkheden tot sociaal contact hebt hierdoor
Dat is niet per definitie een slecht iets. Minder sociaal contact kan goed zijn. Zelf gebruik ik enkel nog Discord, Whatsapp(voor hen die niet anders willen/kunnen) en signal.

Facebook, Instagram, Reddit, Twitter etc etc gebruik ik niet actief meer, Mijn account bestaat maar dat is het dan ook wel. Dus als ik mijn moeder wil spreken dan moet ik wel bellen of e-mailen want Whatsapp snappen mijn ouders niet. Dat is prima dus als ik wat wil weten of doorgeven doe ik een belletje, zijn ze even niet bereikbaar? dan bel ik later.

Sociaal contact kan er altijd zijn.
Weerhoud mij niet dat ik wens naar een moderne iteratie van wat ooit ebuddy was...
Kan mij niet voorstellen hoe jij makkelijk met mensen kan communiceren zonder whatsapp. Werk groepen, vrienden groepen, etc. etc. Misschien geef je er ook niets om en dat is een prima keuze maar ik weet zeker dat je minder mogelijkheden tot sociaal contact hebt hierdoor.
Toch gaat dat mij ook wel prima af hoor, ik heb nu een jaar volledig geen Whatsapp meer en het jaar daarvoor had ik alle notificaties al uitgezet.

Onder de streep snap ik het gevoel dat mensen het gevoel hebben dingen te missen maar in de praktijk bevalt het mij enorm.
90% van mijn contact gaat via iMessage en de overige 10% is naar Signal verplaatst.

Zo af en toe kan ik wel eens niet in een groep maar de informatie vind zijn weg meestal toch wel merk ik.
Werk groepen :+ waarom zou ik in godsnaam in een werk groep willen. Daar hebben ze project management gebeuren voor. En als iets mij specifiek aan gaat, benaderen ze mij maar direct. Waarom zou ik verplicht groep chats bij willen wonen. Zelfde met vrienden groepen, zo’n chat die alleen maar bullshit bevat.
Precies, wij gebruiken voor werk Jira of Slack, staat niet op de telefoon dus buiten werktijd om niks te maken met niemand.
Gek concept maar sommige mensen vinden onderling communiceren wel leuk. Hebben lol met hun collega's en hebben zo ook wel eens contact. Of als er iets belangrijks speelt op het werk wordt het zo makkelijk gecommuniceerd met alle collega's. Waar zeg ik dat het verplicht is overigens? Mijn collegas hebben een app groep waar we etentjes, voetballen, feestjes enzo afspreken. Maar bevriend zijn met je collega's zal voor jou ook wel een vreemd concept zijn. Dat jij met je vrienden communiceren bullshit vind zegt iets over jou of je vrienden.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 29 juni 2023 15:16]

Hebben lol met hun collega's en hebben zo ook wel eens contact.
Ik zie ze ruim 8 uren per dag, meer dan m'n eigen gezin. Dan hoef ik niet ook nog thuis contact te hebben. Genoeg lol op het werk, maar thuis ben ik thuis. Met m'n vrouw en kinderen. Werk is dan niet van toepassing, ook collega's niet. En als er iets belangrijks speelt, dan is dat voor mij ook niet van toepassing. Ik ben slechts een ontwikkelaar, geen management, dus zij hebben hun eigen groepjes voor belangrijke dingen, daar hoor ik niet bij.
Dat jij met je vrienden communiceren bullshit vind zegt iets over jou of je vrienden
Enlighten me, why; ik hoef niet zo nodig in een groeps app, ik spreek liever periodiek af met een biertje en een BBQ. Dus wat zegt dat over mij en mijn vrienden? Dat ik meer fysiek lol heb dan via een appje? Helemaal gelijk. En ik zeg niet dat ik het bullshit vind, maar dat in zo'n app groepje alleen maar bullshit geplempt wordt, memes zo oud als de weg naar Rome, pikante plaatjes, de standaard cliché groepjes. Doe mij maar gewoon iets te sterke verhalen tijdens een BBQ en een biertje. Veel leuker. Misschien kan jij beter eens wat meer buiten je groepsapp komen en fysiek leuke dingen doen.
Leuk dat JIJ steeds aangeeft dat JIJ er geen behoefte allemaal aan hebt of dat JIJ vindt wat er besproken wordt in groepschats bulshitt is.

Maar wat heeft dat te maken met de meerderheid van de mensen die dat wel leuk vinden? Je probeert jouw mening af te doen als feit voor iedereen.

Of is het zo belangrijk dat wij allemaal moeten weten dat jij een andere mening hebt dan de meerderheid? Wat moeten wij met de info dat jij je collega's/vrienden etc. niet wilt spreken via WA. Het moge duidelijk zijn dat een grote meerderheid van de mensen er wel waarde aan hecht.

Misschien zou je dan eerder naar je zelf kunnen kijken en denken "hmm misschien ben ik gewoon een minder sociaal persoon die daar geen behoefte aan heeft" (waar niks mis mee is!) I.p.v. reacties te gaan typen waar je het laat klinken alsof het belachelijk is.
Ik doe mijn mening niet af als feit, jij noemt mij minder sociaal (wederom), omdat ik een groepsapp niet interessant vind.

Dat mag ik vinden, jij gaat er vol op in. Negeer het als jij het anders ziet.

Het feit dat jij zegt; dat ik mezelf af moet vragen of ik minder sociaal ben, puur omdat ik liever fysiek afspreek i.p.v. 24/7 in een groepsapp moet zitten, geeft juist aan dat jij vind dat iedereen dat moet doen, immers; anders ben je minder sociaal dan jij jezelf vind.

Ik mag het belachelijk vinden, ik geef mijn mening, en die onderbouw ik.
Elke mening is nutteloos want het is maar een persoonlijke mening.
Kan je nagaan hoe je 'gebrainwashed' bent door Meta. Geloof mij, communiceren zonder WA is goed te doen. Mensen weten mij gewoon te bereiken door te bellen, mailen of SMSen
Hoezo zou die daar geen onderdeel van kunnen zijn? Ze kunnen toch ook ff bellen om het door te nemen, het is niet zo dat whatsapp de enige mogelijkheid is om contact te leggen met andere mensen. Je doet net alsof een belletje, mailtje of sms nou zoveel meer werk is dan een bericht typen in whatsapp. Iedereen weet hoe die moet bellen, mailen of smsen niet iedereen weet hoe whatsapp werkt.
Ja waarom niet? Is dat zo moeilijk dan, je kan ook ipv een whatsapp bericht een email eruit doen voor eventuele activiteiten. Ik snap niet zo goed waarom hier een groot probleem van gemaakt wordt, ik snap wat je bedoelt en wat je zegt, maar er zijn altijd meerdere mogelijkheden, je kunt ook onderling afstemmen met elkaar hoe iemand benaderd wil worden. Gebruik zelf wel gewoon whatsapp maar dat betekent niet dat je me zomaar in een groepsapp voor wat dan ook hoeft te zetten of dat nu school/werk/sport of wat dan ook is, wil je wat doen of moet ik iets voor je doen stuur me maar een privé bericht, hoef al dat gezeur van die groepsapps niet.
Waarom moet die ene persoon zich wel aanpassen, omdat de rest dat wil? Je kan ook bellen werkt ook prima, je kan bellend ook groepsgesprekken hebben werkt ook prima. Je kan ook naar de persoon zijn huis gaan en daar een gesprek aan gaan. Je kan ook met de mensen waar je dingen mee moet bespreken afspreken voor een lunch en dan alles bespreken. Je maakt je wel erg druk over deze kwestie he? Je wilt je gelijk he? Kan je het wel verkroppen dat er altijd mensen zijn waarvoor je een uitzondering zult moeten maken om welke reden dan ook. Gelukkig zijn er niet alleen maar schapen die dom in een kudde lopen "Want iedereen doet het dus jij moet dit ook doen anders hoor je er niet bij". Ik zie jou op meerdere personen reageren waarom iemand raar is of misschien het probleem bij zichzelf moet zoeken. Misschien zou jij je is minder druk moeten gaan maken om hoe andere mensen zijn en gewoon accepteren dat er mensen zijn die "buiten de boot vallen of anders zijn". Ieder zijn ding laat iedereen leven zoals zij willen en ga vooral niet dingen proberen te forceren op andere mensen. Gelukkig zijn er nog wel mensen die wel voor zichzelf durven te denken en niet alleen maar dingen doen omdat bijna iedereen het doet.
Ben ik weer, nouja het is maar net hoe je het ziet, het feit dat je blijft doorhameren op andere mensen van waarom het beter is dat je wel whatsapp gebruikt, dat is gewoon raar, iedereen heeft zijn mening. Wij hebben jou mening te accepteren maar dat werkt andersom net zo jij hebt onze mening ook te accepteren. Maar wat je dus niet moet doen is blijven doorpushen en doorzeuren over waarom iemand wel een product zou moeten gebruiken werkt juist averechts.

Op dit moment wordt je gezien als een trol omdat je maar door blijft gaan over jou mening over iets en accepteer jij niet dat iemand anders een andere mening heeft. Voordat je hierop gaat reageren, kijk naar al jou antwoorden op een ander, bevat allemaal dezelfde context soms alleen andere opbouw van de tekst maar daar blijft het ook bij. Het komt er elke keer op neer dat iemand wel whatsapp zou moeten gebruiken want dan mis je "iets blijkbaar".

Dat valt gewoon niet goed, doe ermee wat je wilt, maar probeer in het vervolg eens open te staan voor een ander zijn mening en probeer niet elke keer alleen maar jou gedachten op een ander af te vuren. Luister naar een ander zoals die ook naar jou heeft gedaan en bouw daar een gesprek op verder. Kijk je niet in dezelfde richting als de andere persoon zoek dan een ander onderwerp, je hoeft het niet altijd met iedereen eens te zijn. Dat is gewoon oké. Veel succes
Wat heeft deze reactie iets te maken met wat ik schrijf? Nergens geef ik een oordeel of het vreemd of slecht is dat je WA niet gebruikt. Ik geef enkel aan dat in de huidige maatschappij het voor heel veel zaken gebruikt wordt waar je geen deel in kunt nemen door het niet te hebben. Dat je dat niet erg vind is prima en daar is niks "vreemds" aan. Maar je moet niet doen alsof dat niet zo is.
Ik had ook een ouder van een kind uit het voetbalteam van mijn zoon.

Ik moest als leider maar Signal gebruiken om met hem te communiceren. Ik heb hem gezegd dat als hij geen WhatsApp wilde gebruiken hij op de clubwebsite kon kijken of de KNVB app / site kon gebruiken. Wilde hij beide niet.

Nadat deze ouder twee keer voor niets naar het sportpark gekomen is omdat de wedstrijd was afgelast en hij dat niet wist heeft hij zijn kind van voetbal gehaald.

Prima. Veel plezier met Signal.
Lekker flexibel. Hoe meer ik hier lees, hoe meer het grootse probleem lijkt te zitten in het feit dat whatsapp addicts weigeren een alternatief te gebruiken. "Je gebruikt maar WhatsApp of je hebt pech". Dan maar pech.
Dit heeft niets met 'addicts' te maken. Je wilt als teamleider niet een losse app moeten downloaden omdat die ene ouder het vertikt WhatsApp te gebruiken. En wie is er dan niet flexibel?
Ik zou zelf ook het liefst van WhatsApp af willen, net zoals de meeste Tweakers waarschijnlijk, maar ik ga ook niet verwachten dat iedereen om mij heen maar mijn favorieten app (Signal/Telegram/whatever) gaat installeren om alleen met mij te kunnen communiceren.
Als jij als teamleader de ouders verplicht een app als whatsapp te gebruiken hoop ik dat je snel teamleader af bent.
Omgedraaide wereld.. Je kunt niet van iemand die een voetbal team organiseert verwachten dat hij voor ieder persoon op maat moet communiceren. De mensen die op de hoogte willen blijven moet zich flexibel opstellen.
Flexibiliteit kun je ook omdraaien. Vooropgesteld: ik heb niks tegen alternatieve clients, zelf gebruik ik wa, telegram, signal en teams.

Als @HansvDr vrijwillig zaken coordineert dan is het zijn goed recht om dat via één kanaal te doen, het is zijn inspanning en zijn tijd. Op een moment dat iemand eisen gaat stellen kost dat Hans tijd, niet andersom. Dit is de omgekeerde wereld - als het joch zo graag wil voetballen dan is het installeren van wa een klein offer.
Of de website van de club / Knvb bezoeken
Hij kon gewoon naar de website van de club of knvb gaan, of de app van de knvb gebruiken. Wilde hij allemaal niet.

Dus dan maar tot ziens
Verander het woord Whatsapp in Facebook en je begrijpt toch wel waarom die vader dat niet wilt? Dwars ook wel van die vader wel om niet de moeite te nemen om op de website te kijken, maar dat is wat anders.
Dan moet hij leider worden en zelf alles via Signal gaan doen. Maar ook daar was meneer te lui voor.
Nee niet echt. Als hij alleen whatsapp installeert om berichten over een voetbal team te krijgen zie ik niet in hoe Facebook daarmee een profiel kan vormen dat zijn privacy schaad.
Anders e-mail je gewoon. Open en gefedereerd, en helemaal ingeburgerd. Kijkt ook niemand raar van op volgens mij.
Ik heb een paar jaar geleden precies hetzelfde gedaan en dat bevalt me prima tot nu toe (Geen Facebook of Whatsapp meer en alle apps verwijderd).
Af en toe is het wel eens lastig omdat mensen hardnekkig Whatsapp willen blijven gebruiken, maar dan vallen die mensen gewoon af of om berichten naar te sturen.

[Reactie gewijzigd door Sparks.nl op 29 juni 2023 10:24]

dat is niet altijd een optie natuurlijk.
De oudergroep van beide kinderen hun klas, van de sportverenigingen... van de collega's op het werk.

Ja je hoeft er niet in te zitten. Maar daar zijn uw kinderen dan slachtoffer van, en jijzelf ook natuurlijk, maar dat is uw eigen keuze.
Als het echt moet zijn er alternatieven genoeg. En meestal kom ik er dan wel uit.
En: Er zijn helaas genoeg mensen die eenkennig zijn naar bedrijven welke op grotere schaal privacy schenden.
Ik heb hetzelfde gedaan in 2018 met FB/IG en in 2020 met Whatsapp, en ervaar eigenlijk hetzelfde als jou.

Er zijn mensen die zeggen "Ik app je wel"; ik zeg dan "Ik heb geen whatsapp" en dan komen we altijd tot een alternatief - iMessage, Telegram, Signal, SMS, Email, LinkedIn, of wat anders.

Het is niet dat als je geen Whatsapp hebt je niet meer bereikbaar bent - 99.99% van de mensen kan ook een van de andere platforms gebruiken. Enkel mijn grootouders niet, maar die hadden ook geen Whatsapp en bellen dus maar.
Ik heb hetzelfde gedaan, we moeten af van dat idee dat niemand wil overstappen. In de praktijk heb ik juist gezien dat de meesten mij bedankten en zelf ook steeds meer communiceren over Signal.
Precies. Had ik dus ook gedaan. Mensen en mijn collegas sturen mij tegenwoordig SMS/RCS berichten.

Niemand kan je verplichten om een mainstream app te gebruiken.

Ik persoonlijk value mijn privacy over wat mainstream mensen willen of gebruiken.
Sms kost geld... WhatsApp is gratis. Niet echt te vergelijken
Tegen woorden hebben mensen onbeperkt SMS, dus kost niks.
En WhatsApp kost het je jouw private data.

En velen hebben ook toegang tot RCS.

Whatsapp is niet verplicht, nergens voor.


Klinkt alsof als een over de brug springt, de rest ook volgt.
Ik dus niet.
Geen FB en Whatsapp voor mij.
Ook geen Tiktok, ook geen Instagram.

[Reactie gewijzigd door Yinchie op 29 juni 2023 15:02]

Mijn vriendin zou het zeker niet accepteren. We gebruiken al jarenlang gratis whatsapp en dan zou je in 1x iets anders gaan gebruiken waarvoor eigenlijk totaal geen noodzaak is.

En dan heb ik het nog niet over alle groepswhatsappen waar informatie in wordt gedeeld. Ik denk dat het er dan vaak op aankomt dat je dan maar zelf achter de informatie aan moet gaan en ze niet speciaal voor iemand die geen whatsapp wil installeren op een andere manier met die persoon gaan communiceren.
Iedereen spreekt hier constant over "al die Whatsappgroepen" maar ik zat er dus in geen een. Mijn vrouw zit in een Whatsappgroep van haar werk en ik vind dat een zeer kwalijke zaak want dat maakt dat je "even snel" om 10u 's avonds vaak toch nog zit te overleggen met je collega's. Nee dank u.
Op een tweetal contacten staat alles daar bij mij geblokkeerd.

Voor de rest: Signal. Wil je dat niet? Dan is het blijkbaar niet van belang.
Heb je Whatsapp wel verwijderd dan? Mensen zoeken het liefst de weg van de minste weerstand.

Is mij wel gelukt om de voor mij belangrijke mensen over naar Signal te krijgen.
Toch lukt het echt wel. Want zoveel verschil is er niet. Tijdelijk beide apps naast elkaar is ook geen ramp. Natuurlijk hebben bestaan er veel 'verstokte' gebruikers van wat dan ook en die krijg je nu eenmaal moeilijk om
Maar bij Reddit geldt wel dat het wegvallen van moderatie wat anders is dan een paar gebruikers die niet meer lezen/posten.
Ik heb Signal ergens anderhalf jaar geleden uitgerold binnen m'n directe familie en het is nu het hoofd communicatie platform. (duurde wel even)
Zelfs mijn eigen ouders weten over te halen. Whatsapp is alleen nog voor de groepen búiten de familie.

En binnen m'n vriendengroepen gebruiken we signal nu al jaren zonder problemen.

Het kan dus wel! ;)
Ik zit het meest op Signal met verschillende groepen. Zijn wel allemaal hoog opgeleide IT mensen. Beetje whatsapp voor de sportclub. Mijn mijn eigen familie en kids is het allemaal Apple messenger, lekker makkelijk om je berichten overal te hebben. Met Signal is dat ook wel goed, omdat die apps heeft voor iPhone, iPad en Mac. Whatsapp sucks wat dat betreft.
Al mijn vrienden met een iPhone zijn inmiddels overgestapt gewoon op iMessage.
Blokkeren op whatsapp. 8)7 Graag of niet.
Vanuit een gebruikerservaring doet Whatsapp niet veel, dus denk dat daar de vergelijking manco gaat. natuurlijk is privacy een dingetje, maar op een kleine groep na is er niemand die zich er wat van aantrekt.

Bij Twitter, ik heb letterlijk niemand meer in mijn omgeving die het gebruikt. Dus de vraag is hoeveel zijn er weggelopen, en wat is er voor teruggekomen nu de censuur er af is?
Nieuwsberichten hebben het daar wel over grote adverteerders die wegblijven, dus ook daar is de vraag, hoe financieel gezond is het nu?

M.i. heeft een platform goede moderatoren nodig die de bezoekers binnen de lijntjes laat kleuren. Verdwijnt dat wordt het een afschuwelijke plek vol haat en nijd.

Dus bij Reddit kunnen ze wel dingen geforceerd openen, maar zonder moderatoren gaan dingen uit de hand lopen, en dan haken de adverteerders ook af, en zijn de inkomsten weg.
En let op, het gaat er niet eens om dat er voor toegang betaald moet gaan worden, het gaat om de hoogte van het bedrag. Onderhandel en redelijk tarief en je probleem is weg. Ligt er eenmaal een redelijk tarief kun je jaarlijks ook indexeren. En ondertussen misschien wel het echte probleem oplossen, mensen gebruiken de third party spullen omdat de eigen software zuigt.

[Reactie gewijzigd door swhnld op 29 juni 2023 09:44]

Ik denk eerlijk gezegd niet de grootste groep er ‘niets van aantrekt’, maar het vertrouwen legt bij de overheid. De meerderheid vind privacy namelijk wel belangrijk. Er zijn meerdere wetten (AVG/GDPR) op landelijk en europees niveau. Partijen moeten zich daar gewoon aan houden en de grootste groep vind dit genoeg. Als een partij echt over de schreef gaat, zie je vaak ook weer een politieke actie hierop volgen.
Sorry voor het brute antwoord, maar leef je onder een steen?

FB geeft niks om AVG/GDPR, daar loopt al jaren zaken tussen privacywaakhonden en FB. FB is simpelweg een War of Attrition aan het voeren, zij hebben eenmaal diepere zakken. Daarbuiten dreigt FB telkens weg te gaan uit de EU, waar de overheid dan weer voor zwicht door FB verdere uitstellen te geven.
De overheid geeft ook enkel om aan de macht te blijven. Dat doe je door kiezers tevreden te houden. En een overgroot gedeelte vind "Feesboekmiems" belangrijker dan privacy of hun persoonlijke data.
Het verschil is dat bij twitter en whatsapp de 80% van de gemiddelde gebruikers die feitelijk niets geven om wat er allemaal gebeurt de 20% van de power users vast houd.
Beide zijn feitelijk communicatie middelen(op hun eigen manier)

Reddit is meer een forum en link agregator. De 80% zijn er voor de 20%, zodra die weg zijn valt het concept van de site uit elkaar. En in tegenstelling tot twitter en whatsapp hebben de 20% geen reden om te blijven
"Het verschil is dat bij twitter en whatsapp de 80% van de gemiddelde gebruikers die feitelijk niets geven om wat er allemaal gebeurt"
wat gebeurd er allemaal dan?
Reddit is wel iets anders dat een persoonsgebonden berichten app. Als een groot deel van de content verdwijnt, dan is het al een stuk gemakkelijker om Reddit ook vaarwel te zeggen.
Als er geen deftig alternatief is blijft iedereen bij de status qou... de alternatieven die men voorstelde hadden een slechte UI, dat hou je gewoon niet vol.
Maar ze willen naar de beurs. Dit lijkt me enorm inconvenient voor dat proces.

Ik heb Reddit niet meer aangeraakt sinds na de twee dagen protest. Er is weinig te doen en ik mis het eigenlijk niet eens echt.
Maar werden die dan net zo in het gezicht gespuugd? En waren de protesten daar omtrent ook niet een stuk milder?
Men loopt zomaar niet weg hoor, dat zag je wel bij Twitter en Whatsapp.
Of ze lopen wél (massaal) weg. Hyves, iemand? ICQ? MySpace?? Second Life?
O-)
Digg is denk ik nog de beste vergelijking voor Reddit.
Twitter doet zelf aan moderatie, bij Whatsapp is dat vrijwel niet relevant.
Als je een mainstream sub niet moderate dan loopt het binnen 24u over met van alles en nog wat ongerelateerd aan het onderwerp.
Het verschil is wel dat Twitter eigen betaalde moderators in dienst heeft en niet afhankelijk is van vrijwilligers.
Men loopt zomaar niet weg hoor, dat zag je wel bij Twitter en Whatsapp.
Twitter is altijd al een ego-beerput geweest, dus daar heb ik me nooit in begeven.

