Ja, mensen willen nog steeds gehaktballen. Maar wethouder eiwittransitie in Groningen Kirsten de Wrede ervaart steeds meer steun

Wethouder Kirsten de Wrede van de gemeente Groningen.

Wethouder Kirsten de Wrede van de gemeente Groningen. Foto: Deborah Roffel

Hoeveel dierlijke voedselproducten kan Noord-Nederland produceren zonder import van veevoer, zonder kunstmest en zonder landbouwgif? De gemeente Groningen laat dat onderzoeken. ,,We willen wereldwijd voorop lopen’’, zegt Kirsten de Wrede, wethouder eiwittransitie.

Dat wetenschappelijk onderzoek is een van de dingen waar de gemeente mee bezig is, die moeten leiden tot een ‘routekaart Eiwittransitie’. Daar moeten begin 2024 concrete doelen voor de toekomst in staan. De gemeente Groningen wil de kar trekken om uiteindelijk uit te komen bij een nieuw (gesloten) voedselsysteem voor Noord-Nederland. Eiwit-neutrale productie. Zonder import. Minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten. ,,Een nieuw normaal op het gebied van voedselconsumptie’’, zegt De Wrede (Partij voor de Dieren).

Wat gaat de gemeente nog meer doen om de eiwittransitie in gang te krijgen?

De gemeente Groningen wil in wijken en buurten op zoek naar mogelijkheden om op kleine schaal voedsel te verbouwen. Fruitstruiken in bestaande parkstroken, volkstuincomplexen en stadslandbouw. De aanleg van buurtmoestuinen moet worden gestimuleerd en gemeentelijke grond moet beschikbaar worden gesteld voor lokale voedselinitiatieven zoals pluktuinen of voedselbossen.

Onderzocht wordt in hoeverre reclame voor bepaalde producten in de openbare ruimte kan worden verboden, wanneer ze ‘conflicteren’ met eiwittransitie-doelstellingen.

Met diverse horecagelegenheden wordt gesproken over het ‘menu van de toekomst’ en in de nieuwe evenementenvisie van de gemeente (2023-2028) worden organisatoren gestimuleerd duurzaam, lokaal en plantaardig voedsel aan te bieden.

Ze kreeg bij haar aanstelling als ‘Eiwitwethouder’ nog gefronste wenkbrauwen. Maar steeds vaker zijn reacties positief, zegt ze.

‘Ik ben niet de enige, hè’

,,Ik heb heel vaak, als ik bij een bijeenkomst ben ofzo, dat mensen naar me toe komen en zeggen: wij moeten even praten over die eiwittransitie. ‘Ja, ik hou zelf wel van de gehaktballen’, dat wordt er dan vaak nog wel bij gezegd. Maar mensen zijn het met me eens dat we het anders moeten gaan doen. En ik ben niet de enige, hè. Kijk bijvoorbeeld naar Fascinating.’’

Fascinating is een twee jaar geleden opgerichte organisatie waarin ‘agrarische’ bedrijven Cosun, Agrifirm, Avebe en FrieslandCampina samenwerken aan de landbouw van de toekomst en de productie van hoogwaardige plantaardige eiwitten.

De gemeente Groningen is graag verbinder en kartrekker, zegt De Wrede, en is al met kennisinstellingen, bedrijfsleven en andere organisaties in gesprek over een gezamenlijke aanpak.

‘Er liggen veel economische kansen’

,,Het is niet zo dat wij zeggen: we gaan op weg naar een veganistisch voedselpatroon. Maar het systeem waar wij op dit moment in zitten, loopt heel duidelijk tegen grenzen aan. Niet alleen in de natuur, maar ook bij de boeren zelf. Die hebben een complete boekhouding voor regels en voorschriften waar ze bijna evenveel tijd aan moeten besteden als aan het bewerken van het land. Het winnen van eiwitten uit bepaalde gewassen is niet alleen ecologisch maar ook financieel soms winstgevender. Dus er liggen ook veel economische kansen.’’

De Wrede wil niet afhankelijk zijn van ‘Den Haag’. ,,We liggen daar toch een eindje vandaan. De klimaatverandering grijpt steeds harder om zich heen. In Spanje en Italië is het al veel moeilijker om voedsel te produceren. Hoe gaan we mensen hier voeden als alle huidige voedselketens onder druk komen te staan? In 2050 zal tachtig procent van al het voedsel ter wereld geconsumeerd worden in steden. Dus voedselbeleid moet je in een stad heel serieus nemen. Wij zijn een stadsregio met een agrarisch achterland. En heel veel kennisinstellingen. Hier komt heel veel samen.’’