Carlos Ghosn eist 1 miljard dollar schadevergoeding van Nissan

'Financiële- en reputatieschade'

Carlos Ghosn (ANP)

Het is alweer een tijdje stil rond de gevallen Nissan-topman Carlos Ghosn, maar de naar Libanon gevluchte oud-CEO laat nu weer eens van zich horen. Ghosn eist een fikse schadevergoeding van zijn voormalige werkgever, omdat hij naar eigen zeggen flink is benadeeld door hoe Nissan hem heeft behandeld.

Carlos Ghosn klaagt Nissan en aanverwante personen aan omdat ze hem in 2018 hebben afgezet en zijn arrestatie zouden hebben geregeld om vermeend financieel wangedrag. Ghosn eist meer dan 1 miljard dollar voor 'diepe schade' aan zijn financiën en reputatie. Ghosn claimt 588 miljoen dollar aan schadevergoeding en kosten. Daarnaast eist hij 500 miljoen dollar aan strafmaatregelen tegen Nissan en niet nader genoemde individuen die bij de zaak tegen hem betrokken zijn. De oud-topman die de Renault-Nissan-alliantie heeft opgezet, diende zijn claims in bij de openbare aanklager van het Hof van Cassatie in Libanon. Ghosn woont sinds zijn spectaculaire ontsnapping uit Japan eind 2019 in Libanon om zijn proces te ontvluchten.

De openbare aanklager van Libanon heeft een hoorzitting gepland voor september. Autoriteiten in Libanon kunnen hun Japanse tegenhangers om medewerking vragen om de beweringen van Ghosn te onderzoeken. Het is echter onduidelijk of het Japanse rechtssysteem, dat volgens Ghosn 'gemanipuleerd' is en 'de meest fundamentele principes van de mensheid schendt', bereid is om samen te werken met de autoriteiten in Libanon, dat zelf zijn burgers niet uitlevert.

Ghosn, die zowel de Franse, Braziliaanse als Libanese nationaliteit heeft, werd in 2018 door Japan gearresteerd op verdenking van fraude bij Nissan. Zo zou hij bedrijfsgeld voor privédoeleinden hebben gebruikt, wat hij nog altijd ontkent. Omdat hij meende in Japan geen eerlijk proces te krijgen ontsnapte hij eind 2019 via Turkije naar Libanon. Bij zijn vlucht zou hij zich hebben verstopt in een kist voor geluidsapparatuur.

PRIVATE LEASE Nissan

DirectLease
Nissan Juke DIG-T 114 Visia
€ 489
 
Nissan
Nissan Leaf 40kWh N-Connecta (5D/CVT)
€ 517
 
DirectLease
Nissan Qashqai DIG-T 140 Visia
€ 559
 
Nissan
Nissan Ariya 63kWh Engage (5D/CVT)
€ 715
 
Nissan
Nissan X-Trail e-Power 2WD Acenta (5D/CVT)
€ 879
 

Lezersreacties (50) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.