Whatsapp heb ik jaren geleden vervangen door Signal. Alle groepen van collega's, vrienden en (schoon)familieleden zijn overgegaan naar Signal. Dat is betrekkelijk makkelijk: zoek een paar Signal-medestanders in de groep, kondig collectief aan dat je vertrekt naar Signal en de rest volgt vanzelf, omdat ze toch doen wat de kudde doet. Dat is het principe waar Meta gebruik van maakt en dat kun je dus ook zelf gebruiken.

Reddit heb ik een paar weken geleden verlaten. Na elf jaar had ik miljoenen fake internet points, maar als je je gebruikers naait kun je wat mij betreft de klere krijgen.
en digg en slashdot en myspace.
men loopt niet zomaar weg hoor, < is wel een ontzettend kort door de bocht reactie en hangt echt van té veel factoren af om zomaar te kunnen blijven staan.

als je refereerd naar bijvoorbeeld whatsapp dan is er een enorm verschil in gebruik,
> bij whatsapp ben je namelijk 100% afhankelijk van de groepen mensen waarmee jij in contact bent, willen de mensen uit jouw straat niet over naar telegram, dan blijft de buurtpreventie dus op whatsapp.
> wil de schooljuf van je kind niet over naar signal dan blijft de ouders-van-klas3b whatsappgroep bestaan,
> heeft je vriendin geen zin om oover te stappen dan kun je signal net zo goed helemaal verwijderen.

maar nu redit,
> redit is geen direct message platform
> redit is een soort mini community dat vol zit met mensen die maar wat posten,
> redit is afhankelijk van een kerngroep die in beginsel samen hebben besloten een redit op zwart te zetten, nu kan redit natuurlijk prima de oude mod opzij zetten en nieuwe mods aanstellen. de vraag zal zijn hoe gaan ze die nieuwe mods vinden, laten we eerlijk zijn, je hebt altijd een paar soorten mensen in een community.
>> de aanstichters, mensen met een bepaald idee een een bepaalde overtuiging, als dat een goed idee is wordt een community goed, is het een slecht idee dan sterft het uit (of komt nooit van de grond), meestal zijn die vrij sociale mensen en niet altijd per sé met heel veel (vak)kennis.
>> dan heb je de mensen die heel enthousiast zijn en vaak veel weten van een onderwerp maar absoluut de skills missen om goede interactie te hebben met een grote groep mensen... (stereotype de nerds), als je hen de leiding geeft dan wordt het nooit wat, eindeloze discussies en zelden heel vriendelijk, kijk maar naar ons eigen tweakers en hoeveel energie de crew de laatste tijd heeft willen steken in een plan dat te verbeteren.
>> dan heb je nog de meelopers, vaak heel sociaal, lekkere babbel weinig kennis weinig inzet ... sommige tweakers claimen dat dat alle managers zo zijn, maar zo simpel is dat natuurlijk ook niet...
dit is vrees ik wél de groep die het meest waarschijnlijk in aanmerking komt om zo'n redit over te nemen...

maar als de echte mensen met een idee en heel veel inzet er nu geen zin meer inhebben en de mensen met een vlotte babbel maar weinig drijvende kracht de boel dan overnemen wat krijg je dan...

A: eindeloze meuk,
B: getroll
C: een verziekte sfeer,
D: een doodbloedende reddit,
E: al het bovenstaande

ik heb het al bij zoveel communities zien gebeuren in de afgelopen 30 jaar.
De drempel om het platform niet te gebruiken is er misschien wel, maar de drempel om te stoppen met een onbetaalde halftijdse baan op je te nemen (want ja, mod zijn van een gigantiche subreddit is veel werk) is heel erg klein hoor.

Als je als mod in het gezicht gespuugd wordt door de CEO, dan heb je volgens mij weinig zin om nog heel veel onbetaalde arbeid te doen voor een bedrijf dat alles aan jou te danken heeft.
Als platform is Reddit volledig afhankelijk van de gebruikers.
Maar als bedrijf is Reddit volledig afhankelijk van inkomsten. Als 'sommige' gebruikers/moderatos die inkomsten in gevaar brengen dan is het een eenvoudige economische keus om die aan de kant te schuiven voor welwillende gebruikers. Ze spelen het hard, maar dat doen de moderators ook.
of je komt je gebruikers een stukje tegemoet. Niemand is tegen de extra inkomsten maar wel tegen absurde prijzen. Een dikke middelvinger uitsteken naar je gebruikers werkt in ieder geval niet.
idd. En dan als de protesten doorzetten nadat je eerste reactie niet bepaald met veel sympathie is ontvangen, nog harder de knuppel er door heen halen is toch gewoon dom?
Wat kost meer? Je kan de mods aan de kant schuiven, maar als dat betekend dat die communities in verval raken omdat niemand het oppakt... Mijn ervaring is dat de meeste gebruikers in wat voor systeem dan ook graag meedoen, maar mod werk is niemand geïnteresseerd in, dat is saaie admin. Het is ook best nog wel moeilijk om echt goed te doen (onbevooroordeeld en zo).
Dus ze kunnen de communities weer openen, maar als het dan vervalt tot zooi hebben ze nog niets.
Ik snap dat ze inkomsten nodig hebben, maar een winkelier die zijn eigen goederen verbrand omdat men te weinig wil betalen komt er ook niet.
In een aantal gevallen gaat het ook over meer dan alleen modereren (d.w.z. reacties en content beoordelen, waar nodig verwijderen en gebruikers bannen) maar over het aantrekken van interessante personen voor AMA's en andere content die uniek is voor een subreddit en echt waarde toevoegt.

Daarmee denk ik bijvoorbeeld aan r/formula1, waar tot een week geleden een mod actief was die nauwe contacten had binnen het circus van de F1 (want hij had er zelf gewerkt) en dankzij hem zijn er vele AMA's geweest met coureurs en ingenieurs van verschillende F1 teams. Dankzij de schofterige opstelling van Reddit (lees: dreigementen) heeft hij besloten weg te gaan uit het modteam. Als gevolg daarvan zullen er een stuk minder unieke AMA's georganiseerd worden, en uiteindelijk verliest Reddit daarmee.
Precies, de waarde die ze verliezen in mods met specialistische "waarde" zou wel eens meer kunnen zijn dan dat het API tarief gaat opbrengen.
Je maakt het dat mods integraal zijn voor de groei van communities. Dat zijn ze niet. Spreek als ex-mod van 2 jaar ervaring.

Mods zijn niets anders dan mensen dat de wilde apen in het gareel moeten houden. En je vind altijd nieuw mods BEHALVE als de mensen voelen dat de community dood is. Wat niet het geval is bij reddit.

We zien zelf dat bestaande mods die hun communities plat legde nu klagen van "mensen proberen onze positie over te nemen", alsof ze slachtoffers zijn. En ineens openen ze de subs terug wanneer hun positie in gevaar komt. Vreemd nietwaar... Wanneer het duidelijk is dat er een rij van mensen gereed staan om hun "job" over te nemen, dan openen ze snel. Is nu al in half een dozijn subs dat ik dezelfde commentaar zie van de bestaand mods.

En je mag zeggen wat je wilt over saai werk, maar veel mods is het te doen wegens de macht positie dat je hebt over anderen. Dat is voor velen de beloning... Al dat bla bla dat reddit gratis van hun verdient is juist dat, bla bla. Men heeft eens geprobeerd uit te rekenen hoeveel het reddit zou kosten als ze de mods vervangen door betaalde werknemers, en het was 3.5M per jaar. Veel werk deze dagen is geautomatiseerd, en veel werk word ook gedaan door de communities zelf door hoe makkelijk het is om te reporteren van issues (wat een groter probleem was bij de oudere forum software in het verleden).
Je kan natuurlijk gelijk hebben. Dat hangt af van de verhouding "meelopers" tegenover "echte" content makers.

We gaan het in de komende tijd zien, want tegenover jou voorbeeld staat het voorbeeld van @Migrator op dezelfde comment als waar jij op reageerde.

Ik vind het zelf geen nuttig platform, dus mij maakt het links of rechtsom niet uit. De tijd gaat het uitwijzen wie er gelijk krijgt over reddit zijn toekomst. Ik zelf denk dat wat geld voor de api vragen niet noodzakelijk verkeerd is. Ik ook dat reputatie opdoen schade met die hork gedrag niet echt een slimme zet is.
ik weet niet in wat voor toxic communities jij hebt gezeten, maar als ex mod, ex admin van een paar netwerken, fora en oa een irc netwerk met 5 tot 10k users . kan ik wel zeggen dat ik dat heel anders heb ervaren. ja een deel van je werk is het in het gareel houden van irritante apen, en erger... voor een deel is het ook mensen tegen zichzelf beschermen en zorgen dat mensen zich bewust worden van hun eigen gedrag (lees: mensen waarschuwen dat ze geen foto's van een ID moeten posten, maar voor een heel groot deel is het ook zoeken naar mogelijkheden om leuke initiatieven aan te moedigen en wanneer nodig daar actieve support aan te geven.

ik ben nooit actief geweest op redit (vooral omdat ik het een onoverzichtelijke warboel vond en me niet in altenatieve clients heb verdiept... maar door alle ophef ben ik me er wél in gaan verdiepen en ook vooral in de meerwaarde die zo'n platform zou kunnen hebben. en ik denk dat @Migrator hierboven een overduidelijk voorbeeld van geeft.
Inkomsten? Ze willen 3rd party apps de nek om draaien, in plaats van te zorgen dat ze daar ook advertentie inkomsten uit krijgen. Je kunt prima ads in je API response terug geven en middels een license deze 3rd party ontwikkelaars forceren die te tonen.

Echter gaat het Reddit om alle extra data die ze kunnen vergaren via hun app, daar zit het issue zich. En die extra data wil ik helemaal niet dat Reddit die krijgt.
En die inkomsten hangen heel sterk af van het feit dat ze veel gebruikers hebben... jaag die weg en de inkomsten verdwijnen ook.

Ze spelen het hard zeg je dan. Maar was dat echt nodig dan? Als je de prijzen voor een deel van je dienst aanpast dan kun je dit toch ook in fases doen of in overleg gaan met de mensen waar je afhankelijk van bent, als deze mensen laten blijken dat ze toch hele sterke bedenkingen hebben?
Dit zal wel verder gaan escaleren, denk ik.

Wat let de moderators bijvoorbeel om de hele subreddit leeg te halen wanneer heropening tegen hun zin dreigt?

Moderators die zich voldoende hard gepakt voelen, keren het platform inderdaad waarschijnlijk de rug toe en zo wordt de kwaliteit vanzelf lager waardoor gebruikers het ook minder gaan gebruiken.
Het is zelfs al voorgekomen dat enkele grote gebruikers die veel hadden gepost, hun account hadden verwijderd, en dat Reddits de posts van die verwijderde gebruikers hadden terug gezet. Dus als een moderator een hele subreddit verwijderd dan zet Reddit die vrolijk terug uit een back-up, helaas.
Wanneer ze (Reddit) dat grootschalig zouden doen dan is het wel de ultieme faal actie. Ze geven dan namelijk volmondig toe dat ze afhankelijk zijn van de community die ze weggejaagd hebben.
Mag dat wel? Valt dat niet onder het recht om vergeten te worden in de AVG?
als je op redit post geef je heen een levenslang (of eeuwig whatever) niet-exclusief recht op die data, ze mogen daar (binnen het kader van de wet) dus mee doen dat ze willen... en publiciceren is daar absoluut een onderdeel van (sterker nog dat is het hoofddoel). dus dat ga je niet kunnen verbieden ...

TENZIJ; het publiceren schade brengt aan jouw persoon (persoonlijke leven) zonder dat dit nog gerechtvaardigd is... (posten over iemands veroordeling als pedofiel nu, mag, maar 20 jaar nadat iemand zijn straf heeft uitgezeten en sindsdien niet meer in de fout is gegaan is zo'n posting wellicht niet meer relevant).

je hebt het recht op alle niet relevantie persoonlijke informatie van het net te laten verwijderen / te laten anoniemiseren (recht vergeten te worden) maar dat betekent niet dat je hele post weg moet, maar wel dat alle referenties naar jouw persoon eruit moeten, lees: fotos moeten weg of geburred, namen verwijderd etc. dus als reddit jouw posts uit een backup herstelt kun je op zijn minst eisten dat ze al je posts anonimiseren dat wordt nog een leuk werkje als al deze mensen dat tegelijkertijd gaan eisen: redit moet daar volgens de regels namelijk binnen een redelijke termijn aan voldoen, in zeker zin denk ik niet dat het redelijk is om te zeggen we moeten dat nu voor 1 mln users gaan doen u wacht maar een half jaar tot we klaar zijn... daar gaat de rechter absoluut niet meer akkoord een rechter zou dan zeker te weten, van zeggen, u hoeft die data niet NU terug te plaatsen, u kunt dat ook eerst anonimiseren en dan pas terugplaatsen (waarmee dus hele shitloads aan post voor lange tijd verwijderd zullen moeten blijven...

dat dit eigenlijk een schandalig misbruik van recht zou zijn.... durf ik overigens nog wel te stellen (vanuit juridisch oogpunt), maar misschien heeft redit dat ook wel gewoon over zichzelf afgeroepen. i
sterker nog, admins zijn actief bezig om mods te verwijderen en subs weer open te forceren, r/modcoord is een goede sub omdit allemaal te volgen.
Ironisch; Reddit gebruiken om een reddit-boycot te volgen.
Ik neem aan dat hun modrechten weggenomen worden voordat ze de betreffende reddits open gooien.
Dan zullen ze dat gecoordineerd voor al die subreddits tegelijk moeten doen. Dit soort nieuws verspreid zich volgens mij namelijk sneller dan het licht.
Is dit niet gewoon met alles zo.
Iets begint als niche en begint met specifieke informatie en een goede sfeer (zelfde mensen zelfde mentaliteit)
Wordt opgepakt door een steeds grotere groep en hoe groter de groep hoe minder de sfeer.
Niche mensen gaan weg, meestal vanwege de sfeer.
Het wordt alleen maar groter en hoe groter hoe meer geld er mee gemoeid is.
Aan het einde blijft er in dit geval een standaard groot forum over met oppervlakkige info.
De niche zit weer ergens anders.

En dit gebeurd echt niet allemaal in een week maar over een aantal jaar
Dit vind ik al opgaan voor het internet itself.
Mijn reddit account heb ik al opgezegd, en voor die paar keer dat ik per ongeluk reddit nog probeer te openen via een link oid heb ik een regeltje aan mijn /etc/hosts toegevoegd :
127.0.0.1 reddit.com
en voor die paar keer dat ik per ongeluk reddit nog probeer te openen via een link oid heb ik een regeltje aan mijn /etc/hosts toegevoegd :

[...]
Tip: https://old.reddit.com/

Die webinterface maakt het bezoeken van Reddit in de browser dragelijk. Mogelijk verdwijnt die ook snel, maar nu kan je er nog even gebruik van maken. Werkt ook om je hosts-regel heen. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 juni 2023 09:23]

Dat ziet er toch niet uit. Ik vind de huidige reddit website prima, alleen irritant dat die steeds vraagt of je de app wil gebruiken of wil doorgaan.
Zolang er geen alternatief is die net zo goed of beter is gaat niemand weglopen en zal iedereen het accepteren.
De alternatieven zijn eigenlijk al beter. Na jaren Reddit zag ik het toch langzaam veranderen in een advertentie, astroturf, en bot geïnfesteerd rattenhol. Er was weinig noemenswaardig op de grotere subs.

Reddit verliest hier een boel content creëerende users en kwaliteit zal nog wat verder dalen. Het type mens dat Reddit behoudt zijn de doomscrollende "het is wel goed met katten plaatjes" crowd.

Door naar Squabbles, Tildes, of de "fediverse". Het is sowieso tijd voor wat anders.
VHIG dat ik 'niemand' ben. Leuk!
Mwah. Na 1 juli is men dit snel weer vergeten. Het gros komt er om grappige plaatjes en filmpjes van katten te bekijken.
Behalve ik zei de gek. Dat was het mooie van de apollo app, daarmee kon je alle subreddits met die irritante kattenplaatjes wegfilteren. En bijvoorbeeld filteren op keywords zodat je niet continu werd platgegooid met die Elon Musk
Vergeet niet dat er voor iedere moderator die het niet met Reddit eens is, honderden of duizenden gebruikers graag hun plek innemen en zich wél aan Reddit's regels houden. Hoeven niet eens 'shills' te zijn, kijk bijv. naar hoeveel mensen überhaupt niet het probleem zien met de API wijzigingen, of nog steeds blijven roepen van 'maar het is toch normaal dat Reddit geld wil verdienen' en niet snappen dat het om absurde kosten gaat.

Reddit is inmiddels zo belachelijk groot, er zijn hele meutes mensen die geen probleem hebben met een subreddit modereren binnen de mod tools die Reddit zelf biedt, en alleen maar de officiële Reddit app en nieuwe Reddit website gebruiken.
Of het platform er beter van wordt als die mensen de moderatie van grote subreddits overnemen betwijfel ik, maar dat maakt Reddit niet zo heel veel uit, als de boel maar open blijft.
Vergeet niet dat er voor iedere moderator die het niet met Reddit eens is, honderden of duizenden gebruikers graag hun plek innemen en zich wél aan Reddit's regels houden.
Ik wens die mensen veel succes. Zonder goede tools kost goede moderatie heel veel tijd en effort. Die tijd moet je wel willen steken in iets wat je naast een community verder alleen rotzooi en scheldpartijen oplevert.
Maar die mensen boeit het niet of een subreddit goed gemodereerd is, als het maar actief gebeurt. En als ze met een burn-out komen te zitten omdat ze gratis een subreddit modereren voor een bedrijf dat miljarden aan omzet heeft, dan zijn er weer duizenden anderen die klaar staan om het stokje over te nemen.

Reddit wil geen gezonde situatie, dus dan krijg je rotzooi. Zoals ik al zei wordt het platform er waarschijnlijk niet beter van, maar Reddit wil gewoon geld, de rest boeit ze niks.
Ik denk niet dat het een goed idee is. Het toont geen goed beeld van een meedenkend bedrijf.
Waar ik vooral benieuwd naar ben is wat er gaat gebeuren vanaf 1 juli. Zelf gebruik ik Reddit alleen via een 3rd party app op de telefoon. Die zal stoppen met werken dus waarschijnlijk zal ik ook erg weinig Reddit gebruiken daarna omdat ik de officiele app en website op mobiel niet echt bruikbaar vindt.
Een social media platform dat de oorlog verklaart aan de eigen gebruikers. Wie denkt dat dit een goed idee is?
Euh hoe is dit anders dan Facebook, die constant de voorwaarden aanpast ten nadele van haar gebruikers, om over twitter nog maar niet te spreken.

Reddit is to big to fail, die gaan die paar principiële bezoekers minder echt niet missen. Het gros gaat gewoon verder waar ze gebleven waren.
Daar heb je helemaal gelijk in. Alleen bestaat het gros van de gebruikers uit lurkers. En zijn de principiele gebruikers vaak degenen die de meeste content toevoegen. Dat maakt het toch wel een hele lastige situatie.
Als platform is Reddit volledig afhankelijk van de gebruikers. Zodra die weglopen, dan kun je de boel wel opdoeken.
Ja dat is waar, maar admins != gebruikers. Verwijder de huidige admins en je verwijdert dan slechts een heel, heel klein deel van de gebruikers. Andere gebruikers kunnen natuurlijk op basis van die beslissing ook vertrekken. Echter als je kijkt naar daar waar er gestemd is over het sluiten, de opkomst bijzonder laag is en dan nog een groot deel niet koos voor sluiten (naast de vervuiling van het stem process van 'nieuwe' bezoekers). Als we puur kijken naar de stemmers die voor sluiten zijn, dan zal hoogstens minder dan 5% vertrekken.

Nu kan je stellen dat een klein segment van de posters het grootste deel van de content plaatst. Maar blind aannemen dat al die 'groot verbruikers' ook in die minder dan 5% zit is imho veel te kort door de bocht. Ik zet er dus vraagtekens bij dat die groep ook de toko verlaat en zelfs als je een relatie tussen de stemmen en grootverbruikers kan trekken, dan is dat hoogstens de helft die vertrekt...

We hebben een tijd terug op Tweakers.net ook een exodus van de 'grootverbruiker' reviewers gezien, is Tweakers.net daardoor ingeklapt qua review platform? Nee. Het gros van de bezoekers komt gewoon nog langs en zij die vertrokken is met nieuwe bezoekers vervangen. Aan de ene kant is er kwaliteit weg (en dat herkent Tweakers.net ook, maar erkent niet de oorzaak), maar aan de andere kant is er ruimte voor nieuwe aanwas, welke niet de oude kwaliteit heeft, maar wel de potentie heeft om dat te behalen. Tweakers.net heeft de externe concurrentie 'uitgeschakeld' op het eigen platform en heeft weinig to geen permanente schade geleden.

Zo ook bij Moderatie bij Tweakers.net (via het + en - systeem), dat wordt uitgeschakeld wanneer andere mods vinden dat jij niet beoordeeld via diens waarden. Dat is ook bij mij een tijd geleden gebeurd, dat betekend niet dat ik ben weggegaan als 'gebruiker'. Net als dat de kwaliteit van veel artikelen bijzonder beneden pijl is, zelfs de redactie reviews heb ik gister bestempeld als vrij nutteloos en tijd verspillend. Maar ik kom nog altijd op Tweakers.net, niet voor de artikelen, maar voor de comments. En dat is ook het geval bij veel reddits. Ik heb nog steeds geen Reddit account, maar als ik naar informatie zoek, dan haal ik de meest nuttige info niet uit het OP artikel, maar uit de reacties. Pas als die reacties niet langer nuttig zijn zal er een (mass) exodus plaatsvinden. Echter vraag ik me af of dat alsnog een nekslag is voor een Reddit of een Tweakers.net, ik zie op beide platformen gewoon al enorme 'simpele' bubbelvorming plaatsvinden die collectief een 'circle jerk' uitvoeren en de platformen voorzien van de views die ze nodig hebben om advertenties te verkopen...

We hebben ook gezien bij Twitter dat er een relatief kleine exodus plaatsvond naar andere platformen door een klein select groepje wat een publieke 'hissyfit' gooide en vertrok. Dat is echter van relatief korte duur geweest, het gros van die mensen is alweer terug gegaan naar Twitter (ook al is daar niets structureel verbeterd)... Mensen hebben vaak een grote mond, maar als puntje daadwerkelijk bij paaltje komt, doen ze niet wat ze zeggen. Dit is dan ook de reden waarom stemmen met je portemonnee niet werkt als iedereen dat niet doet.
MuchTLDR:het maakt niks wat je doet, ooit. Tenzij iedereen het tegelijk doet, dan wel. (van jou stuk hierboven)
Met andere woorden, waarom proberen we uberhaupt iets te verbeteren/aan te kaarten? Het heeft toch geen nut! Protesteren is zinloos.(wat natuurlijk onzin is, maar zo lees ik wel Cergorach's comment)

[Reactie gewijzigd door MadJo80 op 29 juni 2023 13:15]

Er is een verschil tussen iets protesteren en iets gijzelen, dat laatste is nu wat er gebeurd door de Reddit moderators. Als je iets wil veranderen zal je meer mensen moeten overtuigen van je standpunt zonder dit hun op te leggen (zoals nu gebeurd bij Reddit).
Deze moderators hadden hun community gevraagd wat te doen bij wijze van protest. Meerderheid gaf aan "op slot", dus doen ze dat. Dit zijn geen power-hungry moderators die hun macht doen gelden, Dit zijn acties die gesteund worden door de meerderheid van de leden van hun subreddit.
Deze moderators hadden hun community gevraagd wat te doen bij wijze van protest. Meerderheid gaf aan "op slot", dus doen ze dat.
Nee, een meerderheid van de stemmers zij 'op slot'. Daarbij moet heel goed gekeken worden naar het stem systeem van Reddit en wie dat kan, er zijn heel wat nieuwe stemmers geweest die paar dagen dat de 'stembus' openstond. EN de opkomst was beperkt, in veel gevallen was de opkomst minder dan 5%, dat kan dus nooit een meerderheid zijn van de bezoekers, maar alleen van de stemmers.
En maar 59% van de stemrechtigen kwam voor de provinciale staten verkiezingen. Die dan ook maar ongeldig verklaren?

Als je stemt heb je een stem, als je niet stemt niet.
Als er minder dan 5% komt opdagen, absoluut! Dat mag dan wel niet de wet wezen, maar dat is wel mijn mening.
Als je stemt heb je een stem, als je niet stemt niet.
Sure, maar dat is niet het argument waar we tegenin gaan, waar we tegenin gaan is: "Meerderheid gaf aan "op slot"", maar als je een opkomst heb van minder dan 5% kan een meerderheid nooit geclaimed worden qua bezoekers. Stemmers is een heel ander verhaal...
als je niet stemt heb je dus ook geen interesse, / belang.

als je geen belang hebt, dan kan redit ook later niet claimen in het belang van al die users te handelen, dan hadden ze moeten stemmen ....

regeren (en daar valt het modden op een forum feitelijk ook onder) is in dienst van de gemeenschap doen wat de gemeenschap je zegt te doen, als de gemeenschap zegt doe A en jij doet B dan handel je niet meer volgens je mandaad, nu zijn er soms goede redenen om de wil van het volk onder geschikt te maken aan het belang van het volk (bijvoovbeeld als iedereen thuis een kern-reactor in zijn achtertuin wilt... maar dat terzijde. als er een poll is geweest en niemand heeft de moeite genomen daarop te antwoorden dan is dat dus een vrijbrief om maar zelf er het beste van te maken.
admins != gebruikers
Klopt, de admins zijn in feite werknemers die voor niets ondersteuning bieden. Er worden subreddits gesloten die niet beheerd zijn. Men zou de vrijwilligers die als admin optreden wat meer mogen respecteren. Het is in Reddit's eigen voordeel.
Een social media platform dat de oorlog verklaart aan de eigen gebruikers. Wie denkt dat dit een goed idee is?
Ik heb precies hetzelfde sentiment. Natuurlijk kun je leuk op de regels beroepen - die bedacht zijn om uitzonderlijk wangedrag tegen te gaan [van moderators]. Maar niet bedoeld om protesterende moderators/gebruikers te 'onderdrukken'.

En dan ook nog het sentiment aanspreken:
[Miljoenen] leden hebben volledige toegang tot deze community verloren en dat kan niet doorgaan.
Dat is in het licht van de aanpassingen die de Reddit top doorvoert / wil doorvoeren, nogal misplaatst.

En dan betreft het ook nog eens mensen die vrijwillig dit werk doen...

In welke wereld is het fatsoenlijk om mensen die je helpen, puur omdat ze het leuk vinden, af te blaffen? Ook al helpen die mensen je misschien niet op een manier die jezelf voor ogen had...zodra je dan dergelijk onfatsoenlijk gedrag laat zien, zul je merken dat mensen je niet meer willen helpen.
En dan dit gedrag richting honderden/duizenden mensen... ai...
Een moderator is ook maar een gebruiker en leidt toch wel aan grootheidswaanzin als diegene denkt te kunnen bepalen voor alle gebruikers of ze de subreddit moeten blijven gebruiken. Als gebruikers willen protesteren stoppen ze lekker met reddit gebruiken.
Een aantal grote subreddits hebben een poll gehouden en de overgrote meerderheid van de abonnees van die subreddits stemden in met op privé gaan. De moderators hebben dus gedaan wat de meerderheid van die subreddits wilden.
De tirannie van de (luidruchtige) meerderheid is toch ook niet goed? Het is toch heel simpel voor iedereen om zelf die keuze te maken? Wil je de diensten niet meer gebruiken dan loop je weg...
"Democratie is niet zo democratisch", vat ik zo jouw comment goed samen?!
Nee, maar dat wist je waarschijnlijk zelf ook wel
aaaaah democratie, zolang we maar precies willen wat jij ook wilt... anders is het niet meer demo...

eigenlijk wil je gewoon en dictatuur met jouw aan het hoofd,

benevelant as you be you will know what the poeple want (or need). i the people, no ewh, Kim! goodluck with that.
Welk deel van de nee begreep je niet?
Sinds een paar jaar na het ontstaan van Reddit (en ondertussen al meer dan 10 jaar) is het de norm dat als het je niet aanstaat hoe een subreddit word gerund, dan maak je je eigen, en daar kun je doen wat je wilt. Zo ook met de subreddits waar het moderator team (gekozen door de originele maker van de sub en mensen die hij daar voor heeft aangewezen) er voor kiest om het op prive te zetten. Jouw sub, jouw rules.

Maar nu is dat ff onhandig, dus passen je positie aan zodat het hun wel weer uit komt (met nieuwe regels bijv). Waarom kom je bij grootheidswaanzin uit als een gebruiker iets met zijn eigen sub doet? Dat zijn de regels die zijn vastgesteld bij het maken van de sub dus ik vind het heel normaal dat diegene er mee doet wat ze willen. Klinkt voor mij meer als "er van uit gaan dat, wat we hebben afgesproken, ook is hoe we handelen"
Uiteindelijk maak of beheer je een sub omdat je daar een leuke community wil(de) hebben, als jouw onvrede dan moet betekenen dat niemand er nog bij kan overschat je wat mij betreft je eigen importantie nogal
uiteindelijk join je een sub omdat het geheel van gebruikers en de mensen (mods) die ten dienste staan van die gebruikers er een leuke pot van hebben gemaakt,

daar worden dingen gedeeld en weer verwijderd,

Als jij denkt, zonder dat je ook maar iemand van hen, ooit een euro hebt betaald, dat je recht hebt op die data, dan weet ik niet, wie nou wat aan het overschatten is,

volgens mij ben jij jouw eigen importantie (en je eigen entitlement) aan het overschatten.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 29 juni 2023 16:13]

Nergens claim ik recht op die data te hebben, ik waardeer het werk van moderatoren ook zeker, maar ze zijn niet onvervangbaar en uiteindelijk doen de moderatoren het ook voor zichzelf. Wat is er mis met gewoon weglopen en de boel de boel laten voor de mensen die er nog wel gebruik van willen maken?
Toegang blokkeren als protest is niet zomaar effectief. Negatieve gevolgen richten zich hier ook op miljoenen gebruikers. Als die gebruikers afhankelijk zijn van reddit dan zijn deze moderators nu vooral op eigen mening al die gebruikers ook buiten aan het sluiten. En niet iedere gebruiker staat zomaar achter een moderator of blijft achter een moderator staan, terwijl ze er zelf last van hebben. Als je al je eigen gebruikers meent te moeten verplichten mee te protesteren, omdat ze niet uit zichzelf weg blijven, dan is er waarschijnlijk iets mis met het protest.

Dus de waarde van het protest blijkt niet zomaar om een eigen mening van moderators, het hangt vooral af van wat die gebruikers voor mening hebben dat ze niet bij deze subreddits kunnen terwijl reddit daar iets aan kan doen. Als reddit straks toegang forceert kunnen miljoenen gebruikers weer bij waar ze voor komen. Dat is voor die gebruikers niet zomaar negatief, of zelfs zo negatief dat ze massaal weglopen. Het zal vooral vervelend voor de moderators zijn, die door krijgen dat ze eigenlijk geen macht hebben over de toegang en dit protest en enkel hopen dat gebruikers het met ze eens zijn boven hun behoefte bij reddit. Maar hoop is niet hetzelfde als die gebruikers doen dat ook.
Werk jij voor de Pinkertons? Allemaal redenaties die je op elk willekeurig protest kunt toepassen en kunt zeggen: "ja sommigen hebben hier last van en zijn het er niet eens mee EENS! Denken de activisten dan toch ook aan de zielige gebruikers die ongemakken ervaren!"

Toegang blokkeren werkt prima als protest, snelwegen, OV, lokale parkeerplaats. Als ik aan een (simpel) protest denk is het een blokkade of een stoet (die technisch gezien ook routes blokkeert). Omdat je basisidee gewoon kant nog wal raakt klinkt vooral alsof je bent gegrepen door de uitleg van reddit die op het eerste oog best redelijk lijkt.

Het protest heeft media geactiveerd, en reacties uitgelokt vanaf Reddit-management waar duidelijk uit blijkt dat de Ideen waar dit platform op gegroeid is geen plaats meer hebben aan de investeerderstafel. In mijn ogen een ongelooflijk waardevol protest hierdoor alleen al.
Mijn reactie van mogelijke nadelen bij dit protest is op een mening die vooral uit gaat alsof het vooral succes zou hebben. Het nieuws is niet (blokkeer)protest in het algemeen en dat zulke protesten ook te maken hebben is juist een punt waarom ik de eerste zin zo schreef om het daarna te betrekken bij dit nieuws. Ik stel op geen enkele manier dat (blokkade)protest in het algemeen geen zin heeft, het gaat me om de nadelen bij de huidige vorm die niet bij de mening betrokken werden.
tja, toen de buschauffeurs eind vorrig- en begin dit jaar vonden dat ze te weinig geld kregen reden er geen streekbussen meer, hierdoor moest ik met een uber naar school, ik de heb de vakbond nog een mail gestuurd of ze deze kosten voor mij wilde vergoden omdat ik 'last' had van een conflict waar ik niet eens partij in ben...

ik wacht nog steeds op een reactie... :)
Toen de medewerkers van de AH distributiecentra staakten, hadden de consumenten er ook allemaal last van. Zo gaat dat met protesten.
De discussie is niet dat gebruikers er last van kunnen hebben, maar dat het resultaat niet zomaar voordelen voor de protesterende moderators heeft.
Ja. Maar wat is het alternatief voor reddit?
Lemmy (in ieder geval voor mij wel)
Verschillende Lemmy instances (lemmy.world is een grote, maar je hebt ook feddit.nl) en kbin.social.
Squabbles.io, Lemmy, Kbin, Tildes.net.
Heb mijn account daar opgezegd een week of twee geleden.
Mis het niet.
Facebook kan er een voorbeeld aan nemen. Vern**k zoveel mogelijk voor de gebruikers en dan gaan ze vanzelf weg... Oh wacht...
ik heb helemaal niets gemerkt en ik volg een tietal redits. ik ben natuurlijk n=1 maar ik vraag mij serieus af of reddit zich hier in de voet schiet... ik denk dat gebruikers helemaal niet weglopen
Een handjevol mods loopt weg. Ik zie dat in de communities waar ik lees, dat nadat de mods vervangen zijn de communities weer druk zijn als vanouds en men zich vooral heeft geergerd dat ze zo lang niks konden lezen en posten.

