Is het nog van deze tijd dat huishoudelijke hulp Nederlands moet spreken? Dit is de uitslag van de Stelling van de dag

Een cliënt ontvangt huishoudelijke ondersteuning.

Een cliënt ontvangt huishoudelijke ondersteuning. Foto: Archief DVHN

De regio Gooi en Vechtstreek begint een proef met huishoudhulpen die het Nederlands niet machtig zijn. Doel is de krappe beschikbaarheid van huishoudelijke hulpen op te lossen. Is het nog van deze tijd dat huishoudelijke hulp Nederlands moet spreken?

Ja, vindt 76 procent van de stemmers. ,,De hulpbehoevende mensen kunnen meestal alleen Nederlands. Er moet toch communicatie mogelijk zijn in je eigen taal’’, zegt een tegenstander van de stelling.

,,Onzin!’’, schrijft een tegenstander met ervaring als huishoudhulp. ,,Vaak zijn het oudere mensen waar we hulp komen bieden in de huishouding, en die kunnen echt geen andere taal. Ik ben werkzaam in de gemeente Emmen en alle mensen waar ik kom spreken alleen maar Drents, dus lijkt het me niet zo top dat er iemand komt die geen Nederlands kan.’’

Een minderheid (24 procent) denkt dat de proef toch uitkomst kan bieden. Bijvoorbeeld door ouderen die Engels spreken aan buitenlandse hulp te koppelen. ,,Of werk met een vertaalapp, dat kan prima’’, schrijft een voorstander van de stelling. ,,Als je elkaar maar kan begrijpen’’, voegt een ander toe.