Sam Coremans

Uitbater en zaakvoerder van café Picasso in Leuven krijgen zes maanden cel voor "racistische en xenofobe memes"

De uitbater en de zaakvoerder van café Picasso in het centrum van Leuven zijn veroordeeld voor het verspreiden van "racistische en xenofobe" afbeeldingen op beeldschermen aan het café tijdens een zomerevenement. Ze krijgen allebei een effectieve gevangenisstraf van zes maanden.

De cafébaas en zaakvoerder van café Picasso op het Ladeuzeplein in Leuven zijn veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van zes maanden. Ze krijgen ook een boete van 4.000 euro. Tijdens een evenement van het café werden er verschillende racistische en xenofobe memes geprojecteerd op reclameschermen aan de buitengevel van het gebouw.

Het waren leden van de extreemlinkse partij PVDA die de kat vorige zomer de bel aanbonden. "We vielen van onze stoel toen we de boodschappen op de schermen zagen verschijnen. Er stonden teksten als 'Liever koeien in de wei dan nog een asielzoeker erbij' en 'My generation had Wonder Woman. Your generation has, Wonder if it’s a Woman'. Die boodschappen zijn ronduit beledigend voor een groot deel van de Leuvenaars", vindt Toon Melis van PVDA Leuven. De twee leden dienden een klacht in bij de politie en zo belandde de zaak uiteindelijk bij de correctionele rechtbank van Leuven.

We hebben de memes op de schermen geprojecteerd als afwisseling voor de saaiere reclame, om onze klanten geïnteresseerd te houden

Veroordeelde cafébaas

Niet voor alles veroordeeld

De twee mannen ontkenden de feiten niet tijdens de zitting in de rechtbank. Ze vroegen wel om een vrijspraak omdat de afbeeldingen volgens hen niet strafbaar zijn. "We hebben de memes op de schermen geprojecteerd als afwisseling voor de saaiere reclame, om onze klanten geïnteresseerd te houden", klonk het eerder bij de cafébaas. "We lachen met iedereen, maar tegenwoordig mag je blijkbaar alleen nog grappen maken over brave, blanke burgers."

Het duo werd slechts voor een deel van de memes veroordeeld. Voor andere boodschappen over seksualiteit en geaardheid is de correctionele rechtbank niet bevoegd. Die zijn mogelijk drukpersmisdrijven en dat is in principe de bevoegdheid van het Hof van Assisen.

Opvallend precedent

De rechter oordeelde dat de memes kwetsend en stigmatiserend zijn en benadrukt dat ze in het openbaar zijn verschenen. "Door het zware strafregister van de twee beklaagden achtte de rechtbank een celstraf van zes maanden en een boete van 4.000 euro gepast."

PVDA-lid Bea Knaepen is blij met de uitspraak. "Het is een precedent dat dit vervolgd wordt. De feiten lagen natuurlijk vast en waren duidelijk aanstootgevend. Het is goed dat ze niet ongestraft blijven. Hopelijk maakt dit duidelijk dat zoiets geen plaats heeft in onze maatschappij", aldus nog Knaepen.

Meest gelezen