Ik zie juist vaak mods die bijv., een jaar geleden voor het laatst iets gepost hebben. Wat voegen die nog toe aan een community? Weinig, wat mij betreft.
Het is een beetje dom om je bedrijf dat runt op vrijwilligers winstgevend te maken.
Wow je gratis moderators luisteren niet naar je? Grote verassing
Wat ga je doen, moderators betalen? dat kost je meer en maakt je minder winstgevend
moderators verwijderen? Nu gaan je subreddits drastisch in kwaliteit omlaag

dusja reddit zit met een groot probleem, als ze groot geld willen gaan verdienen in ieder geval. Als ze gewoon non-profit werden was dit allemaal veel beter gegaan maar stel je toch eens voor dat je je grote aantal bezoekers niet probeert om te zettin in bakken met geld...
Iedereen heeft een hekel aan Reddit moderators. En die zie ik ook niet als gebruikers. Wat mij betreft prima; een beetje frisse wind.
Reddit schiet zichzelf ontzettend in de voet.
Je verteld maar een deel van het verhaal. Mss wat nuanceren. Het klopt dat Reddit is groot geworden door de fanatieke gebruikers en de community mods maar ook omdat hun API gratis was.

Het neveneffect daarvan is dat Reddit geen geld verdient (ads) aan gebruikers buiten de reddit app. Apps zoals Apollo. Dat is volgens Reddit is dat niet meer houdbaar. Toch niet als je winstgevend wil zijn.

Of de $0,24 per 1000 request te duur is, is een andere zaak. Reddit had ook een goedkopere pricing kunnen voorstellen aan klanten die al jaren gebruik maken (en bijdragen) van het gratis tarief en het duurdere tarief aan nieuwe klanten voorstellen.

Het lijkt er op dat Reddit alle gebruikers richting 1 app willen sturen en die app verder uitbouwen met functionaliteiten die ook op 3rd party apps beschikbaar zijn.

Daarnaast wordt door de komst van AI, mods ook minder en minder noodzakelijk om een subreddit onder controle te houden en de kwaliteit te bewaken van de bijdragen.
Reddit zegt op te komen voor de gebruikers die de toegang tot de subreddits die tijdens deze protesten tijdelijk op privé zijn gegaan. Maar door de keuze van Reddit om absurd hoge bedragen te vragen voor API toegang, zijn straks na 1 juli miljoenen gebruikers de toegang via hun favoriete 3rd party app permanent verloren.

Ik heb mijn Reddit account hierom verwijderd en ben over gegaan naar Lemmy. Het is nog rustig maar ik verwacht dat na 1 juli er wel meer gebruikers zullen bi jkomen.
Maar kan je ook uitleggen waarom reddit uberhaupt goedkoop 3rd party apps zou moeten toestaan? de eindgebruiker kan toch gewoon de reddit app/website gebruiken?

API's onderhouden kost gewoon geld dus waarom zou reddit daar niks aan mogen verdienen als de 3rd party apps zelf ook geld verdienen met hun apps?
Sowieso is het een zeer abrupte verandering met weinig aankondiging. Het negeert ook dat reddit lange tijd zelf geen apps had en ook voor veel andere zaken zwaar leunde op derde partijen. In sommige gevallen nog steeds overigens als het gaat om moderatie tooling.

Als je het niet heel erg vind, ik ben er al eerder uitgebreid op ingegaan:
de eindgebruiker kan toch gewoon de reddit app/website gebruiken?
Tenzij je blind of slechtziend bent. Accessibility is ook een pijnpunt waar veel van de protesten over gaan, de reddit app en website zijn simpelweg niet bruikbaar voor mensen met een dergelijke handicap. Voor meer achtergrond info zie:
Niemand zegt dat het goedkoop moet zijn, het moet redelijk geprijsd zijn en niet 20 miljoen dollar voor API calls vragen. Dat is absurd en een signaal dat het helemaal niet om het geld gaat maar om mensen naar de officiele app en website te pushen.
Iedereen is het er wel over eens dat het geld mag kosten. Echter moet je even nagaan: 20 miljoen dollar per jaar is 200 developers tegen een ton per jaar. En dat is dus voor 1 app (Apollo). Er zijn ook nog andere grote vissen (RIF, Sync) en een heleboel kleinere apps die hier gebruik van maken. Laten we voorzichtig zeggen dat ze genoeg geld krijgen voor 300 developers.

Dat is natuurlijk nooit wat het in stand houden van de API kost aan werk, dat is absurd. De prijs is dus niet omdat ze het niet meer gratis aan kunnen bieden, maar puur om alle andere apps de markt uit te dwingen omdat ze dit geld nooit meer terug zouden kunnen verdienen.
Je hebt verdienen en je hebt proberen de concurrentie uit te schakelen door buitensporig veel geld te vragen...
Overigens is het onderhouden van API's ook noodzakelijk voor hun eigen app hoop/denk ik - tenzij ze natuurlijk op weer een geheel eigen manier communiceren maar dat lijkt me niet verstandig.

En het blijft een platform dat drijft op de content van haar gebruikers. Daar dien je dan wel een beetje rekening mee te houden.
Jarenlang (voordat Huffman CEO was) betaalden de third party apps een bepaald percentage van hun omzet per jaar aan Reddit. Toen Huffman CEO werd, werd dat stopgezet. Jarenlang werd dat zo geaccepteerd.

Dit jaar in januari zei Huffman en zijn team nog: "nee er zijn geen plannen rondom de API, en als die er wel komen, zullen die ruim op tijd gedeeld worden".
In april komt opeens het bericht: "we willen geld zien voor API gebruik, we communiceren nog hoeveel het gaat kosten. En oh ja, explicit content wordt niet meer doorgegeven via de API."
In mei werd EIN-DE-LIJK het bedrag kenbaar gemaakt met een deadline van 1 juli. En daar kon niet van worden afgeweken. Third party app developers krijgen daardoor totaal niet de tijd om ook maar iets te doen om aan die financiele eisen te kunnen gaan voldoen.

Als er wat rek in had gezeten, zoals bijvoorbeeld in laten gaan op 1 januari 2024 ofzo. Dan hadden al deze third party app developers een manier kunnen opzetten om toch te kunnen betalen voor die API-kosten. En was dit protest er helemaal niet geweest. Maar door de starre houding van Reddit, was al vrij snel duidelijk dat het hier om een Twitter-achtige actie ging om de third party apps de nek om te draaien en niet om een nieuwe inkomstenbron aan te boren.
Je superusers is de zeik zetten, ik heb niets met reddit, absoluut nutteloos platform. Maar ik zie niet hoe dit soort dingen ooit een goed idee zijn. Die moderators lopen weg en komen nooit meer terug en wie gaat ze vervangen?
Goede kans dat je in essentie die community's sloopt en dan heb je niets.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 29 juni 2023 09:49]

Reddit is helemaal geen nutteloos platform. Als je googled op een specifiek tech probleem is de kans heel groot dat een reddit post met de oplossing bovenaan staat. Juist omdat mensen die geïnteresseerd zijn in een niche onderwerp elkaar daar makkelijk kunnen vinden. Door de manier waarop reddit omgaat met haar gebruikers gaan we dat nu verliezen.
IK vind het een nutteloos platform schreef ik. Dat jij het anders vind maakt niets uit, dat vind ik prima. Wij mij betreft, als je een echt goed vraag en antwoord platform wil dan moet je naar stackoverflow en soortgenoten, honderd keer beter vind IK
En godzijdank staat reddit zooi zelden in mij googleresultaten, als dat uitklappen van subcomments en de reclame overal tussen en vage tags. De hele UI is waardeloos. vind IK

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 29 juni 2023 12:31]

Maar hoe is het relevant voor de discussie wat jij vindt van Reddit? Het gaat toch om de moderators en hoe die behandeld worden? Daarin is het toch ontzettend irrelevant of jij het graag gebruikt?
Prima vraag, ik vind het relevant voor context. Ik geef daarmee aan dat ik geen relatie en dus ook geen voorkeur heb met situatie van dat platform. In wezen stel ik, dat ik vanuit een positie zonder belang bij enige zijde in het Reddit conflict nog steeds vind dat de moderators niet goed of zelfs maar met verstand behandeld worden. Platforms zijn kapot gegaan aan minder.

Dus ja dat is waarom ik het erbij zet. Of je dat een goede reden vind is voor jou om te beoordelen.
Verder zie ik ook geen verbod op het geven van een mening. Je kan altijd er een 0 op zetten dan zakt mijn opmerking vanzelf in de sortering. Tenzij anderen er anders over denken. Dat is waar dat systeem voor is.
Dat mag je vinden, maar je zit wel fout. En stackexchange gooit heel veel onderwerpen op een hoop, zoals superuser. Dus dat is een groot nadeel.

[Reactie gewijzigd door langestefan op 29 juni 2023 12:32]

Iemand z'n mening kan niet goed of fout zijn. Ik ben het wel met @bzuidgeest eens, stackoverflow > reddit. Kwestie van kunnen zoeken en informatie kunnen filteren. Ik ben zelf actief in een Linux community (niet op Reddit), en het aantal gebruikers wat aan komt kloppen omdat "een post op Reddit de oplossing had!! Oh, wacht, het is nu nog erger kapot" is groot, héél groot.
Een mening kan zeker wel op foutieve informatie of argumenten gebaseerd zijn.
Iemand z'n mening kan niet goed of fout zijn. Ik ben het wel met @bzuidgeest eens, stackoverflow > reddit.
Dat is niet wat er gezegd word:
absoluut nutteloos platform
Er staat bijna twintig jaar en miljoenen berichten aan problem solving op reddit. Dus die 'mening' is objectief fout.
Als je quote, doe dan de volledige zin:
ik heb niets met reddit, absoluut nutteloos platform.
Zoals je ziet begint dat met ik. Die twee statements zijn onderdeel van dezelfde stellingname.

Leeftijd van een platform is geen enkele garantie voor de kwaliteit. Als dat waar was dan zouden de yahoo services of Youtube het toppunt van techniek moeten zijn of een van de vele andere oude platforms.
Dus ik zou jou objectiviteit nog maar eens herevalueren. Je klinkt meer als een "fan" :)
Je zit helemaal fout. Reddit is als informatieverstrekker en troubleshooter heel erg nuttig. Met hele specifieke tech problemen is er altijd wel een reddit user die dat probleem eerder is tegengekomen dan ik en daar een reddit post over maakte. Die informatie is heel erg waardevol en gaat nu dus verloren. Dus je kunt echt niet fouter zitten.
hahaah
Stackoverflow en de hele stapel variaties die ze hebben (zoals serverfault) is honderd keer beter in mijn opinie. Blijkbaar kan je dat echt niet verkroppen dat iemand dat vind.
sowieso is informatie op het internet altijd van tijdelijk aard.
Ik zou nooit iemand naar reddit doorverwijzen.
Daar gaat het helemaal niet om. Jij hebt mijn reacties dus helemaal niet gelezen. Jij vind reddit 'nutteloos', ik niet. Dat stackexchange 'beter' is vind ik ook, over het algemeen. Omdat het niveau daar hoger ligt en je kan makkelijk dingen formatteren enzo. Wat ik probeer duidelijk te maken is dat reddit wel heel veel toevoegd, er zijn wel degelijk onderwerpen waar op stackexchange niks over te vinden is en op reddit wel. Voorbeeld: ik had redelijk wat problemen met F1TV installeren op mijn TV. Daar is op stackexchange niks over te vinden hoor, en op r/F1TV waren er threads met mensen met hetzelfde probleem. Uiteindelijk daar ook de oplossing gevonden.

