Nieuwe Finse kerncentrale remt na maand alweer de productie af vanwege dalende elektriciteitsprijzen

Hoewel Finland de Olkiluoto 3-kerncentrale pas enkele weken geleden voor het eerst in gebruik nam, wordt de elektriciteitsproductie nu al flink verlaagd. Dat komt omdat elektriciteit nu door het alsmaar groeiende aandeel in hernieuwbare energie erg goedkoop is, en de centrale anders niet meer rendabel is, zegt de manager tegen de Finse omroep Yle.

De omroep schrijft dat de prijs voor elektriciteit in Finland afgelopen week korte tijd onder de 0 cent per kilowattuur dook. In de uren daarna was de hoogste prijs slechts 0,03 cent per kWh. Normaliter zou het land bij overproductie van elektriciteit de hoeveelheid die wordt opgewekt door waterkrachtcentrales verlagen. Die zijn namelijk relatief makkelijk binnen enkele minuten te reguleren. Door de vele overstromingen is het in Finland nu echter niet mogelijk om door waterkracht opgewekte elektriciteit te verminderen, waardoor de Olkiluoto 3-manager besloten heeft om de productie van zijn kerncentrale te verlagen.


De Olkiluoto 3-kerncentrale

De productie van kerncentrales verlagen vanwege dalende elektriciteitsprijzen is zeer zeldzaam, schrijft Yle. Vaak wordt door de overheid bepaald dat kerncentrales niet hun elektriciteitsproductie mogen verlagen als de prijs laag is, anders zouden ze dat vrijwel allemaal doen. In landen als Frankrijk, waar het gros van de elektriciteit wordt opgewekt door kernenergie, zou dat een hoop problemen kunnen opleveren. Finland heeft dus nog niet zo'n systeem, maar mogelijk gaat dat er door dit soort situaties wel komen.

De Olkiluoto 3-kerncentrale kent een rumoerige geschiedenis. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze maar liefst veertien jaar eerder werd geopend, maar door problemen tussen de bouwer en de uitbater, gecombineerd met flinke budgetoverschrijdingen, werd de boel behoorlijk vertraagd.

Bron: Yle

« Vorig bericht Volgend bericht »
0