Vitamine B12 speelt een belangrijke functie in je lichaam. Deze vitamine helpt onder andere bij de vorming van rode bloedcellen en draagt bij aan een normale werking van je immuunsysteem. Waar zit vitamine B12 in? Welke voeding is een goede bron van deze vitamine?

Waarom is vitamine B12 zo belangrijk?

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd en zorgt er onder andere voor dat je lichaam rode bloedcellen aanmaakt. En dat is belangrijk, omdat die rode bloedcellen nodig zijn om zuurstof te vervoeren. Een vitamine B12 tekort zorgt voor vervelende symptomen, zoals duizeligheid, problemen met evenwicht houden en vergeetachtigheid.

Het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid geeft aan dat de Referentie Inname (RI) voor vitamine B12 2,8 microgram per dag is. Dit is de hoeveelheid vitamine B12 die je als volwassene gemiddeld per dag nodig hebt. Deze hoeveelheid is voor vrouwen en mannen hetzelfde. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, is het advies 3,3 of 3,8 microgram vitamine B12 per dag.

Deze voeding bevat veel vitamine B12

Hoe haal je nu voldoende vitamine B12 uit je voeding? Vitamine B12 zit vrijwel alleen in dierlijke producten, zoal melk, yoghurt, kwark, vlees, vis en eieren. In 75 gram rundvlees zit bijvoorbeeld 1,6 microgram vitamine B12. Dit is ongeveer tweederde van wat je gemiddeld dagelijks nodig hebt. In varkensvlees zit ook vitamine B12, maar wel wat minder. Een lapje varkensvlees van 75 gram bevat 0,3 microgram vitamine B12.

Ook een stukje zalm is een goede bron van vitamine B12. Volgens het Voedingscentrum bevat 100 gram zalm 4 microgram vitamine B12, dat is meer dat je dagelijks nodig hebt.

Groente, fruit en noten bevatten veel andere goede voedingsstoffen en vitaminen, maar geen vitamine B12. Voor veganisten en vegetariërs is het daarom een stuk lastiger om voldoende van deze vitamine uit hun voeding te halen.

Vitamine B12 supplementen

Als je weinig of geen dierlijke producten eet, kan het nuttig zijn om vitamine B12 supplementen te slikken. Vitamine B12 supplementen kunnen je helpen om een tekort te voorkomen. Als is te veel vitamine B12 slikken ook weer geen goed idee.

Volg jij Runner's World al op Instagram en Facebook?