RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Hatsj-woef! Ook jouw hond (of kat) kan last hebben van hooikoorts

Beeld ter illustratie Beeld © Getty Images

Het hooikoortsseizoen is in volle gang. Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Je hond of kat kan namelijk ook last krijgen van een snotneus en tranende ogen. Wat kun je doen als je huisdier hooikoortsklachten vertoont?

Dieren met hooikoorts komen regelmatig voorbij in de praktijk, vertelt dierenarts Kristel de Munnik van AniCura Ermelo. "Het komt veel voor, maar mensen denken er niet zo snel aan", zegt ze tegen Editie NL. "Ze vertellen het ook een beetje grappend als ze langskomen: 'Het lijkt wel alsof-ie last heeft van hooikoorts.' Dat blijkt ook vaak zo te zijn."

Hooikoortsseizoen
Lees ook:
Hooikoortsseizoen dit jaar mogelijk nog heftiger: 'Iedereen kan last krijgen'

Hoewel mensen het wat grappend vertellen, noemt De Munnik het wel 'erg vervelend' voor de dieren. "De klachten zijn vergelijkbaar met die van mensen. Dieren hebben er ook best wel last van."

Zelfde soort immuunsysteem

Dat ook huisdieren hooikoorts kunnen krijgen lijkt wellicht gek, maar dat is het eigenlijk niet. "Het immuunsysteem van alle zoogdieren steekt een beetje hetzelfde in elkaar", vertelt dierenarts Marnix Lamberts van EDZ Amsterdam. En wij mensen zijn natuurlijk zoogdieren, net als katten en honden.

Lamberts voegt toe: "Elk wezen dat een ademhalingsstelsel als het onze heeft, kan hooikoorts krijgen."

Honden de pineut

Maar vooral honden zijn de pineut, zegt De Munnik. Die kunnen dus dezelfde klachten als mensen hebben, zoals rode traanogen en een loopneus. "Maar ze hebben ook vaak last van jeuk."

Volgens De Munnik zijn het klachten die snel opvallen. Het is het beste om de dierenarts op te bellen om zo snel mogelijk een afspraak te maken. "De behandeling hangt af van wat de klachten zijn en hoe erg ze zijn", legt De Munnik uit. "Soms zijn oogdruppels voldoende, soms zijn er jeukremmers nodig."

6
Lees ook:
6 tips om je huis zo veel mogelijk hooikoortsvrij te maken

Af en toe, als de klachten terugkeren, kan de dierenarts ook besluiten om een langer traject te starten. "Dan kan er medicatie op maat worden gemaakt." In heel ernstige gevallen wordt zelfs de ontstekingsremmer prednison voorgeschreven, maar dat gebeurt niet vaak. "Gelukkig zijn er nieuwe medicijnen op de markt die niet zulke heftige bijwerkingen hebben."

Klachten verlichten

Mocht je vermoeden dat je hond hooikoorts heeft en wil je, in afwachting van een afspraak bij de dierenarts, de klachten wat verlichten? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen. "Vaak lopen ze buiten, dus het helpt wel om na de wandeling de pootjes af te spoelen." Zo spoel je de pollen eraf en wrijft de hond die niet in zijn gezicht.

Tot slot: "Tegen de jeuk kun je je hond een lekker koel bad geven of een anti-jeukshampoo gebruiken, maar gebruik die niet meer dan twee keer per week."