Buitenland

Lavrov: ‘Westen steunt genocide in Oekraïne’

30-05-2023 15:58

Oekraïne
(AP Photo/Efrem Lukatsky)

30 mei (Reuters) – De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft dinsdag gezegd dat het Westen “genocide steunt” in Oekraïne door zijn steun aan het vredesplan van president Volodymyr Zelensky, dat volgens hem “alles wat Russisch is” in Oost-Oekraïne en op de Krim zou vernietigen.

Lavrov, die sprak tijdens een reis naar Afrika, gaf geen bewijzen voor zijn bewering.

Rusland beschuldigt het Westen er al lang van dat het geen oog heeft voor wat het zegt over de Oekraïense vervolging van Russischtaligen in de oostelijke Donbas-regio en elders.

“De conclusie is heel eenvoudig – het Westen steunt rechtstreeks genocide,” zei Lavrov tijdens een persconferentie met zijn Burundese ambtgenoot.

Het vredesplan van Zelensky voorziet in de terugtrekking van Russische troepen van al het Oekraïense grondgebied, inclusief het schiereiland de Krim, dat Moskou in 2014 met geweld heeft geannexeerd.

‘Terroristische aanvallen’

Op de dag dat Rusland Oekraïne beschuldigde van de grootste drone-aanval ooit op Moskou, zei Lavrov dat het Westen Kiev rechtstreeks helpt bij het uitvoeren van dergelijke “terroristische” aanvallen door het te voorzien van wapens en militaire uitrusting.

“De verklaring van het Westen dat de wapens die het levert aan Oekraïne niet tegen het grondgebied van de Russische Federatie mogen worden gebruikt, is gewoon weer een leugen,” zei hij.

Lavrov had het ook gemunt op opmerkingen van de Amerikaanse senator Lindsey Graham, die hij zo zou kunnen opvatten dat hij het doden van Russen aanmoedigt.

Bewerkte video

In een bewerkte video die het kantoor van Zelensky afgelopen vrijdag heeft vrijgegeven, is te zien hoe Graham tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president in Kiev zegt dat “de Russen sterven” en vervolgens zegt dat de steun van de VS “het beste geld is dat we ooit hebben uitgegeven”.

Nadat Rusland de opmerkingen had bekritiseerd, gaf Oekraïne zondag een volledige video van de ontmoeting vrij waaruit bleek dat de twee opmerkingen niet rechtstreeks met elkaar in verband stonden.

Graham zei dat hij gewoon de geest van de Oekraïners had geprezen bij hun verzet tegen een Russische invasie met hulp van Washington.

 

OekraïneEen Oekraïense soldaat bedekt zijn oren terwijl hij een mortier afvuurt op Russische stellingen aan de frontlinie bij Bakhmut, regio Donetsk, Oekraïne, maandag 29 mei 2023. (AP Photo/Efrem Lukatsky)