[Reactie gewijzigd door langestefan op 29 juni 2023 14:44]

Jij hebt mijn reacties dus helemaal niet gelezen. Jij vind reddit 'nutteloos', ik niet
Jawel (helaas), maar ik heb er goed over gelachen :)
Dat mag je vinden, maar je zit wel fout.
Dat is wat jij in je reactie zegt. Als je meteen was begonnen met
Jij vind reddit 'nutteloos', ik niet
Dan hadden geen issue gehad. Jij mag dat vinden van mij.
Wat je niet kan doen is mijn persoonlijk mening fout noemen vanwege jou persoonlijke criteria. Persoonlijke criteria zijn niet van toepassing op andere personen, dat is nog al impliciet aan persoonlijk. Dan proberen verschillende personen je dat uit te leggen en graaf je de put alleen maar dieper. Maar goed ik kan er hard om lachen.

Als je had gezegd reddit is een groot platform terwijl ik zeg dat het klein is dan had je een punt. Format van het platform is meetbaar. Maar nu probeer je mij te vertellen welke smaak (choco) ijs ik lekker moet vinden omdat jij bepaald hebt dat choco ijs of zo het meest verkoopt.... Slaat nergens op.
Ik denk dat jij fundamenteel niet begrijpt wat je zegt. Je mening is nog steeds fout, en aangezien deze makkelijk te weerleggen is wat ik inmiddels gedaan heb is de discussie nu klaar.
Voor iemand die de discussie klaar verklaard zet je behoorlijk door. Ik denk dat jij nog steeds er niets van begrijpt. En blijkbaar accepteer je dat van niemand. Er zijn er genoeg buiten mij die het je uit hebben geprobeerd te leggen.
Ok, ik zal het je nog een keer uitleggen.

Als jij had gezegd:
"Ik vind stackexchange nuttiger dan reddit"

Ok prima dat is jouw mening, ben ik het zelfs mee eens.

Maar jij zegt:
"ik heb niets met reddit, absoluut nutteloos platform"

Dat is fout, en dat heb ik hierboven bewezen.
He, je riep toch dat je niet meer zou lezen en reageren? @youridv1 kan je nu naast niet zo slim ook nog een leugenaar noemen.
Een persoonlijke mening gaat hoe dan ook niet zomaar in het algemeen op. Het is niet voor niets een persoonlijke mening. Een groep kan zich heel anders gedragen omdat andere meningen sterker zijn, maar dat maakt de persoonlijke mening niet zomaar fout. De moderators of reddit hebben hier omgekeerd ook niet zomaar een persoonlijke mening over blokkeren die past bij de meeste gebruikers.
Dat mag je vinden, maar je zit wel fout. maar ik vind wat anders, omdat ....
Waar haal jij het idee vandaan dat jij kunt bepalen of andermans mening goed of fout is? Wie ben jij en waarom moeten wij waarde hechten aan jouw mening?

Je hebt argumenten, maar dat heeft verder geen betrekking op andermans mening maar alleen op die van jou.
Ik vind jouw mening fout
Precies. En om die twee woorden gaat het nou. "Ik vind" =/= "het is". Iedereen heeft een mening en in een discussie over meningen is er geen plaats voor stellingen zoals "je zit fout". Wel voor "ik vind dat niet" Want wat jij vindt hoeft de andere geen kloot te interesseren. Zeker niet als je zo stellig met "je zit fout" aankomt.

Het gaat hier om de mening van iemand anders over een website. Die is niet goed of fout, maar mogelijk wel anders dan die van jou. Je kunt met argumenten komen, maar wie zegt dat die argumenten enige invloed hebben op de mening van de ander? Jij vindt dat belangrijk, maar het interesseert anderen wellicht niets.
Dus je kunt niets bepalen, want je hebt nergens zeggenschap over. Je kunt iets vinden.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 29 juni 2023 13:31]

Een mening kan wel degelijk fout zijn. Als ik nu zeg dat de aarde plat is, dan is dat een foute mening.

De mening:
ik heb niets met reddit, absoluut nutteloos platform
Is dus ook fout, in de breedste zin van het woord.
Je verwardt stellingen en meningen. Wat je quote is iemand die reddit een absoluut nutteloos platform VINDT. Iets dat diegene zelf ook meerdere keren benadrukt heeft richting jou.

"de aarde is plat" is een stelling, geen mening.
En of iets objectief wel of niet zo is, hoeft niet relevant te zijn voor wat iemand vindt. Ze hebben jou het concept van meningen volgensmij nooit echt goed uitgelegd.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 29 juni 2023 14:17]

Hier heb je een link waar je uitleg kan vinden:

https://maken.wikiwijs.nl/163718#!page-6129278

Het gaat over het verschil tussen stelling en standpunt en objectief vs subjectief.
Dan kun je leren hoe je die dingen uit elkaar houd, want je maakt er een potje van. Gezien je reacties op mij en andere mensen twijfel ik echter of het je ook maar iets interesseert. Je lijkt vooral geïnteresseerd in dat iedereen over reddit moet vinden wat jij er van vind.
Alleen al het idee dat leeftijd van het platform en hoeveelheid inhoud (wat je elders aandraagt) ook maar iets van een garantie geeft voor kwaliteit is nog al twijfelachtig.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 29 juni 2023 14:26]

Kan je dat zelf ook even lezen? Ik quote daaruit:
Any opinion that covers personal preferences is always right (i.e., “I like chocolate ice cream”). Even if someone doesn’t agree, the opinion is still right for you. However, any opinion based on false evidence can be proven wrong, thus making them wrong opinions overall.
Mijn statement valt duidelijk in de categorie "I like chocolate icecream." Het is een subjectief statement. Gebaseerd op persoonlijke voorkeuren die verschillen van persoon tot persoon.

Als jij had gezegd reddit is een groot platform of reddit heeft veel tevreden gebruikers. Dan hadden geen probleem. Als ik had gezegd reddit heeft geen gebruikers of geen API dan had je kunnen zeggen dat ik fout zat. Want die laatste statements kunnen gemeten worden en dus objectief bepaald.
Echter de statements die ik deed zijn subjectief en niet objectief meetbaar.
mijn statement was "non falsifiable" zoals ze dat noemen.
Dat is echt je stokpaardje is het niet? Het was een enkele zin met "ik vind" of wel persoonlijke mening volgt. Meerdere mensen leggen je uit waarom dat stokpaardje niet werkt. Maar blijf graven.

'In my opinion, the earth is flat.' --> falsefiable
'I personally call the earths shape flat.' --> non falsifiable
Een ad hominem argument is natuurlijk niet nodig. Je wordt er gewoon op gewezen dat een stelling iets anders is dan een mening en dat je het woord absoluut compleet verkeerd geinterpreteerd hebt.
Het was geen "absolute uitspraak". Absoluut is in de zin van @bzuidgeest simpelweg een krachtterm, zoals "ontzettend" of "heel erg". Maar dat lijkt volledig langs je heen te gaan om de een of andere reden.
Daar kun je schijnbaar niet tegen, dus link je een bron als een gotcha, maar die bron is het ook oneens met wat jij hier verkondigt. Komt een beetje over alsof je gewoon boos bent dat mensen een negatieve mening over reddit hebben.
Iedere keer dat iemand aankaart dat objectieve feiten niet van invloed hoeven zijn op preferenties word je namelijk boos en stop je met discussiëren omdat je in een hoekje zit.

Meningen kunnen falsiable zijn als ze op foute informatie gebaseerd zijn, maar de mening van @bzuidgeest is gewoon een pure preferentie berust op geen enkele bron. Wat hier letterlijk gebeurt is dat hij zegt "ik vind chocola absoluut vies" en dat jij heel boos reageert met "NEE CHOCOLA IS LEKKER WANT KIJK AL MIJN ARGUMENTEN". Alleen is chocola reddit.

Dus als de definitie van een "sukkel" is dat iemand over het vermogen van begrijpend lezen beschikt, dan ben ik graag een sukkel. :)

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 29 juni 2023 16:09]

Toch wel komisch dat je zo overtuigd kan zijn van je gelijk en dan toch nog zo fout kan zitten.
Die kan ik zo terug kaatsen. Jij bent heilig overtuigd van je eigen gelijk, maar het "leesvoer" dat je aanlevert is het niet eens met je eens. Geen onderscheid maken tussen stellingen en meningen, dat is pas objectief fout.
Dit is verder mijn laatste reactie dus doe geen moeite om te reageren, ik lees het niet.
Dit is weer een perfect voorbeeld van je terugtrekken wanneer je geen goed antwoord hebt. Omdat je niet kunt toegeven schijnbaar. Je kunt mensen wel uitschelden, maar niet fatsoenlijk argumenteren.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 29 juni 2023 16:36]

Dit is verder mijn laatste reactie dus doe geen moeite om te reageren, ik lees het niet.
Ik kan 6 reacties vinden waarin je dat zegt en je gaat lekker stug door :)
Toch wel komisch dat je zo overtuigd kan zijn van je gelijk en dan toch nog zo fout kan zitten
Heb je wel eens van een spiegel gehoord? Ik zou er eens in kijken.
Als jij onderscheid wilt maken tussen meningen en stellingen
Zeker willen we dat, net als een groot deel van de wereld dat doet. Wij voelen ons niet beledigd door die observatie.
Ik ga zoals @youridv1 al zegt lekker bij de groep die jij sukkels noemt zitten.
Dat argument gaat nu nog op, maar als de gebruikers en/of mods weglopen is het een kwestie van tijd dat de kwaliteit en accuracy (door veroudering van die content) zorgt dat dat niet lang op gaat.
Zéker als we de strijd meewegen die er nu al voor zorgt dat stukken informatie minder of anders beschikbaar zijn.

Nu hebben mensen nog redelijk rigoreuze dingen geprobeerd, maar niets sluit uit dat disgruntled mensen stiekemer zorgen dat er content verdwijnt of misschien zelfs foutief gemaakt wordt.
Gewoon volledig dichtgooien dan toch. Ik heb altijd Apollo gebruikt en ben niet in "protest" maar ik ben wel gestopt met het gebruik van Reddit. Puur omdat de originele app batterij vreet en echt vol zit met reclame en recommandations zooi. (kun je tot op zekere hoogte uitzetten ik weet het) Maar de business zoals ook insta opereert vind ik echt verschrikkelijk, dat opdringen van content.

Eigenlijk vind ik het wel fijn, ik zit geen uren lang meer naar nikszeggende content te kijken.
Het zou voor mij inderdaad ook even afkicken zijn, maar ik kan maar niet wennen aan de Reddit-app. Toen Twitter besloot om Tweetbot te killen ben ik ook gestopt met het platform, en ik heb zo'n voorgevoel dat voor Reddit dit hetzelfde gaat zijn voor mij. Ik kijk eigenlijk nooit via mijn laptop op reddit, altijd mobiel. Als ze nu ook nog old.reddit zouden killen dan is het echt klaar.
Wanneer ik tussendoor op het werk Reddit open, valt het mij op hoe negatief het allemaal wel niet is. Mensen klagen over vanalles. Misschien valt het meer op omdat ik niet ingelogd ben, en dus meer "algemene" subreddits bekijk ipv de kleinere subreddits waarvan ik vroeger lid was.

En door dit type content te zien, haak ik snel af en denk ik: doe iets anders met u tijd. :)
Er zijn inderdaad steeds meer subreddits van jonge naïeve mensen die denken het idee te hebben de wereld te veranderen. Het probleem van zulke subreddits, en Reddit in het algemeen is dat dit polarisatie perfect in de hand werkt. Vroeger was het "ik houd van voetbal, ik ga naar de voetbal subreddit om over voetbal te praten". Nu is het "ik heb een slechte baan, ik ga naar r/antiwork om boos te worden op bedrijven". Die subreddits bestaan alleen om zoveel mogelijk soms gefabriceerde verhalen te vertellen over hoe slecht ze het wel niet hebben. Als je met een tegenargument komt, wordt je gemind, je reactie verwijderd of gebanned want dit is een antiwork subreddit. Iedereen die tegen ons is, is slecht.

Dit zie je ook met politiek, auto's, kinderen (ja serieus). De userbase is lachwekkend geworden en lijken niet te snappen dat ondanks dat ze heel groot zijn, ze nog steeds ruim in de minderheid zijn in het echte leven, puur en alleen omdat ze geen tegenspraak dulden in hun eigen comfortzone.

Op de Nederlandse subreddits zag ik in het voorjaar comments als "Ik ken niemand die VVD stemt, waarom zijn ze toch zo groot". Helemaal onderaan in de comments met heel veel downvotes vertelde iemand dat hij of zij op VVD had gestemd met daarbij ook argumenten waarom.

[Reactie gewijzigd door kevints op 29 juni 2023 11:41]

Mijn ervaring ook. Ikzelf woon in België en op deze subreddit was er een topic met honderden comments hoe mensen in godsnaam een hypotheek kunnen betalen, nauwelijks kunnen rondkomen zonder een huis of appartement te hebben en waarom kinderen grootbrengen in deze "fucked up" wereld (klimaatopwarming, politiek, oorlog) een slecht idee is. Tout court, geen kinderen maken.
Als je met een tegenargument komt, wordt je gemind, je reactie verwijderd of gebanned want dit is een antiwork subreddit. Iedereen die tegen ons is, is slecht
Iets dat ik me al jaren aan erger. Nee, Reddit is eigenlijk niet meer tof. :)
Het ganse downvote systeem is een enorm probleem bij Reddit. Zoals je zegt, het creert gewoon echo kamers. Zelf op subs waar je het niet verwacht...

Neem nu /r/golang als een voorbeeld. Je hebt mensen dat afkomen dat ze websites hosten op sqlite. Ik zegt, ok voor een kleine website maar een slecht idee voor professionel website/bedrijf, ondanks je mooie benchmarks want ik heb real world ervaring met zaken dat mislopen met sqlite. Downvote want dat past niet in de sub. Ok, maar hoe ga je argumenteren als je direct downvoted word.

Zegt je dat het error handling systeem te verbos is, downvote want "we zijn het beu dat mensen klagen" en de "Ik heb er geen probleem mee".

Een paar man heeft enorme macht met de initiële downvotes in het verwijderen van comments.

Nu met de zwart gaan was het dezelfde crap. Subs met 200K mensen, 1% stemde, van de 1% was 50+% dat de boel dicht wilde. Pop, 200.000 mensen dat geen access meer hadden met 1000+ stemmen. De vocale minority noem ik zeg want die mensen zijn vaak enorm actief zijn. En de polls voor sluiten waren ook rijp met issues.
Misschien wel interessant voor gebruikers van 3rd party apps naar 1 juli toe:

De app ReVanced die ontstond nadat YouTube Vanced werd verbannen door Google kreeg intussen ondersteuning voor andere apps naast YouTube. Intussen zijn er patches voor de Officiële Reddit app maar ook voor Synch for Reddit en Relay for Reddit. Bij de officiële app kan je zo advertenties weghalen en bij die laatste twee wordt de API gepatcht (ik snap het fijne er niet van) waardoor ze na 1 juli zullen blijven werken. Tot Reddit daar weer iets op vindt waarschijnlijk.

Ik kan me wel inbeelden dat de functionaliteit van de patch zal uitbreiden naar de toekomst toe.
Maar de vraag is of je wel actief wilt blijven op een platform dat zo met hun gebruikers omgaat. Voor mij is dat antwoord in ieder geval nee.
Ik betwijfel of een gemiddelde gebruiker echt mee bezig is. En wellicht gaan een paar gebruikers weg, ik denk dat dit ook weinig uitmaakt.

Wat wel uitmaakt is als je hard core gebruikers / moderators die werken voor nop afzeikt. We zien wel met Twitter wat er gebeurd als de moderatie wegvalt, je platform wordt overnacht veel minder waard.

Dat is ook het rare, ze hebben ze een debiel api plan wat geen geld gaat opleveren, sterker nog geld gaat kosten dankzij het ophouden van third party clients. En in plaats dat ze bijdraaien gaan ze ook nog eens hun moderators afzeiken? Dit is toch allemaal uitermate korte termijn visie enkel gericht op een snelle cash grab met een IPO. We mogen hopen dat de boel in elkaar stort en wellicht dat een nieuwe partij beter met Reddit omgaat.
Ik zag eerder deze week dat ik ineens op een heel rijtje subreddits was geabbonneerd waar ik mezelf zeker nooit op heb aangemeld. Volgens mij gaat daar meer fout dan alleen het protest.

Overigens is de hoogte van de kosten van de API volgens mij alleen maar de aanleiding geweest. Als je de berichten volgt, dan zie je dat de woede op dit moment vooral gaat om de onbeschofte manier waarop Reddit haar moderators (die gewoon vrijwilligers zijn) behandeld. En dat is in mijn ogen ook schokkend.

Ik ben nu overgestapt naar Lemmy. Het heeft (uiteraard) nog niet de hoeveelheid gebruikers en berichten die Reddit had, en dat was uiteraard wel waarom Reddit zo goed was, maar qua functionaliteit lijkt het er heel sterk op. Ik hoop dat ze daar ook de "critical mass" kunnen krijgen.
Christian Selig (v. Apollo) zou gewoon mensen daarnaar kunnen doorverwijzen en zijn app Lemmy-based maken + zijn Apollo Ultra subscription gebruiken om zelf een instance te draaien.

Ik snap dat hij het een beetje gehad heeft, maar dat zou de ultieme middelvinger zijn. (ik hoop ook ergens dat dit gebeurt zodat de 'free and open' social media eindelijk een voet in de deur krijgen en geen we met z'n allen wat minder de algoritmische speelbal zijn van een handvol psycho-CEO's)

[Reactie gewijzigd door jangineer op 29 juni 2023 09:30]

'free and open'
Is een utopie. Niks is gratis.
Dat is afhankelijk van je interpretatie van vrij en open. Dat kan ook zijn vrijheid van meningsuiting en open broncode / API. Daarmee kun je alsnog een betaald of advertentie ondersteund platform mee maken.
Ah ja zo had ik 'free' niet direct geïnterpreteerd.
Dat is het hele open source gebeuren ook, he.
Quote van de free software foundation:

"To understand the concept, you should think of "free" as in "free speech," not as in "free beer"."
inderdaad - free as in speech. Wil ik gerust voor betalen en/of (non-targeted) ads voor kijken.
Dat is waar - maar toch zijn er plenty apps/sites die met een beetje reclame wel kostendekkend zijn. Dat is heel wat anders dan een cashcow natuurlijk. Zodra hebzucht om de hoek komt kijken verdwijnt het fatsoen en (hopelijk) de gebruikers.

Een redelijk goed voorbeeld is Tweakers - die hebben begrepen dat reclame echt niet persoonlijk hoeft te zijn. Als het maar toepasselijk is in de context van het onderwerp. Dus worden er (als het goed is) geen gebruikersgegevens 'doorverkocht' en kunnen de kosten worden gedekt en zelfs winst is mogelijk.

Die
psycho-CEO's
zijn een probleem waar meer mee wordt geworsteld. Ze vertonen bijzonder narcistisch gedrag en hebben duidelijk niet het beste voor met hun klanten/gebruikers.
Die
psycho-CEO's
zijn een probleem waar meer mee wordt geworsteld. Ze vertonen bijzonder narcistisch gedrag en hebben duidelijk niet het beste voor met hun klanten/gebruikers.
Ik vind het naïef om te denken dat CEO's het beste met hun klanten voorhebben. Die denken aan zichzelf en de aandeelhouders. In die volgorde. En daar kan ik ze dan ook weer geen ongelijk in geven.
Tja - ik chargeerde natuurlijk - de gebruiker staat niet bovenaan. Het punt is dat een CEO inderdaad aan zichzelf moet denken en de aandeelhouders maar ook aan haar personeel en andere assets zoals bijv. gebruikers, klanten, adverteerders enz. Dat is nu juist het idee. Het een kan niet zonder de ander. Dat is nu juist zijn/haar taak: de aandeelhouder wil geld zien - maar zonder die gebruikers is dat snel afgelopen. De CEO dient daar een balans in te vinden.

Een narcist denkt alleen aan zichzelf en accepteert geen kritiek en is vaak niet een hele goede onderhandelaar.
En daar kan ik ze dan ook weer geen ongelijk in geven.
Juist in die positie moet je beseffen dat je met de gedachte: alleen aandeelhouders en jezelf zijn relevant en de rest kan stikken, je vrij snel geen verdiensten meer hebt. Een CEO die dat niet beseft is een slechte CEO.
Al 20+ jaar doe ik al bijna alles gratis (danwelniet bijna gratis) wat ik op het internet sleur (ook niet voor faam; doe alles onder weggooi namen). Bij alles verlies ik sowieso elk jaar geld tenzij ik een ander persoon kan vinden die voor de onderhoudskosten wil opdraaien (gebeurt wel eens). Maar ik vind het leuk om te doen, en ik ben niet de enige.
Daarom betaal ik ook voor Mastodon. De server-beheerder heeft onder andere een Patreon, en daar betaal ik aan. Free and open as in speech, not as in beer. En dezelfde beheerder heeft ook een Lemmy-instance, waar ik nu voorzichtig mijn eerste stappen in aan het zetten bent.
Een app ontwikkelen voor Lemmy is precies wat de ontwikkelaar van Sync aan het doen is, dus dat is alvast een goed teken.
Dan delete je de subreddit toch? "oh maar denk aan al die data die verloren gaat!" dus? Je kan niks bereiken als je niet oncomfortabel wilt zijn of oncomfortabele dingen wilt doen, en ik vind dit toch wel echt absurd dat ze zo hun gratis werklui behandelen.

Begon met een duur API, eindigt nu met dat je voor reddit admins niks meer bent dan stront onder de schoen.
Ze hebben al geprobeerd posts en subreddits te verwijderen; dan plaatst reddit een backup terug met puppet-mods.
Mods kunnen dat soort dingen niet verwijderen. Admins plaatsen dat gewoon terug.
Reddit geeft een luid en duidelijk signaal: Als je moderator bent, moet je braaf je taken uitvoeren en niet zo moeilijk doen. Doe je dat niet, dan wordt je vervangen. Jouw mening boeit ze niks.

Ik hoop dat moderators dit lezen en de conclusie trekken dat r/MaliciousCompliance de enige optie is. Laat ze maar branden.
Ik snap het punt niet dat je wilt maken.

Moderators zijn gewoon gebruikers. Als ze tegen de regels in gaan kunnen ze vertrekken. Niets bijzonders aan.

Een van de grootste problemen op Reddit is dat mods nu veels te veel macht denken te hebben. Het is een goed begin om ze op hun plek te zetten.
Gebruikers waar Reddit heel erg op leunt, meer dan ze waarschijnlijk zelf beseffen. Dat is mijn punt.
> "Deze community kan niet gesloten blijven voor haar [miljoenen] leden."

En waarom niet? Reddit is gewoon het platform, die communities zijn in se allemaal zelfsturend.
En waarom niet? Reddit is gewoon het platform, die communities zijn in se allemaal zelfsturend.
Voor mij wordt nu dus duideljik dat Reddit daar zelf anders over denkt.
En gelijk hebben ze, de moderators hebben inmiddels wel hun punt gemaakt als ze nu nog steeds op zwart staan.
Hebben ze hun punt wel gemaakt als reddit de vraag negeert en overrulet door reddits effectief te laten kapen? Ik zou het tegenovergestelde argumenteren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee