Translate

maandag 29 mei 2023

Leipzig Zoo doodt zebra om leeuwen te voeden: Ik zie het probleem niet u wel? Is er verschil tussen een dode zebra voeren of een stuk van een koe?



Dierentuin van Leipzig in Duitsland krijgt te maken met terugslag na een controversiële beslissing om een zebrahengst te doden en hem aan de leeuwen te voeren. Het incident, dat in maart plaatsvond voor bezoekers, heeft een debat aangewakkerd over dierentuinpraktijken en dierenwelzijn.

Jörg Junhold, directeur van de dierentuin van Leipzig, verklaarde dat de dierentuin voorafgaand aan het doden van het dier een jaar lang had geprobeerd de 15-jarige zebra genaamd Franz te verplaatsen. Hij zei echter dat hun inspanningen niet succesvol waren vanwege onvoldoende ruimte in andere faciliteiten.

"De laatste optie in deze gevallen - doden voor het voeren aan roofdieren - is de gevestigde praktijk," zei Junhold. Arne Lawrenz, directeur van de dierentuin van Wuppertal, rechtvaardigde dit soort doden door te stellen dat het ook gebeurt wanneer er een risico is op conflicten binnen een kudde.

In 2014 kreeg de dierentuin van Kopenhagen in Denemarken kritiek voor het slachten van een jonge giraffe genaamd Marius. Ondanks de verontwaardiging classificeerden sommige experts de aanpak van de dierentuin als moedig en correct.

Dierenrechtenorganisatie PETA bekritiseert de praktijk, met het argument dat het laat zien hoe weinig respect dierentuinen hebben voor hun dieren.

Beroemde leeuwenverzorger 

De plotselinge transfer van een beroemde dierenverzorger
heeft de controverse rond de dierentuin van Leipzig verder aangewakkerd. Leeuwenhouder Jörg Gräser, een publiekslieveling, werd een begrip in Duitsland door zijn optredens in een tv-docu-soap. Gräser groeide al snel uit tot een cultfiguur en icoon voor dierentuinliefhebbers.

Een paar weken geleden verdween de geliefde dierenverzorger echter onverwacht uit het publieke oog. De reden voor de transfer van Gräser blijft geheim, wat leidt tot speculatie en bezorgdheid bij zijn talrijke fans en het grote publiek.

Deze extra laag van controverse draagt bij aan het lopende debat over dierenwelzijnspraktijken in de dierentuin van Leipzig, waarbij de behandeling van zowel dieren- als personeelszaken verder in twijfel wordt getrokken. De dierentuin, die al onder de loep werd genomen vanwege zijn beslissing om zebra Franz te doden en hem aan leeuwen te voeren, wordt nu geconfronteerd met extra publieke druk om transparantie te bieden in zijn activiteiten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten