Wit-Russische president Loekasjenko 'in kritieke toestand naar ziekenhuis' na bezoek aan Poetin

Loekasjenko zou met spoed naar het ziekenhuis gebracht zijn.

Loekasjenko zou met spoed naar het ziekenhuis gebracht zijn. Foto: ANP/AFP

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko is na zijn ontmoeting met Vladimir Poetin met spoed naar een ziekenhuis in Moskou gebracht. Dat laat een Wit-Russische oppositieleider weten via Telegram.

Volgens Valery Tsepkalo, presidentskandidaat voor Wit-Rusland in 2020, zou de 68-jarige Loekasjenko in kritieke toestand in het Centraal Klinisch Ziekenhuis van Moskou liggen. Hij benadrukte wel dat die informatie nog niet bevestigd was.

Het Telegram-bericht luidde als volgt: „Volgens de informatie die we hebben, die aanvullende bevestiging behoeft, is Loekasjenko na een ontmoeting met Poetin achter gesloten deuren met spoed naar het Centraal Klinisch Ziekenhuis van Moskou gebracht waar hij momenteel verblijft.” Hij gaf aan dat de artsen zijn toestand „kritiek” noemen en dat hij niet in staat is om terug te reizen naar Wit-Rusland.

Tsepkalo schreef op Twitter ook dat vooraanstaande specialisten opgetrommeld zijn, die onder meer „bloedzuiveringsprocedures” uitgevoerd hebben.„De georkestreerde pogingen om de Wit-Russische dictator te redden zijn bedoeld om speculatie weg te nemen over de vermeende betrokkenheid van het Kremlin bij zijn vergiftiging.”

In een latere post zegt Tsepkalo dat het Kremlin aan een doofpotoperatie is begonnen door informatie te verspreiden over een gepland medisch onderzoek van Loekasjenko. „Om zijn dringende ziekenhuisopname te maskeren werd zijn vliegtuig naar Minsk gestuurd zonder hem. (...) Het is duidelijk dat het Kremlin bang is voor speculaties over zijn betrokkenheid bij zijn verslechterende gezondheid. De beste artsen uit heel Moskou werden verzameld, en de speciale diensten vertelden hen botweg: ’Als hij sterft, gaan we allemaal met hem ten onder’.”

Eerdere geruchten

Er deden al langer geruchten over de gezondheid van Loekasjenko de ronde nadat hij gezien was op het Rode Plein in Moskou op 9 mei ter ere van de ’Dag van de Overwinning’. Hij zou er moe hebben uitgezien, kreeg een lift naar de plaats waar bloemen werden gelegd terwijl al de rest ernaartoe wandelde en hij was niet aanwezig tijdens het staatsdiner met Poetin.

Loekasjenko, die Wit-Rusland sinds 1994 leidt, wees de geruchten resoluut van de hand en vertelde ambtenaren in een video die door de staatszender Pul Pervovo werd uitgezonden: „Ik ga niet dood jongens.”

Loekasjenko heeft zich nauw aangesloten bij het Kremlin en heeft de Russische president Poetin steun aangeboden voor de lopende oorlog in Oekraïne. Maar volgens de in Londen gevestigde internationale denktank Chatham House steunt de meerderheid van de Wit-Russen de oorlog niet.

Slechts 18 procent van de bevraagden in een enquête van maart zei dat ze de oorlog zeker steunen en 15 procent verklaarde Rusland enigszins te steunen in de oorlog. Daarentegen zei 30 procent de oorlog absoluut niet te steunen en 14 procent meestal niet, terwijl de rest zei het niet zeker te weten.