Waait de oorlog over naar Russisch grondgebied? Nieuwe nachtelijke drone-aanvallen in grensregio Belgorod

De oorlog in Oekraïne lijkt voor een stuk te zijn overgewaaid naar Rusland. In de provincie Belgorod zijn in zeker vier grensdorpen pro-Oekraïense Russische milities gesignaleerd. Na een onrustige dag, maandag, werden in de nacht van maandag op dinsdag verschillende gebouwen aangevallen met drones. De gouverneur van de regio Belgorod heeft een soort noodtoestand uitgeroepen en het leger en de veiligheidsdiensten voeren een "antiterreuroperatie" uit.

Laag overvliegende helikopters, vuurgevechten en grensposten die aangevallen worden: het was maandag erg onrustig in Belgorod, een Russische provincie dicht bij de grens met Oekraïne. Op sociale media verschenen de hele dag berichten over schietpartijen met tanks in de regio.  

Oekraïens-gezinde Russische milities zouden daar een aanval hebben uitgevoerd. De aanval zou het werk zijn van het "Vrijheid voor Rusland-legioen" en het "Russische vrijwilligerskorps". De eerste groep bestaat voornamelijk uit overgelopen Russische militairen. De tweede groep is zeer Russisch-nationalistisch, met neo-nazistische kenmerken. De twee groepen willen met deze aanvallen de dictatuur van het Kremlin stoppen en Rusland bevrijden, zo zeggen ze zelf in video's.

BEKIJK - Enkele beelden van de acties in de Russische provincie Belgorod:

Videospeler inladen...

Bij die aanvallen maandag zouden volgens de Russische autoriteiten zeker 8 gewonden zijn gevallen. Een gemeentehuis zou ook zijn geraakt en in een kleuterschool in Samostje zou een brand zijn uitgebroken, zo beweert de gouverneur van de regio Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov.  

Ook in de nacht van maandag op dinsdag bleef het onrustig. Volgens de plaatselijke autoriteiten werden verschillende gebouwen met drones aangevallen. In de gemeente Graivoron vatten daardoor twee huizen vuur en in het dorp Borissovka werd een administratief gebouw aangevallen. Bij die nachtelijke aanvallen zouden geen gewonden zijn gevallen.

Na de nachtelijke aanvallen werden dinsdagmorgen twee drones uit de lucht gehaald door het Russische luchtafweersysteem.

Kremlin nerveus maken

De twee Russische groepen zouden Russen zijn die naar Oekraïne zijn gemigreerd, duidt Kris Quanten, professor militaire geschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, in "Terzake". "Ze hebben zich vrij recent georganiseerd als een bataljon, maar ze zijn met Belgorod niet aan hun proefstuk toe. Eerder in maart hebben ze iets gelijkaardigs gedaan."

Het verschil nu is dat ze het op een veel grotere schaal doen, met gepantserde voertuigen op klaarlichte dag. "Dat veroorzaakt de nodige nervositeit in Rusland, en dat is exact het doel. Ze willen een onzekerheid creëren voor het Kremlin."

Rusland reageert door troepen te sturen naar Belgorod, net wat de Russische milities willen. "De eenheden die zij naar het grensgebied moeten sturen, verliezen ze aan het front. Dat is alleen maar positief voor het Oekraïense tegenoffensief", stelt Quanten.  

BEKIJK - Hoe moeten we de aanvallen in Belgorod interpreteren?

Videospeler inladen...

"Geen Russische betrokkenheid", volgens Kremlin

Het Kremlin van zijn kant spreekt niet van een Russische beweging, maar wel van een "spionage- en saboteursgroep" die vanuit Oekraïne het Russische grondgebied is binnengedrongen.

Kiev ontkent rechtstreekse betrokkenheid bij de invasie. "Zoals bekend worden in elke Russische wapenwinkel tanks verkocht", schreef de adviseur van het kabinet van de president, Michailo Podoljak op Twitter. Een sneer naar de Russische president Poetin, die in 2014 op die manier zei dat Rusland niet betrokken was bij de oorlog in het oosten van Oekraïne.

"Ze distantiëren zich, dat is een klassieke reactie vanuit Kiev", vindt Quanten. "Hoe dan ook moeten we erkennen dat er altijd een link is met Oekraïne. Het land heeft er alle belang bij dat al die brandjes worden gestart en blijven smeulen. Zo moeten de Russen wel reageren en dat verzwakt hun situatie aan het front."

Terreuralarm

In de nasleep van de gevechten in het Russische grensgebied hebben de autoriteiten in het gebied een terreuralarm afgekondigd, zo kondigde gouverneur Gladkov maandag aan via Telegram. Het leger en de veiligheidsdiensten zijn er op zoek naar Russische opstandelingen en fabrieken die gevaarlijke goederen zoals explosieven, radioactieve of chemische en biologische stoffen produceren, moeten sluiten.  

Aan bewoners van de regio is gevraagd om te evacueren. "We zijn bezig met een huis-aan-huisactie", schreef de gouverneur gisteren op Telegram. "Een groot deel van de bevolking heeft het getroffen gebied verlaten. We helpen degenen die geen vervoersmiddelen hebben met de onze." Intussen zouden al 9 dorpen zijn geëvacueerd.

Volgens de gouverneur zou tijdens die evacuatie een vrouw om het leven zijn gekomen en zouden twee anderen gewond zijn geraakt. Dinsdagmorgen konden de geëvacueerde burgers nog altijd niet naar hun huizen terugkeren.

De Russische gouverneur verwacht een snelle overwinning van de Russische troepen, maar het "Vrijheid voor Rusland-legioen" claimt op Twitter dat het de plaats Kozinka "compleet heeft bevrijd". Die informatie is niet officieel bevestigd. De groep zegt ook nog door te gaan en dat "Rusland vrij zal zijn!". 

Intussen is Rusland ook met een terreuronderzoek gestart naar de aanvallen in Belgorod.

BEKIJK - Gouverneur Gladkov van Belgorod geeft een stand van zaken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen