Jumbo-Visma speelt ploegenspel perfect uit: Dylan van Baarle Nederlands kampioen
foto: Cor Vos
zondag 25 juni 2023 om 17:41

Jumbo-Visma speelt ploegenspel perfect uit: Dylan van Baarle Nederlands kampioen

Dylan van Baarle is de nieuwe Nederlandse kampioen op de weg. De hardrijder van Jumbo-Visma demarreerde in de finale op het juiste moment en ‘afstopper’ Olav Kooij bleek in de achtergrond de perfecte ploegmaat. Die laatste wist topfavoriet Mathieu van der Poel, die het nog wel probeerde, vakkundig te neutraliseren.

De strijd om het rood-wit-blauw werd vandaag afgesloten met het NK wielrennen voor elitemannen. In Zuid-Limburg was een parcours van 220,4 kilometer uitgezet, met onderweg meerdere korte beklimmingen. De finale van het NK zou losbarsten op een lokale ronde van 19 kilometer, die ongeveer 180 hoogtemeters telde. De omloop kende – met de Kollenberg (0,5 km aan 6,8%), de Stockselseweg (0,4 km aan 5,3 procent) en de klim op het Watersley Sports & Talent Park (600 meter aan 5,3%) – drie potentiële scherprechters. Op de laatste helling werd ook gefinisht.

De vroege vlucht met Gesink en Kooij – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma opent de koers met Kooij en Gesink
Het was na de start even wachten op de eerste serieuze aanval, maar na goed vijftien kilometer sprongen twee renners weg uit het peloton. Opvallend: Olav Kooij besloot zich in de openingsfase al met de debatten te bemoeien. De sprinter van Jumbo-Visma trok – samen met Jasper Haest van VolkerWessels Cycling Team – ten aanval. Deze twee coureurs wisten een vijftiental seconden uit te lopen, maar werden richting de Loorberg alweer bij de lurven gegrepen. Niet veel later gingen Kooij en Haest opnieuw in de aanval en dit keer hadden ze – met drie andere renners – meer succes.

Kooij en Haest kregen het gezelschap van Robert Gesink (Jumbo-Visma), Jochem Kerckhaert (BEAT Cycling Club) en Timo de Jong (VolkerWessels Cycling Team) en deze vijf aanvallers kregen wel de zegen van het peloton. De voorsprong liep zo al snel op richting de drie minuten. Jumbo-Visma wist zichzelf zo een ideale uitgangspositie te verschaffen richting de finale, met liefst twee (zeer sterke) renners in de kop van de koers. Alpecin-Deceuninck, de ploeg van topfavoriet Mathieu van der Poel, had daarentegen niemand mee. De formatie werd – met slechts vier deelnemers – dan ook al vrij snel in de verdediging gedrukt.

foto: Cor Vos

Alpecin-Deceuninck controleert in het peloton
Alpecin-Deceuninck besloot wel zijn verantwoordelijkheid te nemen in de achtervolging op de vijf koplopers, en dus was het aan Oscar Riesebeek, Mees Hendrix en Ramon Sinkeldam om het verschil binnen de perken te houden. De blauwhemden lieten het verschil in de eerste koershelft oplopen naar maximaal vier minuten, maar de voorsprong van de vijf vluchters werd daarna al vrij snel weer gehalveerd. Met nog negentig kilometer te gaan, was de voorsprong van Gesink, Kooij, Kerckhaert, De Jong en Haest gezakt naar de drie minuten. Er leek met andere woorden nog niks aan de hand voor Van der Poel.

Alleen: van een georganiseerde achtervolging was inmiddels geen sprake meer. Door de smalle wegen, de hoge snelheid en de verschillende heuveltjes was het peloton inmiddels uiteengeslagen in verschillende groepen. De demarrages volgde elkaar nu in rap tempo op. Zo was uittredend kampioen Pascal Eenkhoorn zeer bedrijvig en ook Mathieu van der Poel opende de aanval, maar het waren Ide Schelling, Bart Lemmen en Frank van den Broek die een succesvolle tegenaanval op poten wisten te zetten. Deze drie renners openden de jacht naar de overgebleven koplopers Gesink, Kooij, Kerckhaert en Haest.

foto: Cor Vos

Van der Poel probeert, maar raakt niet weg
En Van der Poel. Die zat als eenling een beetje gevangen in de ploegentactiek van Jumbo-Visma. De grote favoriet probeerde zich wel te ontdoen van zijn tegenstanders, maar zijn versnellingen werden vakkundig geneutraliseerd door de geel-zwarte mannen. Heel even leek Van der Poel ribbedebie na een indrukwekkende versnelling op een van de klimmetjes, maar MVDP kon zijn inspanning toch niet doortrekken en werd zo weer ingerekend door een achtervolgende groep, met daarin onder meer Eenkhoorn, Cees Bol, Dylan van Baarle en Gijs Leemreize.

