RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Poep innemen tegen ziekten: 'Darmflora heeft effect op je hele lichaam'

Arts-microbioloog Liz Terveer Beeld © Editie NL

Een pil met poep: aantrekkelijk klinkt het niet, maar een zogeheten 'crapsule' zou volgens een Britse onderzoeker kunnen helpen bij het bestrijden van verschillende ziektes. Hij pleit dan ook voor meer aandacht voor een behandeling met poep. In Nederland wordt er al ontlasting toegediend als behandeling voor één specifieke infectie. "Je darmflora heeft veel effect op processen in je lichaam, ook buiten de darmen."

Een poeptransplantatie zou volgens onderzoeker James Kinross bijvoorbeeld kunnen helpen bij ziektes als alzheimer, darmaandoeningen en reuma. Het lijstje is zelfs nog veel langer. Momenteel wordt de werkzaamheid nog onderzocht, maar er is hier en daar al succes geboekt.

Gorilla's

Ook in Nederland wordt er onderzoek gedaan naar poep als middel in de geneeskunde. Remco Kort van dierentuin Artis heeft bijvoorbeeld gorilla's onderzocht die hun eigen poep eten. "Een gorilla zat aan de antibiotica, maar dat ging niet goed en het dier bleef op een laag gewicht."

Grote
Lees ook:
Grote boodschap: je ontlasting is de spiegel van je gezondheid

Kort gaat verder: "Ze hebben toen poep van een andere gorilla toegediend. Dat moest een beetje gemixt worden. Daarna is de gorilla snel hersteld."

Behandeling met poep

In Nederland krijgen mensen ook al poep toegediend. Dat gebeurt nog bij slechts één aandoening, genaamd de C.Difficile-infectie. Dat is een infectie die kan zorgen voor onder meer diarree. Die wordt veroorzaakt doordat mensen veel antibiotica gebruiken die de darmflora uitroeien. "Bij de C.Diff-infectie is een poeptransplantatie bewezen effectief", vertelt Liz Terveer, arts-microbioloog bij het LUMC.

In onze poep zit namelijk een gezonde darmflora. "Denk aan gezonde bacteriën, parasieten en schimmels die samenwerken als een heel ecosysteem. Dat ecosysteem kan ondersteunen bij belangrijke processen in het lichaam."

Parkinson

Volgens de Britse onderzoeker Kinross zou een poeptransplantatie ook heilzaam kunnen zijn bij bepaalde hersenaandoeningen. Terveer verklaart: "Er is veel interactie tussen je brein en je darmen." Op dit moment vindt er onderzoek plaats naar het verband tussen darmflora en de ziekte van Parkinson. "Je darmflora heeft veel effect op processen in je lichaam, ook buiten de darmen. Darmflora kan dus ook een positief effect hebben op de hersenen."

1
Lees ook:
1 op de 5 laat ontlasting checken in onderzoek naar darmkanker

De arts-microbioloog gaat verder: "We zien bij mensen met bepaalde hersenziekten vaak een verstoorde darmflora, maar we weten niet of die wordt veroorzaakt door de ziekte." Het kan natuurlijk ook andersom zijn, dat de ziekte voortkomt uit een verstoorde darmflora. "Dan is de vraag: kunnen we het nog behandelen?"

Poep via een sonde

Mocht dat het geval zijn, dan gaat zo'n poeptransplantatie nog niet met een pil. "We dienen de poep toe met een sonde. Die gaat via de neus en door de maag naar het eerste deel van de dunne darm." Dat de ontlasting heelhuids in de darmen terechtkomt, is essentieel. "De maag doodt het grootste deel van de bacteriën die juist in de darmen terecht moeten komen."

Kan dat dan niet met een capsule? Nou, een pil neem je vaak oraal in en daarna komt die terecht in je maag. Daarom moet de capsule zo gemaakt zijn dat die heel blijft tot in je darmen. En dat vraagt om nog wat ontwikkeling.

En er is nog een obstakel waardoor de poeppil nog even op zich laat wachten. "Een pil wordt wat meer bewerkt. Sommige stoffen overleven dat niet", vertelt Terveer.

Donoren screenen

Wat verder van groot belang is, is dat de donor die de poep afgeeft goed gescreend wordt. Er mogen natuurlijk geen schadelijke stoffen inzitten. "Het is belangrijk dat de screening via een gerenommeerde fecesbank gebeurt, anders kan het gevaarlijk zijn."

Honderden
Lees ook:
Honderden zakjes poep ingeleverd bij DierenPark Amersfoort