Het bakje van je patat of kibbeling gaat je geld kosten

Frituur patat cafetaria
Patat, frikandellen en andere snacks in bakjes van suikerriet en karton © RTV Drenthe / Steven Ophoff
Vanaf 1 juli geldt een verbod op wegwerpplastic. Dat betekent dat je bestelde kibbeling of patatje in een duurzaam bakje moet, of dat je moet betalen voor het plastic. Een ronde langs Chinees-Indische restaurants, cafetaria's en viskramen leert dat de meeste ondernemers nog even afwachten.
Blij zijn de meeste uitbaters alvast niet. "Waarom ligt de supermarkt nog wel vol plastic en mogen wij onze producten niet verpakken in plastic?"
Bij Lunchroom Cafetaria De Koedijk in Meppel maken ze zich vooralsnog geen zorgen. "Zeven jaar geleden zijn we hier begonnen. Toen hebben we meteen de overstap gemaakt van plastic naar suikerriet vanwege de duurzaamheid", vertelt mede-eigenaar Jalene Schiphorst.
Bekijk hier de video over de duurdere plastic bakjes:
Het bakje van je patat of kibbeling gaat je geld kosten

Suikerriet, papier en bamboe

De patat gaat in een bakje van suikerriet. De frikandellen in een bakje van papier. Het bestek is van bamboe. Het kan dus wél, wil ze zeggen.
Maar de bakjes zijn duurder om in te kopen dan die van plastic. "De verpakkingen zijn behoorlijk prijzig, dat is gewoon zo. Maar de regels zijn er en laten we daar positief instaan. Er zijn echt alternatieven."
Dat alternatief heeft Schiphorst nog niet gevonden voor de milkshakes. "Dit gaat een beetje tegen onze principes in, want we willen niet dat de klant de dupe wordt van de regels", doelt ze op een hogere verkoopprijs. "Maar we moeten een afvalbijdrage vragen." Onderaan de bon gaat het om 5 cent extra, afgezien van hoeveel milkshakes besteld worden.

Klanten met tupperware

De ondernemers die RTV Drenthe benaderde, zien het niet zitten dat klanten eigen patatbakjes, van bijvoorbeeld tupperware, meenemen van huis. De overheid dringt hier wel op aan.
"Dat gaan we niet doen, nee", bevestigt ook Schiphorst. "Het is ook een hele administratie als je bij moet houden als iedereen wat meeneemt. Want welke is nou van wie?"
Het zelf meenemen van bakjes stuit ook ProFri, de vereniging van professionele frituurders, tegen de borst. "Hierop zit natuurlijk niemand te wachten. We verwachten niet dat veel klanten het gaan doen. Door het wel te accepteren, voldoe je in elk geval aan de regelgeving, maar je hoeft het niet te promoten."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.