Nieuws

Deze jongen slaat buschauffeur in elkaar omdat hij geen geld heeft

Politie verricht aanhouding
Politie verricht aanhouding © RTV Oost/Wouter de Wilde
De politie zoekt een jongeman die op 19 maart een buschauffeur flink toetakelde in de wijk Holtenbroek in Zwolle. Hij kon de reis die hij wilde maken niet betalen en mishandelde de chauffeur. Die zakte in elkaar. Een collega-chauffeur zette zijn bus aan de kant en waarschuwde de hulpdiensten.
De dader heeft de chauffeur volgens politiewoordvoerder Sven Strijbosch meerdere keren ‘echt hard’ geraakt tegen de rechterkant van zijn gezicht. “Je ziet ook op de beelden dat de chauffeur daarna in elkaar zakt. Hij had uiteindelijk een flinke zwelling naast zijn rechteroog. Ook had hij bloed in zijn oor.”

'Dit tolereren we niet'

Het gedrag van de man is ‘volstrekt onacceptabel’, zegt Strijbosch. “Hij heeft onvoldoende saldo op zijn ov-chipkaart, met zijn bankpas kan hij ook niet pinnen. Dan is het volledig terecht dat de buschauffeur zegt dat hij niet mee mag. Daarna roept de jongen de meest vreselijke scheldwoorden, zet-ie zijn capuchon op en begint hij erop los te slaan. Agressie of geweld in welk vorm dan ook tolereren wij niet. Buschauffeurs moeten zonder te worden gehinderd gewoon hun werk kunnen doen. Deze jongen toont geen enkel respect.”
De chauffeur rijdt inmiddels weer op de bus. Strijbosch: “Gelukkig gaat het inmiddels weer beter met hem. Maar deze mishandeling heeft wel heel veel indruk op hem gemaakt.”
De politie riep de agressor deze week via sociale media op zich te melden. Dat deed hij niet, zodat hij nu herkenbaar wordt getoond.

Geweld verontrust justitie

Het Openbaar Ministerie ziet het aantal geweldsincidenten tegen mensen met een publieke taak toenemen. Persofficier Menno Hoekstra noemt de cijfers verontrustend. “Vaak gaat het om verbale agressie zoals belediging, bedreiging of het niet opvolgen van een bevel. Maar in ongeveer een derde van de zaken gaat het om fysiek geweld”, zegt Hoekstra.
“We proberen zoveel mogelijk lik-op-stukbeleid toe te passen door zaken snel af te handelen. En in dit soort zaken kunnen we dus hogere straffen eisen dan in reguliere zaken. Denk aan stevige taakstraffen of zelfs voorwaardelijke gevangenisstraffen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.