Ondernemen met de beste ondersteuning

Nieuws

Kwart ZZP’ers overweegt om op PVV te stemmen

9 februari 2017 - Als het aan de ZZP'ers ligt, dan wordt de PVV overduidelijk de grootste partij. Dat blijkt uit een peiling onder ZZP'ers, zowel leden van ZZP Netwerk Nederland als niet-leden.

713 ZZP'ers namen deel aan het onderzoek, met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. De deelnemers konden ook een open veld invullen waarin nog inhoudelijke argumentatie voor de eigen keuze kon worden toegevoegd.
Ook kon worden aangegeven op welke partij vier jaar geleden werd gestemd.
 
Peiling nu(onder 713 ZZP'ers):
 
  • 27 procent - PVV
  • 17 procent - VVD
  • 15 procent - D66
  • 10 procent - CDA
  •  9 procent - GroenLinks
  •  5 procent - SP
  •  4 procent - PvdA
  •  4 procent - Partij voor de Dieren
  •  3 procent - Nieuwe Wegen
  •  6 procent - Andere partijen
Argumentatie
De VVD lijkt ten opzichte van de vorige Tweede Kamerverkiezingen de verliezer te zijn in deze peiling. Veel ZZP'ers antwoorden spontaan in het open antwoordveld dat met name de (mislukte) wet DBA de grote boosdoener is om nu niet op de VVD te gaan stemmen. Staatssecretaris Wiebes (VVD) wordt dus blijkbaar afgerekend op deze misser.
"Toch is deze afrekening niet terecht," zegt Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland.
"Weliswaar is Wiebes van de VVD, maar laten we niet vergeten dat praktisch alle politieke partijen, zowel in de Tweede als in de Eerste Kamer vóór de wet DBA hebben gestemd. Het mislukken van de wet mag eigenlijk dus al deze partijen worden aangerekend. De VVD heeft 'pech' dat de beeldvorming rondom deze mislukking vooral rond Wiebes is gaan hangen."

Vrijheid van ondernemen
Opvallend is verder dat veel ZZP'ers die vier jaar geleden VVD hebben gestemd, naar de PVV en CDA lijken te switchen. D66 heeft ook kiezers verloren aan de PVV. Duidelijk is ook dat de meeste ZZP'ers hun vrijheid van ondernemen willen behouden en zo min mogelijk verplichtingen opgelegd willen krijgen, zoals met name de links-georiënteerde partijen willen.

Jesse Klaver spreekt aan
"Binnen de linkse partijen is het wel opvallend dat Groen Links hoog scoort, maar eigenlijk is dit ook niet zo verwonderlijk," zegt Helmers. "We hebben in Nederland veel jonge start-ups. Die associëren zich met 'start-up' Jesse Klaver. Bovendien zien we bij jongere ondernemers dat het verdienen van (veel) geld niet meer de absolute hoogste prioriteit heeft. Jongere ondernemers willen vooral leuk werk doen, innoveren, gekke dingen doen en zijn meer bezig met de balans tussen privé en werk dan oudere ondernemers. Jesse Klavers' visie op de 'economisering' van Nederland sluit daar op aan."
Géén van de 713 ZZP'ers zegt op DENK, de Ondernemerspartij (!), Artikel1 of op VNL te stemmen.
Een week voorafgaand aan de verkiezingen houdt ZZP Netwerk Nederland opnieuw een peiling.

Doorsturen  |  Reageer  |  Nieuwsbrief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren

http://
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de
code te wijzigen.