RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Yeşim Candan

Gemengde stellen: niet altijd een match

Toen de zwarte Mildred Jeter trouwde met de witte Richard Loving, moest haar man een jaar de gevangenis in. In hun geboortestaat Virginia was een interraciaal huwelijk nog verboden. Ook mochten Mildred en Richard als gemengd koppel niet in Virginia gaan wonen. Het echtpaar spande een rechtszaak aan. Met succes: op 12 juni 1967 werd het verbod op interraciale huwelijken in de hele VS opgeheven. Sindsdien wordt elk jaar op 12 juni Loving Day gevierd, vernoemd naar het echtpaar Loving, de eerste voorvechters van het gemengde huwelijk in de VS.

Vandaag de dag zijn gemengde huwelijken gelukkig steeds gewoner. Dat zie je terug in het straatbeeld en ook op de tv. Als gemengde relaties een graadmeter zijn voor de integratie, dan is die in Nederland geslaagd. Van alle getrouwde Surinaamse Nederlanders heeft bijna de helft een Nederlandse partner. Vijftien jaar geleden was dat nog één op de drie. Prachtige kinderen (de mooiste, vind ik) komen uit deze relaties voort. In steden als Rotterdam en Amsterdam zie je aan de lopende band gemengde gezinnen.

Als bicultureel koppel kom je elkaar tegen in de opvoeding.

Niet alle culturen lijken even makkelijk te mengen. Bij mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond blijft trouwen binnen de eigen groep de norm. Dat is makkelijker, lijkt de gedachte daarachter. Ik geloof ook dat het uitmaakt welke culturele groepen zich met elkaar vermengen. Waar westerse culturen samenkomen, die veel gemeen hebben, zijn de onderlinge verschillen te overzien. Een Duitser met een Nederlander, een Engelsman met een Nederlander, of een Noor. Toch neemt ook het aantal gemengde huwelijken onder Marokkaanse en Turkse Nederlanders toe, blijkt uit cijfers van het CBS uit 2017.

Zelf heb ik ook een gemengd huwelijk gehad: ik was getrouwd met een Nederlandse man. In het begin merkte ik nog niet zo veel van onze onderlinge culturele verschillen. Tot we kinderen kregen. Als bicultureel koppel kom je elkaar tegen in de opvoeding. Hoe 'Nederlands' ik in sommige dingen ook kan zijn, ik ben toch echt een Turkse moeder. Zo hoeft bij mij niemand vooraf een plekje aan tafel te reserveren; mijn huis is een zoete inval en iedere dag is het een verrassing wie er wel of niet mee komt eten. Regelmatig hadden mijn ex-man en ik hierover discussie.

Iedereen kan verliefd worden op iemand uit een andere cultuur.

Aan de andere kant denkt mijn beste Nederlandse vriendin precies zo over normen en waarden als ik. En de Rotterdamse kakfamilies waar ik als tienermeisje vaak kwam, hanteerden dezelfde normen en waarden als mijn Turkse gastarbeidersfamilie thuis. Ook bij mijn vriendinnetjes van goeden huize mochten geen vriendjes blijven logeren. Dus uiteindelijk hebben oud-geld-families in Nederland dezelfde normen en waarden als Turkse families.

'Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen', luidt het aloude gezegde. Daarmee werd gedoeld op een katholiek en een protestant, samen in één bed: dat kon nooit goed gaan. Later kon het ook slaan op relaties tussen bijvoorbeeld christenen en moslims. Maar gelovig of niet-gelovig, iedereen kan verliefd worden op iemand uit een andere cultuur. Problemen ervaar je vaak pas zodra er kinderen komen.

Yeşim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.