Terug naar de krant

Twitter stapt uit EU-overeenkomst desinformatiebestrijding

Leeslijst Nieuws
Desinformatie Vanaf eind augustus wordt het bestrijden van desinformatie een wettelijke verplichting voor internetplatforms. „Je kunt rennen, maar je kunt je niet verstoppen”, aldus Europees commissaris Thierry Breton.
Leeslijst

Twitter heeft zich teruggetrokken uit een vrijwillige overeenkomst van de Europese Unie om online desinformatie te bestrijden. Dat maakte Europees commissaris Thierry Breton vrijdagavond bekend op Twitter. De overeenkomst vereist dat techbedrijven desinformatie bestrijden en regelmatig rapporteren over de voortgang daarvan. Onder meer Google, TikTok, Microsoft en Facebook en Instagram-moederbedrijf Meta hadden de zogenoemde praktijkcode desinformatie van de EU ondertekend. Het is nog wachten op een bevestiging van Twitter zelf dat het uit de overeenkomst stapt.

Volgens Breton betekent de terugtrekking van Twitter niet dat het techbedrijf niet aan zijn verplichting moet voldoen. Hij verwees daarmee naar de nieuwe digitale EU-regels die deze zomer van kracht worden. „Je kunt rennen, maar je kunt je niet verstoppen”, zei Breton.

Vanaf 25 augustus wordt het bestrijden van desinformatie een wettelijke verplichting voor internetplatforms onder de Digital Services Act. Die moet internetgebruikers beter beschermen tegen onder meer schadelijke content en privacyschendingen. De nieuwe regelgeving biedt autoriteiten betere handvatten om platforms aan te pakken die gebruikers die desinformatie en haatberichten verspreiden hun gang laten gaan. Zo wordt het toezicht scherper en blijven inbreuken niet langer onbestraft. Bij overtredingen hangen de platforms hoge boetes boven het hoofd, of in het uiterste geval, een publicatieverbod. „Onze teams zullen klaarstaan om te handhaven”, aldus Breton.

Er waren al tekenen dat Twitter niet bereid was zijn verplichtingen na te komen. Eerder dit jaar liet de Europese Commissie zich kritisch uit omdat een zorgvuldige rapportage vanuit Twitter uitbleef. Het ontbrak in dat verslag aan specifieke informatie en gerichte gegevens. Het besluit om af te zien van de overeenkomst ligt in lijn met de plannen van Twittereigenaar Elon Musk, die herhaaldelijk heeft aangegeven de teugels op het platform te willen laten vieren. Eerder draaide hij de interne anti-desinformatieregels terug en paste hij het verificatiesysteem en inhoudsmoderatiebeleid drastisch aan.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in