ROTTERDAM

Vuurwapens en drugshandel: ruim 14.000 kinderen in Rotterdam groeien op met crimineel familielid

Een arrestatie.
Een arrestatie. © Archieffoto
Meer dan 14.000 kinderen in de regio Rotterdam-Rijnmond wonen bij een familielid dat de afgelopen vijf jaar in verband is gebracht met zware criminaliteit. Het gaat dan om vuurwapengeweld, drugshandel, gijzeling of afpersing. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het aantal van ruim 14.000 staat gelijk aan 5,7 procent van alle kinderen in de regio. De cijfers hebben betrekking op 2020.
De onderzoekers keken ook naar andere criminele familieleden. Als ook verwanten worden meegeteld die in de buurt wonen dan hebben 55.000 kinderen in Rotterdam-Rijnmond banden met verdachten van zware misdrijven.
De meeste kinderen van criminele ouders wonen in Rotterdam, gevolgd door de gemeenten Nissewaard, Schiedam en Vlaardingen. De wijken Charlois, Delfshaven, Feijenoord en IJsselmonde springen er in Rotterdam bovenuit.
Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen die opgroeien met criminele familieleden zelf ook vaker worden verdacht van een misdrijf of geregistreerd staan bij Bureau Halt. Het percentage is drie keer zo hoog als bij jongeren die niet opgroeien in een crimineel milieu.
In de Rijnmond-regio hebben kinderen in Brielle en Westvoorne het minst te maken met criminaliteit in eigen kring.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl