Buitenland

NYT: bewijs dat Rusland Kakhovka-stuwdam opblies

18-06-2023 09:57

Oekraine
Still: Youtube.

18 juni (Reuters) – Er zijn aanwijzingen dat de verwoesting deze maand van de enorme Kakhovka-dam in een door Rusland gecontroleerd deel van Oekraïne het gevolg was van een explosie die van binnenuit door Rusland werd veroorzaakt, aldus de New York Times.

De krant citeerde ingenieurs en explosievenexperts en zei vrijdag dat haar onderzoek bewijs had gevonden dat suggereert dat een explosieve lading in een doorgang door de betonnen basis van de dam tot ontploffing was gebracht, waardoor het bouwwerk op 6 juni werd vernietigd.

“Het bewijs suggereert duidelijk dat de dam werd lamgelegd door een explosie die werd veroorzaakt door de partij die de dam controleert: Rusland,” aldus de Times.

‘Zeer waarschijnlijk Russen’

Los daarvan zei een team van internationale juridische experts die de Oekraïense aanklagers bijstaan in hun onderzoek vrijdag in hun voorlopige bevindingen dat het “zeer waarschijnlijk” is dat de instorting in de Oekraïense regio Kherson is veroorzaakt door explosieven die door Russen zijn geplaatst.

Het Kremlin beschuldigt Kiev van het saboteren van de hydro-elektrische dam, die een reservoir ter grootte van het Grote Zoutmeer in de VS bevatte, om een belangrijke waterbron voor de Krim af te snijden en de aandacht af te leiden van een “wankelend” tegenoffensief tegen de Russische troepen.

Oekraïne beschuldigt Rusland van het opblazen van de dam uit het Sovjettijdperk, die sinds de eerste dagen van de Russische invasie in 2022 onder Russische controle is, waardoor een groot deel van het slagveld onder water komt te staan, landbouwgrond wordt verwoest en de watervoorziening voor burgers wordt afgesneden.

Reuters kon de beweringen over de oorzaak van de explosie niet onafhankelijk verifiëren.

Volledig onderzoek

The Times citeerde ingenieurs die zeiden dat alleen een volledig onderzoek van de dam nadat het water eruit is gelopen kan vaststellen wat de volgorde is van de gebeurtenissen die tot de vernietiging hebben geleid.

“Erosie van water dat door de poorten stroomt zou tot een mislukking kunnen hebben geleid als de dam slecht was ontworpen of het beton ondermaats was, maar ingenieurs noemden dat onwaarschijnlijk”, aldus de krant.