Piemeltentoonstelling in Universiteitsmuseum: 'Waar is de vulva?'

Kunstwerk van Sofie Muller bij de entree van de tentoonstelling: Phallus. Norm & Vorm
Kunstwerk van Sofie Muller bij de entree van de tentoonstelling: Phallus. Norm & Vorm © Jeroen Willems/RTV Noord
Een piemel van een alligator op sterk water, een CT-scan van een nagebootste paring van tuimelaardolfijnen en een testopstelling om erachter te komen hoe groot en dik de perfecte penis is. Het Universiteitsmuseum Groningen opent vrijdag een tentoonstelling over het mannelijke geslachtsorgaan: Phallus. Norm & Vorm.
Bezoekers van de tentoonstelling worden vanaf het begin omringd door fallussen en voorwerpen in de vorm van een fallus. Maar in de tentoonstelling draait het niet alleen om de penis. De bezoeker wordt uitgedaagd om na te denken over de verschillende ideeën die er zijn over geslacht, gender, wetenschap en normen.

Waar is de vulva?

Het museum hoopt dat de tentoonstelling vragen oproept bij de bezoekers. 'Wat is precies een fallus? Waarom is de fallus altijd zo belangrijk geweest in de wetenschap en de kunst en vooral: waar is de vulva? En wat voor onderzoek doen we tegenwoordig naar de vulva?', zegt Nouschka van der Meij van Universiteitsmuseum Groningen.
3D-modellen van de genitaliën van een hooiwagen
3D-modellen van de genitaliën van een hooiwagen © Jeroen Willems/RTV Noord

'De Spierenman'

De tentoonstelling is ontwikkeld door het Gents Universiteitsmuseum (GUM) en trok daar veel bezoekers. Een van de topstukken op de expositie is een anatomische model van papier-maché, dat werd geleend uit de collectie van het Universiteitsmuseum Groningen. Het gaat om de 'De Spierenman' van de Franse arts Louis Auzoux. Het mannelijke model uit de vroeg 19e eeuw kijkt met zijn hoofd naar beneden, waar zijn penis recht overeind staat.
Het mannelijk lid als vertrekpunt voor een tentoonstelling
'Dat was eigenlijk ook de aanleiding waarom de tentoonstelling nu hier is. We zijn naar Gent geweest om te kijken naar de tentoonstelling. Het is een combinatie van kunst en wetenschap en dat sprak ons heel erg aan. We hebben de expositie daarom naar Groningen gehaald', zegt Van der Meij.

Onderzoek

Naast dierlijke penissen op sterk water en seksspeeltjes uit vervlogen tijden krijgen bezoekers informatie over onderzoeken die er zijn gedaan naar de penis. Bezoekers kunnen ook nog meewerken aan onderzoeken die nu worden gedaan naar onder andere gender en seksuele voorkeur.
De tentoonstelling is volgens Nouschka van der Meij geschikt voor alle doelgroepen, ook voor kinderen. 'Het is gewoon een hele interessante tentoonstelling. Het is ook niet seksueel. Het is juist wetenschappelijk en kunstzinnig en we gaan ook educatieprogramma's ontwikkelen om het ook duidelijk te maken voor kinderen', vertelt Van der Meij.
De tentoonstelling is vanaf vrijdag 26 mei open voor het publiek.