Op de voorlaatste klim van het lokale circuit schoot de topfavoriet een nieuwe pijl en dit bleek de aanzet tot een succesvolle tegenaanval. Van der Poel werd geschaduwd door Marijn van den Berg en Dylan van Baarle, die niet meteen bereid waren om over te nemen, maar toch wisten deze drie renners het gat met de (inmiddels) zeven koplopers te dichten. Met nog goed 35 kilometer te gaan was de samensmelting een feit en zo trokken we met tien koplopers naar de laatste ronde van 19 kilometer: Van der Poel, Van Baarle, Van den Berg, Gesink, Kooij, Schelling, Lemmen, Frank van den Broek, Haest en Kerckhaert.

Van den Broek op weg naar sensationele zege?
Deze renners werkten aanvankelijk best goed samen en wisten zo hun voorsprong te vergroten op een achtervolgende groep, waar de renners vooral naar adem hapten. De koers lag even in een plooi, maar niet voor lang, want op goed twintig kilometer van de streep besloot Van der Poel nogmaals zijn duivels te ontbinden. De renner van Alpecin-Deceuninck slaagde er echter niet in om Van den Berg en Kooij uit het wiel te kletsen, en niet veel later kwamen ook de andere renners terug. Het was wachten op een nieuwe demarrage en die kwam uit de kuiten van… Frank van den Broek.

De 22-jarige van het continentale ABLOC, die woensdag al zesde werd op het NK tijdrijden, sloop op kousenvoeten weg en de achtervolgers waren niet bereid om voor elkaar de kastanjes uit het vuur te halen. Ook Van der Poel hield zich afzijdig, wellicht om zijn benen te sparen voor een laatste verschroeiende aanval. Van den Broek rook daarentegen zijn kans en wist in een mum van tijd twintig seconden uit te lopen op de achtervolgende groep. Was dit genoeg om uit de greep te blijven van de grote mannen? Het antwoord was nee, want op tien kilometer van de aankomst werd hij voorbijgesneld door een gele TGV.

foto: Cor Vos

Van Baarle op z’n Van Baarles, Van der Poel gevangen
Die gele TGV was Dylan van Baarle, die op z’n Van Baarles – op zeer sluwe wijze – wegreed uit het groepje met Van der Poel. Die laatste besloot niet te reageren en was zo op achtervolgen aangewezen. Van Baarle slingerde ondertussen de motor aan, ging op en over een moegestreden Van den Broek en de voorsprong van Baarle liep al snel op tot goed vijftien seconden. Van der Poel moest iets doen en dus probeerde hij met een ultieme versnelling nog naar Van Baarle te rijden. Van der Poel wist met een fikse versnelling zijn overgebleven concurrenten te lossen, maar hij kreeg er één renner niet af: Kooij.

De sprinter speelde vervolgens het ploegenspel perfect. Kooij nam namelijk niet over van Van der Poel, in de wetenschap dat Van Baarle vooruit reed. Dit bleek een beslissend moment in de koers: Van Baarle was namelijk gevlogen en soleerde in de laatste kilometers op indrukwekkende wijze naar zijn eerste Nederlandse titel. Van Baarle had uiteindelijk alle tijd om zijn titel te vieren. Kooij maakte het feestje van Jumbo-Visma niet veel later helemaal compleet door als tweede te finishen, Van der Poel druppelde als derde binnen.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
69 Reacties
Sorteer op:
25 juni 2023 18:23
Van der Poel met zijn krachten gesmeten. Van der Poel niet tactisch gereden. Van der Poel leert het nooit. Wat een onzin allemaal. In je eentje tegen een prima uitgevoerde tactiek zoals Jumbo vandaag koerste is gewoon niets te beginnen. Ook niet door Mathieu van der Poel. Ja, als de tegenstand niet oké is. Maar dat was het vandaag wel. Kooij, Van Baarle, Oomen, Gesink, noem ze maar op, waren prima bij de les en in orde. En laten we Merijn van den Berg niet vergeten. Die reed ook een super koers. En je weet gewoon dat er alleen gekoerst wordt op Van der Poel. Als die gaat wordt er gelijk gereageerd. Van Baarle gaat één keer en hij is weg omdat Mathieu niets deed.
Het is jammer dat er dan zoveel zijn die negatief zijn over Van der Poel. Wat heeft hij al niet gebracht dit jaar. Is dat allemaal al weer vergeten. Ook als hij Van Baarle wel had terug kunnen halen was Kooij er vandoor gegaan. Nee, Jumbo speelde het vanaf het begin super goed. Is ook weleens anders geweest. Voor mij is duidelijk dat Van der Poel prima in orde is voor de TOUR. Evenals Van Baarle. Want ook dat is een mooie winnaar. PROFICIAT ALLEMAAL!! Op naar de TOUR. Dan heeft Van der Poel ook een team bij zich, met een mannetje achter de hand die heet: Jasper Phillipsen
    25 juni 2023 18:35
    Exact dit, goed verwoord. Dat slappe gezeur soms hier, wordt er moe van en het is al zo warm ;-).
    25 juni 2023 18:36
    Prima reactie, niets aan toe te voegen
    25 juni 2023 23:54
    Helemaal eens
25 juni 2023 17:44
Wat een fraai NK.

Smullen van het begin tot het eind van de uitzending. En een klinkende naam erbij op het NK lijstje. Dat is wel eens anders geweest.
    25 juni 2023 18:55
    Inderdaad erg vermakelijk. Kijk, ik snap dat je het niet elk jaar in Zuid-Limburg kan houden, maar laten we aub niet weer 10 jaar wegblijven uit het mooiste stukje Nederland.
25 juni 2023 17:50
Hieruit blijkt wel weer hoe sterk Kooij is en veel meer dan een sprinter. Leuk dat Gesink ook prima in orde is
    25 juni 2023 18:10
    Sterk inderdaad, maar buiten de laatste 100 meter alleen maar in het wiel gezeten. Is wel een kleine kanttekening
    25 juni 2023 18:14
    Ik denk dat ze Kooij nog wel gaan missen, als hij naar een andere ploeg gaat vertrekken. Die kan zo mee in een klassementsploeg als knecht in de aanloop en troef in de finale.
    25 juni 2023 18:18
    @maenhout hij heeft bijgetekend
    25 juni 2023 18:21
    @Maenhout Kooij heeft bijgetekend bij Jumbo
    25 juni 2023 18:37
    roanbonhof, van Baarle reed vooruit, dus dit was het enige juiste.

    Ik hoop dat Kooij meer blijkt dan alleen een sprinter en ook finales gaat kleuren van een San Remo, Wevelgem of E3 in de toekomst. Jumbo - Visma heeft goud in handen met hem.

    Van Baarle wat mij betreft de grootste renner die de trui nog niet won, dus zij hem zeer gegund.
    25 juni 2023 19:21
    Wordt Kooi niet beboet wegens bumperkleven ?
    25 juni 2023 22:23
    I stand corrected. Mijn excuses, ik wist niet dat Kooij bijgetekend heeft. Ben er voor TJV dus wel blij mee.
25 juni 2023 18:44
Het commentaar van Dijkstra was weer als vanouds, 32 graden en er moest weer geschaatst worden. Laat hem voortaan alleen maar bij schaatswedstrijden commentaar geven. Want het gaat toch bij hem altijd over schaatsen.
25 juni 2023 18:20
Al die tactische wijsneuzen hier in de comments "vd poel teveel met krachten gesmeten" "zonder ploeg wint wint vd poel altijd", stop is met dat gezeur en geniet. Wat moet vd poel dan doen, rustig met 10 jumbo's naar de finish rijden? man man man
    26 juni 2023 07:41
    Achteraf is het altijd makkelijk praten.
    Hij zat gewoon opgesloten en ze hebben hem vakkundig gesloopt. Met name door de aanwezigheid van sprinter Kooij kon hij idd ook niet blijven zitten.
25 juni 2023 17:50
Mooie kampioen met van Baarle. Hopelijk een chique tenue bij Jumbo. En het was duidelijk een beetje te warm voor zoveel patat er op geven, VDP.
    25 juni 2023 17:57
    Het blauw is vaak te licht. De NK truitjes van Corendon/Alpecin waren mij altijd een doorn in het oog. Het blauw zoals de banen op het Britse nationale truitje is de correcte toon.
    25 juni 2023 17:57
    Echt belangrijk idd, de trui respecteren. Kan zo geïrriteerd raken als dat niet op waarde geschat wordt.

    (Overigens was de trui van Valter prima, dus komt vast goed)
    25 juni 2023 18:02
    Kijk even naar de foto bovenaan hier: https://www.wielerflits.nl/nieuws/nederlands-kampioen-pascal-eenkhoorn-voor-twee-jaar-naar-lotto-dstny/

    Goed genoeg toch?
    26 juni 2023 08:27
    Kampioenen tenue van vd Poel vond ik juist de allermooiste inclusief witte broek!!!
25 juni 2023 20:29
Gesink ook weer een dijk van een wedstrijd gereden. Wat een supergoede knecht is dat toch keer op keer.
25 juni 2023 17:53
Mooi overwinning van van Baarle, en mooi dat we de trui weer eens in de Tour gaan zien.

Maar man man man, wat is Kooij toch een ongekend fenomeen. Zo veel meer dan een sprinter, die kan alle Vlaamse klassiekers winnen. Vond het ook wel opvallend om te zien dat van Baarle en vd Poel helemaal wit uitgeslagen waren van het zweet maar dat je dat bij Kooij amper zag.
    25 juni 2023 21:55
    Ja sorry; niet dat ie slecht reed hoor, maar hoeveel echte inspanningen heeft ie gedaan? Ik kan er maar eentje bedenken
    26 juni 2023 08:29
    Was erg sterk ja. En dat gezever over inspanning doet daar niets aan af. Zijn er nog 50 die geen inspanning deden maar die konden vd Poel bergop niet volgen. Mannetje is ook gewoon pas 21!!!!
25 juni 2023 18:00
Kooij erg sterk ja. Ik vond het opmerkelijk dat hij vroeg in de aanval ging en dat was niet per ongeluk, want hij had het al eerder geprobeerd. Van Baarle zei echter dat dat niet de bedoeling was. Uiteindelijk bleek Kooij toch gelijk te krijgen. Knap ook dat hij Van der Poel kon volgen op de heuvels.

Props ook voor Van den Broek. Leuke renner voor Wanty of Lotto.
25 juni 2023 20:48
Van de broek de wattage bazooka. Leuke renner.hopelijk gaat hij een mooi contract krijgen en zich in de picture rijden volgend jaar.

Poeleke was bedrijvig maar iets onstuimig. Maar goed hij maakt altijd koers.
Jumbo perfect ploegenspel. In het verleden vaak mis gegaan nu deden ze het wel goed.
V Baarle, prachtige renner en mooie winnaar. Op naar de tour.
Universe Cycling Team heeft trouwens een schitterende outfit. Eerste keer dat ik ze zie rijden.
26 juni 2023 08:50
Je zou denken je hebt 4 ploeggenoten, waarom hebben die geen meter op kop gereden?
Zet die vier op kop, egaal tempo, je gaat me toch niet vertellen dat die vier niet gewoon een behoorlijke snelheid kunnen rijden voor 150km terwijl er nog een bak continentale renners energie over heeft om te demareren?
En dan klap je de laatste anderhalve ronde weg. In plaats van alleen maar inspanningen doen om terug te spinten naar groep 3 in de race.
Makkelijker gezegd dan gedaan, maar op deze manier ziet het er wel heel erg uit alsof je vantevoren niet eens met je ploeggenoten gesproken hebt.
    26 juni 2023 08:59
    De ploeggenoten van Van der Poel hebben wel op kop van het peloton gereden, maar zijn niet van het niveau Gesink. Oftewel waren al opgebrand voor de koers überhaupt begonnen was. Door de demarrages (oa van JV) in de achtervolging zat Van der Poel dan ook snel alleen.
25 juni 2023 17:46
MvdP vies harg gesandwiched, maar kon natuurlijk ook niet dvb 's aanval beantwoorden dan wel KOOIJ losrijden. Ik denk dat dat vooral ook met de klasse van die 2 te maken heeft.
    25 juni 2023 17:48
    Nee romans, dit heeft niet met de kwaliteit van die 2 te maken. Dit heeft met iedereen tegen MvdP rijden te maken. 1v1 klopt hij ze allemaal met 2 vingers in de neus
    25 juni 2023 17:57
    Wat nee? Gewoon ja.

    Opgefokte fanboytalk heeft ie ook niets aan. Ook toprenners worden vaak zat geklopt. En wie weet aankomende week opnieuw.

    Er zijn meer goede coureurs
    25 juni 2023 18:03
    Nee, MVDP weer eens met zijn krachten gesmeten, zoals wel vaker. Lijkt het maar niet te leren.

    Van Baarle niet alleen de sterkste vandaag, maar ook de slimste. Telkens als MVDP ging, reed DvB eigen tempo terug naar hem toe.
    25 juni 2023 18:23
    En zeggen ze bij TJV dat zij het zwaar hebben, terwijl zij soms 10 x zoveel.renners per ploeg meedoen
    25 juni 2023 18:34
    klasse Romans, hulde.

    Lohof... waarmee je zegt?
    25 juni 2023 21:52
    Lijkt ‘t maar niet te leren; dit jaar 2 monumenten gewonnen en wereldkampioen veldrijden, ga fietsen man.
    26 juni 2023 08:34
    Heeft wel een punt. Hij wint omdat hij vaak de allerleukste is. Tactisch alla v Baarle wint hij nooit.
    26 juni 2023 08:36
    Winnen omdat je de leukste bent? ;-)
    26 juni 2023 09:45
    Haha autocorrectie. Moet uiteraard allersterkste zijn!
25 juni 2023 17:49
Hij wint altijd zo mooi. Een grote naam in de trui, en in de Tour - goud!
    25 juni 2023 18:26
    Als ik MVP was nooit meer meedoen, daarom doet Mollema en Poels al jaren niet mee. En je mag zelf met minder dan 4 geen ploegleider je ondersteuning.
    25 juni 2023 20:03
    Moet MvdP ook voor JV gaan rijden.

    Nee serieus, van Baerle is een klepper in de trui - de sterke ploeg helpt idd. Maar hij wint op zijn manier, genieten dus
25 juni 2023 17:53
Heel goed gespeeld door Jumbo-Visma
25 juni 2023 18:06
Ja als je de grote favoriet bent dan moet je wel zoveel sterker zijn dan de rest om te winnen.
25 juni 2023 18:35
Van den Broek, Haest en Kerckhaert laten toch zien dat er tussen de NL conti's goede renners zitten. En ook een Lemmen, die vorig jaar zijn profcontract verdiende, bewijst dat.
25 juni 2023 18:38
Niets van gezien, maar een mooie winnaar! Vanavond laat nog even lekker terugkijken.
25 juni 2023 21:00
Van der Poel had overigens vier ploegmaten vandaag (zijn broer en Mees Hendrikx meegerekend). Als er eentje meegezeten had in de kopgroep was de wedstrijd wellicht anders verlopen.
25 juni 2023 23:14
Als MVDP wil winnen moet ie een contract tekenen bij jumbo. Ze hebben lang tactisch gefaald. Maar sinds de tourwinst van Vinegaard hebben ze bewezen dat ze dat ook onder de knie hebben. Van Baarle is wel zo slim om voor Jumbo te rijden om die laatste grote overwinningen aan het palmares toe te voegen. De beste Nederlandse renners moeten ook voor een NL ploeg rijden.
25 juni 2023 18:24
Leuk kampioenschap gezien. Ware afvalkoers. Haest, Van den Broek en Lemmens goed bezig! Kooij bevestigd maar weer eens en Gees heerlijk ouderwets sleurend in de hitte. Van den Berg opgeblazen door Mathieu, maar wat zou je willen dat VdPoel iets slimmer met zijn krachten omsprong. Nu was de tank aardig leeggetrokken door hemzelf en lijkt hij ook iets minder op hitte te reageren.
25 juni 2023 18:55
Denk dat vd Poel het van Baarle meer gunde dan Kooy. Heeft aangevoeld dat hij Kooy er niet van af kreeg omdat hij zelf ook niet meer super was. Anders zit hij direct op zijn wiel en laat hij hem niet eerst 20 seconden weg rijden voordat hij nog eens aanzet. Kooy hele koers een frisse blik al hoeft dat ook niet alles te zeggen. Slopende koers.
Volgens mij heeft de redactie in de titel "Van den Broek Nederlands kampioen" verkeerd geschreven.
25 juni 2023 18:17
MvdP was weer veel te mans, zoals gewoonlijk.
25 juni 2023 18:00
JV moest wel winnen anders hadden ze zwaar gefaald. Wel een mooie winnaar.

Reacties zijn gesloten.