Start van hoofdcontent

Stad

nl

Turkse Nederlanders demonstreren in West en op de Dam

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 maart 2017, 23.11 uur

Een groep Turkse Nederlanders heeft zich vanmiddag verzameld op diverse pleinen in West om te demonstreren vanwege de politieke rel tussen Nederland en Turkije.

De demonstranten verzamelden zich in de loop van de middag op het Mercatorplein en het Bos en Lommerplein. Vanaf laatstgenoemde plein liep een stoet van ongeveer tweehonderd mensen richting Plein 40-45. Aan het begin van de avond verplaatste de stoet zich vanuit West richting de Dam.

Rond 20.00 uur meldde de politie dat de demonstranten weer terugkeerden naar het Mercatorplein.

UPDATE 22.15 uur:
Getuigen melden dat er inmiddels op Plein 40 - 45 tientallen mensen staan. Ook daar wordt veel geclaxonneerd.

UPDATE 21.45 uur:
In diverse delen van West zijn demonstranten opnieuw de straat opgegaan. Claxonnerende auto's rijden door het stadsdeel. Rond het Bos en Lommerplein wordt ook melding gemaakt van vuurwerk dat wordt afgestoken. Getuigen melden dat er een ME-busje in het rond rijdt.

abc5media_video_3

UPDATE 20.00 uur:
De demonstratie op de Dam is voorbij. De demonstranten keren terug naar West, meldt een politiewoordvoerder.

UPDATE 19.15 uur:
Op de Dam heeft zich inmiddels een groep demonstranten verzameld. De groep is te zien via een webcam op de Dam. Volgens de politie lijkt het om dezelfde groep te gaan die eerder demonstreerde bij het Mercatorplein. Tot op heden zijn er geen aanhoudingen verricht. 

UPDATE 19.00 uur:
Op het Mercatorplein is de rust teruggekeerd. Wel zijn er in diverse delen van West demonstranten op de been. Ook is er een groep demonstranten onderweg richting de Dam.

UPDATE 18.15 uur:
Het is inmiddels weer rustig rondom het Bos en Lommerplein. Wel zijn bus 15 en 21 en tram 7, 13 en 14 verstoord door een demonstratie op het Mercatorplein.

Verstoring bus 15, 21, tram 7, 13 en 14 door een demonstratie op het Mercatorplein.

— GVB actuele reisinfo (@GVB_actueel) March 12, 2017

UPDATE 17.45 uur:
Het tram- en busverkeer in West is verstoord vanwege de demonstratie. Tram 7 en 14 rijden om vanwege de stoet op de Burgemeester de Vlugtlaan. De trams rijden om via Jan van Galenstraat en Burgemeester Roellstraat. Ook bus 15 en 21 ondervinden hinder en rijden om.

abc5media_video_2

UPDATE 16.00 uur:
Op het Bos en Lommerplein reden voornamelijk jongeren al toeterend rond met scooters, met de Turkse vlag achterop het voertuig. De demonstratie verloopt vredig. De politie is wel aanwezig, maar hoeft vooralsnog niet in te grijpen.

abc5media_video_1